Gümrük Müşavirleri 'Oda' olmak istiyor

Gümrük Müşavirleri 'Oda' olmak istiyor

Gümrük Müşavirliği sektörü çalışanları 27.10.1999 tarih 4458 sayılı kanunla odalaşma konusunun önü açılmış olmasına rağmen yaklaşık 12 yıldır hala TOBB bünyesinde bir odaya sahip olamamanın sıkıntılarını yaşıyor. Bu konu hakkında ve sektörde yaşanan geliş


Başkana öncelikle toplumumuzda çok bilinmemesi dolayısı ile gümrük müşavirliği mesleğini  kısaca tanıtmasını istiyoruz. Diğer mesleklerden özellikle ayrılan noktaları nelerdir öğrenmek istiyoruz. 

Başkan Solak “ Gümrük müşavirleri dış ticaret işlemlerinde bilgisine başvurulan, ülke sanayi ve ihracatına sunulan gümrük hizmetlerinin kalitesini yükselten, sanayici, ihracatçı ve gümrük idaresi ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılan mesleki disiplin ve saygınlığa önem veren meslek mensupları olarak faaliyet göstermektedir.  Bizleri diğer sektörlerden ayıran en büyük özellik dış ticaretin hızlı ve doğru yapılmasında temel taşı olmamızdır. Bir sektör düşünün müşterileri ithalatçı, ihracatçı, sanayici ve tüccar olsun bir taraftan devlete karşı müşterilerini temsil ederken devletin çıkarlarını da aynı zamanda gözetsin bu ince çizgide adaletin terazisini dengede tutmanın zorluğunu yaşarken müteselsilen sorumlu olsun başka bir örneği yoktur. “ diyor ve devam ediyor. “Mali müşavirler, Avukatlar da bizim hizmet verdiğimiz kişileri kanunlar önünde temsil edebilirler ancak hiçbirinin müteselsilen sorumlulukları yoktur ve yaptıkları hizmet karşılığı aldıkları ücret bizimki kadar tartışılmaz. “ Müteselsil olarak aynı sorumluluğu taşıyan başka bir sektörün olmadığını dile getiriyor.

“Ülkemiz Dış Ticaret ve Gümrük mevzuatına dair yürürlükte bulunan 100 ü aşkın kanun, kararname, yönetmelik tebliğ ve uluslar arası anlaşma bulunmaktadır. Geniş bir mevzuat bilgisini sınavla ve mesleki birikimle ispatlayan Gümrük Komisyoncuları 4458 sayılı gümrük kanunu ile mali ve cezai sorumlulukları arttırılarak Gümrük Müşavirliği unvanı altında ihdas edilmiştir. Ciddi bir uzmanlık ve deneyim gerektiren bir meslektir.” Diyerek diğer mesleklerden kendilerini ayıran temel nitelikleri özetliyor.  
Başkana ilgili kanunun üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen neden Oda haline gelemediklerini soruyoruz.

Başkan “ Kamusal alanda hizmet üreten Gümrük müşavirleri artık anayasamızın 135. Maddesinin amir hükmü ve 4458 sayılı gümrük kanunun geçici 6. Maddesindeki kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olan gümrük müşavirleri odaları altında örgütlenmek istemektedirler. ‘Yıllardır TOBB sektörümüzün oda olmasına karşı durmakta ve gümrük müşavirlerinin kendisine bağlı yarı bağımsız bir yapıda odalaşmasını istememektedir. ‘ Meslektaşlarımız ise kanunen bize verilmiş hak olan bağımsız bir odanın özlemini çekmekteler. Anayasanın 135. Maddesinde yer alan kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında gümrük müşavirleri odası yer almalıdır. Artık kayıt şartlarını belirlediğimiz, sınavları kendimizin yapacağı mesleki disiplin cezalarının kendimiz tarafından uygulanabileceği haksız rekabet şartlarına dur diyebilecek bir yapıda bağımsız bir gümrük müşavirleri odasına sahip olmak istiyoruz. “ diyen başkan. Yine çok önemli bir konuya parmak basıyor.” Bizler tüzel kişiliklerimiz (ticari faaliyetler ) ile Ticaret Odalarının bünyesinde kalmaya devam edip, Mesleki faaliyetlerimiz ile Gümrük müşavirleri odasında temsil edilmeyi istemekteyiz. Bu formül ile TOBB de kan kaybına uğramayacaktır. Buna en güzel örnekte Mali Müşavirler sektörüdür.” diyerek noktalıyor bu konuyu. 

Başkan Solak’a mevzuat ve bürokrasinin kendilerini nasıl etkilediğini soruyoruz.


Bunun sektörün ortak bir sorunu olduğunu dile getiriyor ve maliyetlerin biraz olsun düşürülmesi için Gümrüklerde mutlaka kağıtsız ortama geçilmeli ve tek pencere denen sistemin uygulanması ile Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TSE gibi kurumlara tek yerden müracaat edilebilmelidir. Bu bile tek başına bizlere  biraz olsun rahat bir nefes aldırmaya yeter diyor.
Sektörün sorunlarından birinin de haksız rekabet olduğunu duyuyoruz, bu konuda da bize bilgi verebilirmisiniz diye soruyoruz sayın başkana.
 


“Sektörümüz her an artan maliyet ve haksız rekabet şartları ile mücadele etmektedir. Hatta bu yüzden geçmiş dönemde birçok firma kapanmıştır. Birçoğu da kredi borçlusu olarak durumlarını idame ettirmektedirler. “  Her yıl asgari hizmet ücretleri Gümrükler Genel Müdürlüğünce belirlenmiyor mu bunun neden önüne geçilemiyor diye soruyoruz. Başkan; “Evet diyor. Gümrük kanununun geçici 6. Maddesinin 10. Fıkrası gereği her yıl Gümrük Müşavirleri Dernekleri belirler, Gümrükler Genel Müdürlüğünce onaylanarak yayınlanan genelgelerle asgari hizmet ücretleri belirleniyor. Ancak denetleme konusuna yeterince önem verilmediği için bu ciddi anlamda haksız rekabete sebep olmaktadır. “ diyerek konuya açıklık getiriyor ve bir odanın ne kadar gerekli olduğunu bu bile yeterince göstermektedir diye ekliyor.
Hatta diyor “ Kanun gereği gümrük müşavirleri derneklerinin düzenledikleri maliyetler temel alınarak hazırlanan ücretler onaylanmayıp maliyetlerimizden daha düşük bir fiyat tarifesi onaylanarak uygulatılmaya çalışılmaktadır. Bu da sektörü bir krize sürüklemiştir. Daha öncede dile getirdiğim gibi müteselsil olarak sorumluluk alıyoruz ancak bunun için aldığımız risklere karşılık bedel alamamaktayız. Örneğin noterler yaptığı maliyetler için değil sadece aldıkları risk için bedel almaktadırlar. Gümrük müşavirleri ise bırakın risk için bedel almayı maliyetlerininde altında kazanç sağlamaktadır. “
Son olarak İTO Meslek Komitesi olarak kendilerinin ne tür çalışmalar yaparak bu sorunların çözümüne katkı sağladıklarını soruyoruz. Komite faaliyetleri hakkında bilgi almak istiyoruz.

   Gümrük Müşavirlerini Ticaret Odasında 5 kişi olarak temsil etmekteyiz; komitemizde Esen YAĞCI ve Bülent ONARAN İTO Meclisinde görev yapmakta olup, Serdar AKAR ve Burhan KANDUR komite üyesi meslektaşlarımızdır.Öncelikli hedefimiz ticaret erbabına mesleğimizi tanıtıp bu konuda mesleğimizin onlar için ne kadar önemli olduğunu fark etmelerini sağlamaktır.
“ İTO’ya seçildiğimiz 2009 yılında yönetim kurulu başka nı Murat Yalçıntaş yaptığı bir konuşmada ; ‘İTO ya yapacağı çalışmalarda can suyunu verecek olan komitelerdir. Çalışın ve bu salonları toplantılarla doldurun.’ Demişti. Bizlerde başkanımızı dinleyip çalıştık. Komite olarak Ticaret erbabı ile Gümrük yetkililerini bir araya getirici toplantılar düzenlemekte, sorunları ortaya koyarak çözüm önerileri sunmaktayız. İTO’nun belki de en çok toplantı düzenleyip, en kalabalık izleyici toplayan komitesiyiz. İTO da Dış Ticaret Bölümü ile birlikte birçok panel düzenlenmiş ticaret erbabıyla sonuçları paylaşılmıştır. İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği ile ortak sektör sorunları ile ilgili çalışmalar yapmaktayız.”

Hükümet ve Sayın Bakanımızdan istediğimiz; Gümrük müşavirleri odasının bir an önce yasalaşması ve yasalaşırken Gümrük Müşavirleri derneklerinin fikirlerinin dikkate alınması yönündedir. Asgari ücretler belirlenirken iki yıldır olduğu gibi davranılmayıp kanunda yazıldığı şekilde Gümrük Müşavirleri derneklerinin hazırladığı listelerin onaylanması ve uygulamayanların cezalandırılması sektördeki haksız rekabeti önleyecektir. “ diyerek duygularını dile getiriyor. 
Bizlerde gazetemiz olarak, kendilerine ve komite üyelerine bu yolda başarılar diliyoruz. Çalışmalarının takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.  

   
 Haber:Gürkan Kartal

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.