Buzağı Maması Adı Altında Süt Tozu İthal Ediliyor

Buzağı Maması Adı Altında Süt Tozu İthal Ediliyor

Türkiye'deki örgütlü yem üreticileri ile damızlık hayvan yetiştiricileri, "Türkiye'ye, buzağı maması adı altında süttozu ithal edildiğini" düşünüyor. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye'deki buzağı sayısı ile buzağ


Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Halil Tokoğlu ise yaptığı açıklamada aynı iddiayı ifade ederken, "son zamanlarda yoğurt ve beyaz peynir fiyatlarında artış olmazken, üretim azalmasına karşın sanayicinin süt alım fiyatlarını düşürdüğünü" belirtti ve bunu "buzağı maması adı altında süt tozu ithalatına" bağladı. 


"Sadece 3,7 bin tonunun buzağı maması"

Tokoğlu, "Türkiye'ye 58.2 bin ton hayvan gıdası ithal edildiği, bunun sadece 3,7 bin tonunun buzağı maması olduğu açıklanıyor. 3,7 bin tonunu buzağılar yiyorsa, kalan 55 bin tonu atlar, kuşlar, kedi-köpek için kullanılıyor. Türkiye'de ithal mama ve yem ile beslenen kaç tane at, kedi köpek var ki bunlar 55 bin tonluk ithal mama yiyor" dedi. 


"Buzağı maması adı altında süt tozu ithalatından" endişe ediliyor


Bakanlık açıklamasında, anormal bir buzağı maması ithalatının söz konusu olmadığı ve ithal edilen mamaların tamamının buzağı beslemesinde kullanıldığı belirtildi. Bakanlık yetkilileri, süt tozu ithalatının da dahilde işleme rejimi kapsamında, ihracat amaçlı üretim için yapıldığını belirtiyor. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, buzağı maması ithalatında anormal bir artış olmadığını belirtirken, TÜRKİYEMBİR Başkanı Ülkü Karakuş, "Buzağı maması adı altında süt tozu ithalatından" endişe ettiklerini belirterek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret müsteşarlıklarına inceleme yapılması için 2 Aralık tarihi itibariyle bir yazı gönderdi. 

Karakuş, yazıda, son 5 yıl için karma yem sektörünce üretilen buzağı yemleri ile toplam büyük ve küçükbaş yemleri içindeki payları hakkında bilgi vererek, Türkiye;de buzağı yemi üretimi ile buzağı maması tüketimi ve ithalatı arasında bazı çelişkilerin olduğuna dikkat çekti. 


"Süt tozu ithalatı önlenmeli"


Sanayicinin, "marketlerin ürün bedelini ödememesini" gerekçe göstererek süt almadığını söylediğini anlatan Tokoğlu, hayvancılık sektörünün sorunlarının çözümü için, şu önerilerde bulundu: 

"Süt tozu ithalatı önlenmeli. Üretilen sütün süt tozu yapılması sağlanarak, belediyeler ve yardım kuruluşları tarafından dağıtalan kolilere birer kg'lık süt tozu paketi konmalı. Bu 10 kg'lık süt anlamına gelir. Böylece, vatandaş hem sağlıklı beslenir hem de süt ve süt ürünleri tüketimi artar. Ayrıca okul sütü kampanyaları başlatılmalı. Dayanıklı (UHT) süt yerine pastorize, günlük süt tüketimi özendirilmeli. Yem girdileri üretimi desteklenmeli ve tarımsal işletmelerde kullanılan elektriğe düşük tarife uygulanmalı. Hayvancılık teşvikleri bu yıl hiç ödenmedi, bir an önce ödenmeli. Süt Konseyi'nin iş levsel ve etkin bir şekilde çalışması sağlanmalı." 

Süt sanayicileri ise talepteki düşüş ve marketlerin ürün bedellerini geri ödemesinin gecikmesi nedeniyle süt alıp işleyemediklerini dile getiriyorlar. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.