İBB Meclisi'nde cemaat-tarikat tartışması
CHP'li Tarık Balyalı, "Bu örnek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş dönemlerde birtakım vakıflara, tarikatlara, cemaatlere çalıştırıldığının göstergesidir" deyince tartışma başladı.
Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) Genel Merkez binası ile ilgili plan değişikliği teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde cemaat-tarikat tartışmasına yol açtı.
İBB Meclisi'ndeki oylama öncesi söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, Eyüp ilçesinde bulunan ve şimdi yerinde TÜGVA’nın bulunduğu arazisiyle ilgili gelişmelerden bahsetti.
Tarık Balyalı, açıklamasında şunları söyledi:
"HERKESİN DÜŞÜNMESİNİ İSTİYORUM"
"Eyüpsultan ilçesi Abdülvedüt Mahallesi 101 Ada 20 parsele ilişkin. Bir dönem vatandaşa ait olan daha sonrasında ise büyükşehir belediyesine geçen, daha sonrada belediyemizin iştiraki KİPTAŞ’a geçen, oradan da bir vakfa satılan yerin hikâyesi. Bütün bunları bir tarihsel sıra içerisinde anlattığımda Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bir iş olmuş mu gerçekten, herkesin düşünmesini istiyorum.
Bir vatandaşa ait şahıs mülkiyetinde bir yer. 6 Ocak 2014 tarihinde park yapılmak amacıyla büyükşehir belediyesi tarafından kamulaştırılarak alınıyor ve büyükşehir belediyesinin mülkiyetinde geçiriyor. 1 Haziran 2016 tarihinde de bir tevhit işlemi gerçekleştirip bugünkü halini alıyor.
Fotoğraf: İBB'nin CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE BÖYLE OLAĞANÜSTÜ BİR İŞ VAR MI?"
Vatandaştan burayı büyükşehir belediyesi alıyor ama burası büyükşehir belediyemizde kalmıyor. KİPTAŞ elinde bulunan 'VENİZİA' isimli konutlardaki 35 tane daireyi büyükşehir belediyesine veriyor ve bunu karşılığında da bu arsayı büyükşehir belediyesinden trampa usulü alıyor. KİPTAŞ’ta hemen bir ay sonrasında 28 Eylül 2017 tarihinde ihale ile satışı yapılıyor, ihale bedeli de 29 milyon 990 bin lira ile arazi bahsettiğimiz vakfa veriliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde böyle bir olağanüstü iş var mıdır bilmiyorum.
"AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI YAPTI"
Burası ilgili vakıf tarafından satın alınmasından sonra da açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız yapıyor. Yani bundan bir 10 sene kadar önce vatandaşın mezarlık alanında olan yer bugün bizim karşımızda bir vakfın genel müdürlüğünün özel sosyal kültürel tesis alanı olarak geliyor.
"İBB’NİN VAKIFLARA, TARİKATLARA ÇALIŞTIĞININ GÖSTERGESİ"
Bu örnek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş dönemlerde birtakım vakıflara, tarikatlara, cemaatlere çalıştırıldığının göstergesidir. Bir vakıf eliyle İBB’nin mülkiyetinde olan bir yer işte böyle kendi mülkiyeti haline getiriliyor. Biz bunlara yandaş dediğimiz zaman çok kızıyorlardı."
AKP'DEN "DİN DÜŞMANLIĞI" SUÇLAMASI
Balyalı’nın konuşmasının ardından söz alan AKP Grup sözcüsü Faruk Gökkuş, "CHP’nin vakıflarla ne alıp veremediği var" diyerek şunları söyledi: “Vakıfların sözlük anlamına baktığınızda topluma toplumun kültürel ihtiyaçları için kar amacı gütmeyen kurum. Sizin bu vakıflarla ne alıp veremediğiniz var. Sana ne benim hangi inançta olduğum, sana ne benim hangi görüşte olduğum, bu anayasal güvence altındadır. Önemli olan bunların suç unsuru olup olmamasıdır. Din düşmanlığını bırakacaksınız. Demokratlık budur, laiklik budur.”
BALYALI: TARİKATLARLA, CEMAATLER SORUNUMUZ VAR
Balyalı ise, “Tarikatlarla, cemaatlerle sorunumuz var, geçmişte sizin birlikte işler yaptığınız bir cemaatin 15 Temmuz’da bu ülkeye ne yaptığını biliyoruz. Bu ülkenin insanların canını alan bir kalkışmaya bir darbe girişimine geçmişte sizin ortak olduğunuz birlikte mücadele ettiğiniz o cemaatlerin bugün bu ülkeyi getirdiği nokta ortada” karşılığını verdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.