Hukukçular, İstanbul Barosu için yeni seçim istedi
Hukukun Üstünlüğü Platformu Genel Başkanı Avukat Cahit Özkan, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu Yönetim Kurulu üyeleri hakkında dava açılmasıyla başlayan sürecin, yeniden baro seçimi olmadan atlatılamayacağını söyledi.
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında 'Adil yargılama yapanı etkilemeye teşebbüs etmek' suçlamasıyla dava açılması, hukukçuları harekete geçirdi. Hukukun Üstünlüğü Platformu, Taksim Point Otel'de konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.Toplantıda Platform Başkanı Avukat Cahit Özkan, Kocasakal ve arkadaşları hakkında hazırlanan iddianamenin 8 Şubat 2013 günü Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiğini açıkladı.
Baro Başkanı Kocasakal ile arkadaşları hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada suçlamanın görev suçu olmadığını belirten Özkan, bu nedenle Avukatlık Kanunu'nun 5, 90, 92 ve 96'ncı maddeleri gereği Kocasakal ve arkadaşlarının yönetim kurulu üyeliklerinin kendiliğinden düştüğünü söyledi. Bu durumda yeni bir yönetim kurulu oluşturulması gerektiğini belirten Özkan, 30 bin üyesi bulunan bir hukuk camiası olarak bu konuyu kendi içlerinde, mahkemelere başvurmadan halletmek istediklerini söyledi.
Sürecin henüz yeni başladığını belirten Özkan, mevcut yönetim kurulunun görevlerinin düşmesi durumunda son seçimlerde en yüksek ikinci oyu Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun aldığını söyledi. Bu durumda yedek yönetim kurulunun da kendi platformlarından çıkacağı bilgisini veren Özkan, bu yedek yönetim kurulunun da mevcut yönetim kurulunun yerine göreve getirilmeleri gerektiğini söyledi. Ancak Özkan, bu sürecin yeni bir seçim olmadan atlatılmasının mümkün olmadığını dile getirdi.
Baro seçimlerinde 2. sırada yedek üye olarak oy aldığını belirten avukat Canan Sarı, yeni bir seçim olmaması durumunda yedek üyeler olarak kendilerine görev düşeceğini belirtti. Önce iddianamenin kabul edildiği Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne giderek iddianame kabulüne ilişkin resmi bir yazı alacaklarını anlatan Sarı, bu belge ile Beyoğlu Seçim Kurulu'na giderek yedek yönetim kurulu olduklarına ilişkin mazbata alacaklarını söyledi. Daha sonra bu mazbata ile İstanbul Barosu'na giderek mevcut Yönetim Kurulu'na durumu bildirip görevi devralmaya geldiklerini belirteceklerini aktaran Sarı, "Haklarında iddia edilen suçun görev suçu olduğunu iddia ederek görevlerini bırakmak istememeleri halinde ise mazbatamızla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na giderek Adalet Bakanlığını temsil eden Bakanlık savcılığı'na gereğini yapmasını ve tebligatı iletmesini isteyeceğiz. Bundan da bir sonuç alamazsak Asliye Hukuk Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunacağız." dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.