Çapa ve Cerrahpaşa\'nın yenilenmesi projesi protokolü imzalandı

Çapa ve Cerrahpaşa\'nın yenilenmesi projesi protokolü imzalandı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin yenilenme projesi danışmanlık hizmeti alımı imza töreni, YÖK üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile İtalyan firması Proger\'in Projeler Genel Koordinatörü Mario Mascarucci arasında imz

      İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu\'nda gerçekleştirilen törende imzaların atılması ve el sıkışılmasından sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Söylet, bugün tarihe bir imza attıklarını ifade ederek, Türkiye\'nin geçmişinin yüz akı olan, ilkleri başarmış, akademik, bilim ve toplum hayatına her zaman ağırlığını koymuş İÜ\'nün bu ülkenin en eski ve köklü kurumlarından olduğunu söyledi. 
     Bu projeyi sonuna kadar takip edeceklerini vurgulayan Söylet, sözlerini şöyle sürdürdü: 
     \'\'İstanbul Üniversitesi, bu ülkenin ilk ve enlerin üniversitesidir. Yılların hayali gerçekleşiyor. Bu hayali gerçekleştirmek üzere bugün resmi, çok önemli ve kalıcı bir adım atıyoruz. İki sağlık bilimleri kampüsümüzü geleceğe taşımak adına bu anlaşma, adımların en önemlisi ve gelecek açısından da bizi en çok sevindireni oldu.\'\' 
     Bu üniversiteye gönlünü ve kafasının yatırmış insanlar olarak önce bu projeyi kafalarında tasarladıklarını ve bu projenin gelecek 50 yılın ihtiyacını karşılamasını öngördüklerine işaret eden Söylet, \'\'Bu proje, bu ülkenin en büyük projelerinden birisi. Bunu ben değil, bu ülkenin en yetkili makamları söylediği için ben de rahatlıkla tekrarlıyorum\'\'\' diye konuştu. 
     Söylet, İÜ\'nün bu ülkeye sağlıkla ilgili en çok meslek insanını kazandırmış, bu ülkenin sağlık ve tıpla ilgili en önemli akademik üretimini yapmış ve bunu dünya ilmine sunmuş bir üniversite olduğuna dikkati çekti. 
     İÜ\'nün Hemşirelik Fakültesinin kentin bir semtinde, Sağlık Bilimleri Fakültesinin kentin başka bir semtinde olduğunu anlatan Söylet, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
     \'\'Bütün bunları bir araya getirecek, öğrenci sayısı ve kontenjanlarını artıracak, ülkemizin sağlık alanındaki dev adımlarına uygun insan kaynağını yetiştirecek, sağlığın her alanındaki 100\'ü aşkın meslek grubunda sağlık insanı yetiştirecek kompakt sağlık bilimleri kampüsleri yapmak üzere bu yola çıkıyoruz. Elbette bu sağlık kampüslerinin birinci amacı öğrencilerimize en çağdaş şekilde hizmet etmek olacaktır. Çalışanlarımızın kendilerini mutlu hissedecekleri, onların verimliliklerini artıracağımız modern işletmelerde, modern binalarda bu hizmeti sürdürmek istiyoruz. Araştırmalarımız için elzem olan gecekondu usulü eklemek yaparak değil, önümüzdeki 30-40 yılı planlayarak laboratuvarları doğru yerlere yerleştirmek, bütün birimleri ilişki içinde olan, hastalarımızı yağmurun altında bahçede dolaştırmak zorunda kalmadan, birbirine geçişli modern sağlam estetik binalar, fiziksel altyapılar için bu yola çıktık.\'\' 
     
     -Medeniyeti yaşatacak kampüsler- 
     
     Söylet, hem bu ülkenin, hem çevre ülkelerin hastalarına daha modern binalarda hizmet vermek, çok disiplinin bir araya geldiği merkezlerin sayısını artırmak, fakülteleri, sosyal alanları çağdaş hale getirmek, öğrenci başına düşen ideal metrekareyi hem fakülte, hem yurt binalarında yakalamak, 60 kitaba düşen bir metrekare kütüphane alanını yükseltmek ve 500 metre yürüyünce mutlaka bir sosyal alana ulaşmak medeniyetini yaşatacak kampüsler oluşturmak istediklerini belirtti. 
     \'\'Otopark keşmekeşinden, bu labirent yapımızdan yıllar içinde gelinen bu eskimiş halimizden çıkmak, çağdaş birer kampüs, sağlık bilimleri kampüsü haline gelmek istiyoruz\'\' diyen Söylet, bu projeyle ilgili olarak devletin tüm kurumlarıyla görüştüklerini ifade ederek, her iki kampüsün kentsel dönüşüme de uyacak şekilde çevre dostu teknolojilerle donatılarak, bulundukları yerde yapılmaları iradesinde olduklarını kaydetti. 
     Prof. Dr. Söylet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan\'a bu projenin hayata geçirilmesinde desteklerini hiçbir zaman esirgemedikleri için teşekkür etti. 
     Bu noktaya 3 yılda geldiklerini aktaran Söylet, 12 dönümlük, 99 yıllığına Adalet Bakanlığına üst tahsisi yapılmış alanı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampüsüne geri kazandırarak bu işe başladıklarını ifade etti. 
     Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kampüsünün tapusunun yüzde 75\'i, Çapa Tıp Fakültesi kampüsünün de tapusunun yüzde 50\'sinin kendilerinde bulunmadığına dikkati çeken Söylet, \'\'Şimdi sevinerek söylüyorum; şu an Cerrahpaşa ile Çapa yerleşkelerinin bizdeki tapu oranı yüzde 99\'\' diye konuştu. 
     Söylet, Çapa ve Cerrahpaşa isimlerine sadık kalınarak, kent içi kampüslere sahip olmanın avantajının devam etmesi fikriyle kampüslerin yerinde yıkılıp yapılmasının en uygun olduğu şeklinde görüş birliğine varıldığını vurguladı. 
     
     -Sorular- 
     
     Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Söylet, bir gazetecinin \'\'İkitelli\'de bir sağlık kompleksi kurulması planlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, \'Biz İÜ\'deki hocalarımızı buraya alırız\' şeklinde bir sözü vardı. Bu konuyu biraz açıklar mısınız-\'\' sorusu üzerine, kendilerinden yardım isteyen her kuruma her zaman destek vereceklerini belirterek, \'\'İÜ\'nün gücü, eli, ayağı her yere yeter. İkitelli\'ye gidilmesi gerekiyorsa, ben başta olmak üzere oraya da gideriz\'\' dedi. 
     Söylet, \'\'Yenileme projelerine ne zaman başlanacak-\'\' sorusu üzerine de Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin yenilenme projesi danışmanlık hizmeti alımı ihale çalışması tamamlandığını anımsatarak, şimdi 240 gün sürecek planlama safhasının başladığını bildirdi. 
     Söylet, şöyle devam etti: 
     \'\'240 günlük süreçte \'Önce hangi bölüm, hangi bina yıkılacak, nereden başlayacağız, nasıl devam edeceğiz ve nasıl taşınacağız-\' gibi soruların cevabını da bu süreçte vereceğiz. Bu süreci çok iyi değerlendirmemiz lazım. 240 gün sonra hatta belki daha önce temel atmayı düşünüyoruz, başlamayı istiyoruz. Ancak neyi, nasıl, ilk hangisi bunları henüz daha bilmiyoruz. Bunları oturup bu işin uzmanlarıyla tartışarak belirleyeceğiz. Ancak ilk önce yıkılması gereken, boşalttığımız binalar var.\'\' 
     
     -Projenin total maliyeti- 
     
     Prof. Dr. Söylet, projenin total maliyetinin 1,5 milyar TL olduğunu da belirterek, bu rakamı üniversite olarak kendilerinin yönetmek istemediğini söyledi. 
     TOKİ\'nin kendini ispatlamış bir kurum olduğuna işaret eden Söylet, \'\'TOKİ ile bir anlaşmamız ve Başbakanlık olurumuz var. Sayın Başbakanın bizzat kendisinin de imzasıyla oluru var\'\' dedi. 
     Bir gazetecinin, \'\'Çok fazla öğretim üyesi ayrıldı veya izne ayrıldı. Bu konuda çalışmanız var mı-\'\' sorusu üzerine Söylet, iki tıp fakültesinden tamamen ayrılmış öğretim üyesi sayısının yaklaşık 60, izne çıkanların sayısının ise 130 civarında olduğunu belirterek, izne ayrılanları kayıp olarak görmediğini, onların döneceğini düşündüğünü belirtti. 
     
     -Projenin kapsamı- 
     
     İÜ Çapa ve Cerrahpaşa Yerleşkeleri Proje Müşavirliği I. Aşama Danışmanlık Hizmeti Alımı İşi, PROGER S.p.A. tarafından gerçekleştirilecek. 
     İÜ Çapa\'nın yaklaşık 110 bin metrekare ve Cerrahpaşa\'nın yaklaşık 170 bin metrekarelik yerleşkelerinde imar uygulaması, yerleşkelerin yeraltı (jeoradarla) ve yer üstü arkeolojik durumunun değerlendirilmesi, zemin, depremsellik gibi etütlerin yapılması, yerleşkelerde yaptırılacak olan tıp fakültesi, tıp fakültesi hastanesi, diş hekimliği fakültesi, yüksekokul ve muhtelif enstitülere ait eğitim-öğretim ve hastane binaları, idari hizmet binaları ve sosyal donatı alanlarını (kütüphane, yurt, büfe, kafeterya, kreş, kan merkezi, sosyal tesis, misafirhane, otel, sığınak, otopark, müze vs) kapsayacak master planın oluşturulması ve ön projenin yapılması hizmetlerinden oluşuyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.