Ayak 'kabı' değil Ayak 'Doktoru'

Ayak 'kabı' değil Ayak 'Doktoru'

İstanbul Ticaret Odası Ayakkabı ve Yan Sanayi, İmalat ve Satıcıları Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Mehmet Cihat Merdal, Şehr-i İstanbul Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Tekin ve Ekonomi Bölüm Sorumlusu Şahin Keskin’e verdiği özel röportajda Ayakkab

 Çocuk Ayakkabıları satan Merdal Bebe’nin yönetim kurulu Başkanı olan Mehmet Cihat Merdal, Ayakkabının aksesuar değil, ihtiyaç olduğunu  ve beyinden sonra insan vücudunun en önemli unsuru olduğunu belirtti.

Sektörün şuan ki en büyük probleminin kayıt dışılık olduğunu söyleyen Mehmet Cihat Merdal, Çin’den ithal edilen sağlıksız kötü ürünlerin pazarı öldürdüğü gibi, insan sağlığı içinde ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. 

DEVLET BU İŞE BİR DUR DESİN

Yurt dışından ithal edilen mallar ile ilgili Devletin pek bir yaptırımı olmadığını belirten Merdal; Almanya’ya bu malların bir tanesini bile sokamazsınız, Türkiye o kadar rahat ki Ambarlı Gümrüğü’nden çekiyor. Belki de yakında dükkânlarının önüne gümrük kurarlar. Müthiş bir ilgisizlik var. Gümrüklerle uğraşılamadığını söylüyorlar, böyle bir ciddiyetsizliğinin nasıl olabildiğini bilen ise yok dedi.

TÜRKİYE’DE AYAKKABI KÜLTÜRÜ KALMADI

Ayakkabılar ile ilgili en çok şikayeti  çocuk ayakkabılarından aldıklarını söyleyen Mehmet Cihat Merdal, sektörün kültür kaybına uğraması ile ilgi çarpıcı açıklamalarda bulundu:  Maalesef Türkiye’de ayakkabı tamircisi kalmadı. Avrupa’da herkes ayakkabısını kendisi boyarken  bizde öyle bir kültürden söz etmek artık mümkün değil.  Evler  ayakkabı mezarlığına döndü, eskiden üç ayakkabısı olurdu bir insanın şimdiyse ucuz olunca onlarcası alınıyor ama iyi mi bakılmıyor. Ucuz ürün Avrupa’da yasaklandı, ama burada yasak değil, kanserojen maddeler kullanılıyor. İhtisas Gümrükleri olmalı, ama ne derece başarılı olunur bu bilinmiyor. Ayakkabı kötüyse tırnağa zarar verir, bunun sonu ayağın kesilmesine kadar gidebilir.

TÜKETİCİ, ESNAFA GÜVENMİYOR

Tüketicinin  öncelikle satıcıya güvenmesi gerektiğini belirten Mehmet Cihat Merdal, dünden bugüne yaşanan esnaf değişimiyle ilgili şunları söyledi:  Eskiden her şey çok farklıydı, müşteri ve esnaf birbirlerine güvenirlerdi. Müşteriler dükkândan çıkarken ‘Allâhaısmarladık.’ derlerdi. Şimdi bırakın onu, ‘güle güle’ dediğimiz zaman bile dönüp suratımıza bakmıyorlar. Esnaf da değişti artık, para kazanmak adına büyük numara bile olsa satıyorlar. Şimdi bir sprey üretmişler, ayakkabı ayağı vuruyorsa, spreyi sıkıyorsun gevşetiyor. Ama deri bu, o anlık esner, birkaç saate eskiye döner, amaç o anı kurtarmak olmuş. Tabii ekonomik şartlar da bunu getirdi. Benim odada (İTO) dördüncü dönemim, yani 16 sene oldu. Bizde 21 komite, dört grup var. Biz aramızda konuşurken ‘Seneye yokuz.’ diyoruz. Sırf yaşadığımız sorunlardan dolayı bu şekilde düşünüyoruz.  Çok çalışkan personellerimiz var, neden ilerleyip para kazanmasınlar ki ? Şimdi Tuskon diye bir dernek var, çok iyi organize olarak Afrika’dan muazzam fazlalıkta müşteri getiriyorlar. Kötü bir şey mi bu ? Bizde de Avrupa’ya mal satma merakı var, çok zor bir şeydir bu, alırlar ama senin canına da okurlar. Her şeyi irdelerler ve düşük fiyat isterler.

Cami Projesi


İkitelli - Aykosan’da cami yaptırma teşebbüsünde bulunduklarını belirten Mehmet Cihat Merdal, 100 kişilik bir kurucu üye listesine sahip olduklarını, Mayıs ayındaki ilk kurulda da arazi yetkisi alıp, temel atacaklarını bildirdi. Cami yaptırmanın sabır isteyen bir iş olduğunu ve ciddi bir bütçe olması gerektiğini belirten Merdal, bu projede Temel Çoruh, Ender Yazıcıoğlu, Rıdvan Yılmaz ve Ahmet Ziylan gibi isimlerin yer aldığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.