Avrasya Boat Show, ziyaretçi akınına uğradı
Profesyonel yelkencilerin çocukluk aşkları fuarda...
Tekne ve botlarda hız, konfor, ucuzuluk arayan deniz severler, aradıklarını Avrasya Boat Show Fuarı’nda buluyor. 15 Şubat’ta kapılarını açan Fuar ziyaretçi akınına uğradı.
CNR Expo İstanbul’da 24 Şubat’a kadar devam edecek fuar, yalnızca milyon dolarlık yat, ve teknelere değil, profesyonel yelkencilerin çocukluk aşkları 12 Kadem Dingi’ye de ev sahipliği yapıyor.
CNR Holding Kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğinde düzenlenen CNR Avrasya Boat Show 125 bin ziyaretçi hedefiyle devam ediyor. Deniz severlerin tüm arayışlarını sonlandıracak fuarda maksimum 100 deniz mili hızına ulaşabilen, 5 yıldızlı otellerin konforunu aratmayan yat, tekne, bot ve yelkenliler görenleri büyüledi.
Avrasya Boat Show Fuar’ı, yat ve tekne sahibi olmanın sanıldığından da kolay olduğunu gösterdi. Fuarda dudak uçuklatan pahalı teknelerin yanında ikinci el otomobil fiyatına, hatta taksitle satılan tekneler de sergileniyor.
Suda fren yapabiliyor…
Yerli üretim Numarine 78 fuarın en fazla ilgi gören teknelerinden oldu. Aynı zamanda sergilenen en pahalı tekne özelliğini de taşıyan Numarin 78, görücüye çıkarıldığı ilk gün 2 milyon 300 bin euroya satıldı.
Suda fren ve geri vites özelliği taşıyan jet skiler ve tam yol gaz sisteminde dahi son derece titreşimsiz ve sessiz tasarlanmış motorlu tekneler ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Avrasya Boat Show’da mega yat, tekne ve yelkenlilerin yanında deniz seyahatinde ihtiyaç olunacak her türlü aksesuarlar, yan ekipmanlar, su sporları ile ilgili her türlü malzemeler de mevcut.
100 yıllık yelkenli…
Çevre dostu ürünlerin de sergilendiği fuarda klasik yelkenliler de unutulmadı. Bulardan biri olan; 1913’te George Cockshott isimli bir İngiliz tekne tarafından tasarlanan 12 Kadem Dingi Avrasya Boat Show’da sergileniyor. Servis aracı olarak tasarlanan bot, bir takım özellikler eklenerek yarış teknesi haline getirilmiş. Avrupa ve dünya şampiyonluğu kazanan tekne, yarışlardaki performansıyla yelkenli sınıfında önemli bir yere taşınmış.
Bugünkü pek çok teknenin ana prensibi Dingi’ler oldu. Şu anda dünyada 1.000 adetten fazla yarışan 12 kadem Dingi bulunuyor. Son yıllarda önemi tekrar anlaşılan bu tekne halen Hollanda, İtalya ve Türkiye’de üretiliyor.
Avrasya Boat Show Fuarı’nda Harun’s Paradise yelken Kulubü’nün standında sergilenen Dingi’ler ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.
Geleneklere sahip çıkıldı
Kulüp yetkilisi Emrah Taşlı’nın verdiği bilgiye göre; Şu an 50 yaşın üstündeki Centerboard kökenli yelkencilerin hepsi Dingi’de yetişmiş ve yarışmışlar. Bu nedenle klasik teknenin geri gelmesi birçok yelkenci için çocukluk aşkını görmek gibi. Aslında bu klasik yelkenliler ülkemizdeki denizcilik geleneğinin de bir kanıtı.
Taşlı, Avrupa’daki 12 Kadem Dingi yarışlarının gelenekselleştiğini, hatta Harun’s Paradise Kulubü olarak bunlardan birini kendilerinin düzenlediğini belirtti. Avrupa ve Kanada’dan gelen profesyonellerin bu teknelerle yarıştığını aktaran Emrah Taşlı “Avrasya Boat Show Fuarı’na katılma nedenimiz 12 Kadem Dingiler’e dikkat çekerek, teknenin öneminin kavranmasını sağlamak. Ayrıca Dingilerle Mersin’de düzenleyeceğimiz Yaz 2013 Olimpiyatları’nı anımsatmak” diye konuştu.
Fuara uluslararası katkı
Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu’nun (IFBSO) da desteklediği Avrasya Boat Show düzenlenecek ekinliklerle 24 Şubat 2013 tarihine CNR Expo İstanbul’da devam edecek.
Uluslararası Deniz Endüstrisi Birliği (ICOMIA) yetkilileri, 18-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek seminerlerde konuşmacı olacak.
ICOMIA Çevre Faaliyetleri Müdürü Albert Willemsen ve ICOMIA Teknik Müdürü Udo Kleinitz fuar kapsamında düzenlenen seminerlerde Gezi Tekneleri Yönetmeliği, Süperyat Endüstrisi ve Denizcilik Endüstrisinde Küresel Çevre Mevzuatı ile ilgili bilgi verecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.