Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'balıkta ağır metal' açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı bulundu’ iddialarının yanlış anlaşılmalara neden olacağını belirterek, su ürünleri analizlerinin kontrollü bir şekilde yapıldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Son günlerde bazı basın yayın organlarında ‘11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı bulunduğuna’ dair haberler yer almıştır. Söz konusu iddialar kamuoyunda yanlış anlaşılma ve endişelere neden olacağından bakanlığımızca aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bakanlığımızca su ürünleri ile ilgili olarak yetiştiricilik ve avcılık alanlarında izleme ile piyasa denetimi, ithalat ve ihracat kontrollerine ilişkin çalışmalar yürütülmektedir.” denildi.
Bakanlık yapılan denetim çalışmalarını maddeler halinde şöyle sıraladı:
“1-Bakanlığımızca avcılık yoluyla elde edilen balık ve diğer su ürünlerinde tüm karaya çıkış noktalarında av sezonu içinde iki defa, su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinde ise yıl boyunca düzenli olarak kalıntı izleme programına göre ağır metal analizleri yapılmaktadır.
2-Bugüne kadar Türkiye genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde, ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır.
3-Su ürünleri avcılığında insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk bulunan sahalarda avcılık yasaklanmakta, yetiştiricilikte ise o çiftlikte hasada izin verilmemektedir.
4- Bilimsel olarak deniz kirliliğinden dolayısıyla denizde yakalanan balıkların insan sağlığı için risk oluşturduğundan bahsedilebilmesi için belirlenen istasyonlarda uzun süre, sürekli ölçüm ve numune alımı yoluyla izleme çalışmalarının yürütülmesini gerektirmektedir.
5-Ayrıca, alınan numunelerin geçerli olabilmesi için resmi kontrol görevlilerince numune alma kurallarına uygun olarak alınması ve bu konuda yetkinlikleri onaylanmış laboratuvarlarda analizlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu haberlere konu edilen numunelerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda alındığı ve analizin yetkinliği onaylı bir laboratuvarda yapılıp yapılmadığı belli olmadığı gibi, olumsuz olduğu iddia edilen 11 adet numune ile ülke geneli için bir değerlendirme yapılması bilimsellikten uzaktır.”
Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi, su ürünleri izleme çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde yürütüleceğini vurgulayan bakanlık, olumsuz bir sonuç alınması durumunda ise kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.