Emine Erdoğan 'Enerji Hanım' oldu
Enerji verimliliğinin sağlanmasını amaçlayan ‘Enerji Hanım’ projesinin tanıtım toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, dünya üzerindeki eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı yürütülecek en önemli mücadelenin tasarruf olduğunu
‘Enerji Hanım’ projesinin tanıtımı Çırağan Sarayı’nda yapıldı. Törene, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı inisiyatifiyle enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılması amacıyla oluşturulan projenin tanıtım toplantısında konuyla ilgili video izletildi.
Tasarruf konusunda bilincin her şeyden önce ailede başladığını kaydeden Erdoğan, ailede bilinçli bir şekilde tüketmeyi öğrenmek ve bunu ailenin diğer fertlerine öğretmenin öncelikle annelere düştüğünü ifade etti. Kadınlardan bu kampanya için desteklerini esirgememelerini rica eden Erdoğan, “Bilinçli enerji tüketimi sayesinde yapacağımız küçük birikimler, hiç kuşkusuz ülkemizin geleceğini, bizden sonraki nesillerin istikbalini, özellikle de dünyamızın gidişatını etkileyecektir. Gelecek nesillere pırıl pırıl bir dünya bırakabilmek bugün sahip olduğumuz pek çok kaynağımızı daha uzun süre kullanabilmek, ancak ve ancak bilinçli bir şekilde enerji tüketimiyle mümkün olacaktır. Unutmayalım ki, üretimde süreklilik, enerjide tutumla yani tasarruflu harcamayla sağlanabilir. Bizler bu anlayışla enerji verimliliği konusunda ülkemiz ve milletimiz açısından bir farkındalık oluşturabilmek amacıyla enerji verimliliği kampanyasının oldukça fayda sağlayacağını ümit ediyoruz.” dedi.
5 MİLYAR İNSAN GÜNDE 10 DOLAR HARCIYOR
Dünya nüfusunun yüzde 10’dan fazlası yani yaklaşık 900 milyon kişinin günlük 1 doların altında harcamayla hayatlarını sürdürdüğünü söyleyen Erdoğan, “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, 3 milyar kişi günlük sadece 2,5 dolar harcama yaparak hayatlarını sürdürüyor. Çok daha çarpıcı bir rakam vermek istiyorum, dünya nüfusunun yüzde 80'i, 5 milyar kişinin üzerinde bir nüfus, günlük 10 dolar ve altı harcama yaparak hayatını sürdürüyor. Dünya genelinde en yoksul yüzde 40, gelirin yüzde 5'ini kullanıyor. Buna karşılık dünya genelinde en zengin yüzde 20, gelirin yüzde 75'ini kullanıyor. Bir başka ifadeyle dünyanın elinde 100 lira varsa, 5 lirasını 40 kişi, 75 lirasını da sadece 20 kişi paylaşıyor.” diye konuştu.
UNICEF verilerine göre, her gün 22 bin çocuğun açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Erdoğan, en iyimser tahminlere göre de dünya genelinde ilkokul çağındaki 72 milyon çocuğun okula gidemediğini ve bunların yüzde 57'sini de kız çocuklarının oluşturduğunu kaydetti.
DÖRTTE BİRİNDE ELEKTRİK YOK
Kimsenin tasarruf sorumluluğunu başkasına yükleme lüksü bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, dünyada 2,2 milyar kişinin yemek pişirmek için odun, kömür ve hayvanlardan elde ettikleri biyolojik yakıtı kullandığını belirtti. Erdoğan, “Dünyada 1,6 milyar kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, elektrik enerjisine sahip değil, elektrik enerjisi kullanamıyor. Bizler, ışıl ışıl aydınlanmış şehirlerde, parlak vitrinlerin önünden geçerken, evlerimizde her türlü elektrikli aracı kullanırken hayatında hiç elektrik düğmesine basmamış insanlar var. Bizler, bir düğmeyi çevirerek ocağımızda tenceremizi kaynatabilirken, hayatında hiç ocak görmemiş milyonlarca kadın var. Bizler böyle bir manzaraya sırtını dönerek, hayatını devam ettirenlerden asla olamayız. Bizim kültürümüz, medeniyetimiz, inançlarımız böyle bir eşitsizliğe, böyle bir adaletsizliğe göz yummayı asla onaylamaz. Dünya üzerindeki bu eşitsizliğe, bu adaletsizliğe karşı yürütülecek en önemli mücadele tasarruftur.” ifadelerini kullandı.
Elektrik düğmesine basarken elektriği hiç kullanmamış olanların göz önüne getirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Elimiz ocağın düğmesine her gittiğinde hiç ocak görmemiş, odundan tezekten başka hiçbir enerji kaynağı kullanmamış kardeşlerimizi hatırlamak zorundayız. Bir çamaşır makinesinin, bulaşık makinesinin düğmesine basarken dünyadaki kaynakların adaletsiz dağılımından ve açlıktan dolayı hayatını kaybeden masum yavruları düşünmek zorundayız.” diye konuştu.
ŞAHİN: KADINLARIMIZA GÜVENİYORUZ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, kalkınmada başarıya ulaşmanın en önemli yolunun enerji kaynaklarının verimli kullanılması olduğunu vurguladı. Bakan Şahin, “Büyük bir potansiyel var. Özellikle küçük adımlarla sadece sanayide yüzde 25 tasarruf potansiyeli var. Bu kadar büyük bir rakamsal kazancımız olan yerde en büyük tüketici ailelerimiz. 4 kişilik ailenin yıllık 8 bin kw saatlik bir gideri var. İşin çevre boyutu da var. Bu konuda alacağımız tedbirler dünyamızı geleceğimizi koruyacak. Ev hanımları bu konuda alacağı tencerenin tabanına dahi dikkat etmesi, buzdolabına yemeği sıcak koymaması gibi basit tedbirler bile çok büyük kazanca dönüşecek. Bu kampanyadan ben çok ümitliyim. Kadınlarımıza çok güveniyoruz. Kadın buna inanırsa büyük bir kampanyaya dönüşür. 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacaksak bu tedbirlerden geçiyor.” dedi.
Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, enerji politikalarını oluştururken, enerji verimliliğini başlı başına bir kaynak olarak benimsediklerini vurguladı. İlk olarak enerji verimliliğine ilişkin yasal altyapının hazırlandığını belirten Yıldız, “Daha sonra kamu kurumları ve özel sektörün enerjiyi daha tasarruflu kullanması için çalışma başlattık. Ama bu bir kültür. Bu kültürü topluma yaymamız gerekiyor. Türkiye 2023 yılına kadar mutlaka yıllık 15 milyar TL tasarrufu sağlayacaktır. Çok fazla yapacak işimiz var. Ev hanımlarımız bu konuda çok fazla katkı koyacak.” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.