Baharatlara standart
Bakanlığın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ, baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlandı.
Öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsayan tebliğ çerçevesinde baharatlarda canlı böcekler, gözle görülebilen veya görülmeyen ölü böcekler ile bunların kalıntıları ve diğer zararlıların kalıntıları bulunmayacak.
Öğütülmüş baharat, en az yüzde 90`ı baharata özgü göz açıklığı belirlenmiş olan eleklerden geçecek şekilde ince çekilecek.
Karabiberdeki nişasta miktarı yüzde 55 olacak
Baharata ve baharat karışımlarına ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılmayacak. Karabiberin doğasından gelen nişasta göz önüne alınarak, nişasta miktarı yüzde 55`ten fazla olamayacak.
Acı ve tatlı öğütülmüş kırmızı biberlerde ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 1`i geçemeyecek. Pul kırmızı biberlerde ve isotta ilave edilecek yemeklik bitkisel sıvı yağ ağırlıkça yüzde 6`yı, tuz miktarı yüzde 7`yi geçemeyecek. Pul kırmızı biberlerde ve isotta kendinden olan sap ve dal parçaları kütlece yüzde 1`i aşmayacak.
Kuş üzümünde, 25 gramdaki tane sayısı 200-500 arasında olacak.
Yağı azaltılmış hindistan cevizi, perakende satış yerlerinde doğrudan tüketiciye sunulamayacak. Ancak, üretim yerleri ve gıda toptancılarında satışa sunulabilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.