6 bin yıllık mezarlık bulundu:
Bilim insanları, Romanya'nın Transilvanya bölgesindeki kalıntıların insanlığın kurduğu ilk uygarlıklara dair bilinmeyenleri açığa çıkardığını söyledi.
KELT MEZARLIĞINA AİT KALINTILAR DA BULUNDU
Diğer taraftan araştırmacılar, aynı bölgede 2 bin 200 ile 2 bin yıl öncesine tarihlenen başka bir mezarlığında kalıntılarını ortaya çıkardı. Ancak, Taş Devri sakinlerinin aksine, Keltler ölüleri yaktı ve onların küllerini diğer eşyalarla birlikte çömleklere gömdü.
ROMANYA İNSANLIK TARİHİNE DAİR ÖNEMLİ KEŞİFLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Bununla birlikte Romanya, 2014 yılında arkeologların Avrupa'nın en eski insan ayak izlerinden bazılarını bulduğu bir keşif de dahil olmak üzere, son birkaç yılda önemli arkeolojik keşiflere sahne oldu.
Bilim insanları, 1965 yılında Romanya'daki Ciur-İzbuc Mağarası'ndaki ayak izlerini tespit etti. Karpat Dağları'nda bulunan ve bir erkek, kadın ve çocuğa ait olduğu düşünülen ayak izlerinin hemen altında bulunan iki mağara ayısı fosilinin 2014 yılında yapılan radyokarbon ölçümleri, bu ilk insanların izlerini 36 bin 500 yıl önce bıraktığını gösterdi.
NEOLİTİK ÇAĞ HAKKINDA
Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ (Yeni Taş Çağı) MÖ 8000 ile 5500 yılları arasında yaşandı. Bu dönemde, önceki devirlere göre daha sert ve daha düzgün taş aletler yapıldı. Topraktan veya kilden yapılan kaplar ateşte pişirilmesi sonucunda, seramik sanatı ortaya çıktı.
Öte yandan, Neolitik Çağ’da insanlık bilgi ve teknikte önceki dönemlere göre oldukça ileri bir düzeye çıktı. Kemik ve taştan daha kullanışlı aletler yapıldı.
İNSANLAR İLK KEZ NEOLİTİK ÇAĞ'DA YERLEŞİK DÜZENE GEÇTİ
Aynı zamanda, insanların yerleşik düzene geçmesi de bu dönemde meydana geldi. Birbirine yakın aileler topluca bir yerde oturarak tarihteki ilk köyleri kurdu. Ayrıca insanlar tahıl üretimine de bu dönemde başladı; hayvanlar evcilleştirildi ve insanlar tüketicilikten üretici duruma geçti. İlk ticari faaliyetler de bu devirde görüldü.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.