Dink davasında MİT'in Seferberlik Tetkik Kurulu raporu istendi
Dink ailesinin avukatlarının talebi üzerine TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na MİT tarafından gönderilen Seferberlik Tetkik Kurulu ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla ilgili belgelerin istenmesine karar verildi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Dink ailesinin avukatlarının talebi üzerine TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na MİT tarafından gönderilen Seferberlik Tetkik Kurulu ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'yla ilgili belgelerin istenmesine karar verildi. Mahkeme ayrıca, eski bir özel kuvvetler mensubu subay tarafından MİT’e gönderilen ihbar mektubunun da bir örneğinin istenmesine hükmetti.
Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 günü silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmesi ile ilgili İstanbul 2. Çocuk Mahkemesi’nde görülen örgüt davasının bugünkü duruşması bugün yapıldı. Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yargılamada 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast duruşmaya katılmadı. Karar duruşmasında cinayette örgüt olup olmadığına ilişkin yargılamanın ise ayrılarak görülmesine karar verilmişti.
Duruşmada müdahil Dink ailesinin avukatlarının talepleri dinlendi. Avukat Hakan Bakırcıoğlu, cinayeti işleyen üst örgütün ortaya çıkarılamadığını ve kamu görevlileri hakkında yapılan soruşturmaların yeterli olmadığını ifade etti. Olayın diğer sanıklarının yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada mütalaasını sunan savcının, örgüte dikkat çektiğini anlatan Bakırcıoğlu, “Yargıtay Başsavcılığı’nın geçtiğimiz günlerde hazırladığı tebliğnamesinde cinayetin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğini ifade etti. Biz Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin de bu yönde karar vereceğinin güçlü kanaatini taşımaktayız.” dedi. Bakırcıoğlu ayrıca, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na MİT tarafından gönderilen belgelerin de istenmesini talep etti. Diğer Avukat İsmail Cem Halavut ise Ogün Samast’a ait Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtlarının istenmesini talep etti.
Talepleri alan mahkeme ara kararını verdi. Avukatların, cinayetle ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün İstanbul’a gönderdiği SMS kayıtlarının bulunduğu dokümanlarının 8 sayfasının dosyaya konulmadığı yönündeki itirazının yerinde bulunduğu duruşmada, dokümanların eksik bölümlerinin gönderilmesine hükmedildi.
SUBAYIN İHBAR MEKTUBU DA İSTENDİ
Mahkeme ayrıca, Avukat İsmail Cem Halavut’un isteği üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyasında yer alan TİB kayıtları içerisinde Ogün Samast’a ait olan kısımların gizliliği ihlal etmeyecek şekilde gönderilmesini karara bağladı. Mahkeme, Zirve Yayınevi davasında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılarak, ilgili dosyada Dink cinayeti sanıkları hakkında ve özellikle Ogün Samast ile ilgili bilgi belge ve dokümanların gönderilmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı.
Sanık Ogün Samast’ın yargılandığı İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, Dink ailesinin avukatlarının talepleri doğrultusunda, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na, “MİT tarafından varsa komisyona gönderilen evrakların birer örneğinin istenmesini hükme bağladı. Ayrıca Başbakanlık makamına müzekkere yazılarak MİT’ten Hrant Dink cinayetine dair ellerinde bulunan tüm bilgi ve evrakların istenmesine” şeklinde yazı yazılması da kararlaştırıldı.
Avukatların talep ettiği Özel Kuvvetler’de görevli subayın ihbar mektubunun bir örneğinin mahkemeye ulaştırılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına da karar verilen duruşma ertelendi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.