'İstanbul, Ar-Ge ve inovasyonda nerede?'
Faruk Eczacıbaşı, ''İzleme Grubu, İstanbul'un bilgi ve iletişim teknolojileri desteği ve yardımıyla nasıl daha akıllı bir şehir olabileceğine dair 54 tane politika önerisi saptadı''..
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, ''İstanbul'da yoğunlaşan sanayinin ürettiği bilgi ile üniversiteler ve akademik-teknik araştırma kurumlarında oluşan bilginin, sivil toplum kurumlarının, kamu-yerel yönetimin de katkısıyla ve vatandaşı da süreçlere dahil ederek paylaşılarak, İstanbul'un sorunları için ortak çözümler üretilmesi gerekiyor'' dedi.
Eczacıbaşı, İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu tarafından düzenlenen ''İstanbul'un Dijital Gündemi'' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, bu konferansta, vakfın, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) sağladığı mali destekle bir yıldır yürüttüğü İstanbul Bilgi Toplumu İzleme Grubu'nun çalışmalarının değerlendirileceğini kaydetti.
İzleme Grubu'nun, İstanbul'daki sivil toplum, üniversite ve kamu işbirliği ile bilgi ve iletişim sektöründe rekabeti artıracak Ar-Ge ve inovasyon politikalarını oluşturma sürecine katılımcılığı sağlamak, Avrupa Birliği müktesebatının benimsenmesine desteği artırmak ve bu şekilde İstanbul'un gelişmesine bilgi ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla katkıda bulunacak politikalar önermek amacıyla kurulduğunu anımsatarak, şunları aktardı:
''İstanbul ile övünüyoruz ama İstanbul, potansiyelinin ne kadarını yeterince kullanabiliyor- Dünyadaki diğer şehirler arasındaki yeri nedir- Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından Citigroup için 2012'de yayınlanan bir araştırmada İstanbul, dünyadaki 120 şehir arasında, 74. sıraya yerleşti. Birinci sırada New York, ikinci sırada Londra var. 'Küresel Şehirler Rekabetçilik İndeksi' (Global Cities Competitiveness Index) başlıklı 392 sayfalık araştırmada İstanbul, bazı ölçütlerde ilk 60 şehir içine giremedi; finansal olgunluk, kurumsal etkinlik, sosyal sermaye, çevresel ve doğal tehditler. İstanbul'un aldığı en yüksek sıralama (22), 'cazibesi'nden kaynaklanıyor. Bu gibi birçok çalışma bulunuyor. İstanbul şu anda dünyanın en dikkat çeken şehirleri arasında yer alıyor. Gün geçmiyor ki uluslararası basında İstanbul'un tarihi, hem içinde barındıran hem de hepsini sentezini yaratmış kültürel değerlerinin yanı sıra sosyal yaşamı, değişim gücü, biraz da gizem taşıyan yaşamı, açısından vurgulanmasın. Bugünkü ekonomik ortamda, biraz da kıskançlıkla bahsedilmesin. Bizler Türkiye'yi sevenler, İstanbul'u sevenler biraz daha öteye düşünmek zorundayız. İstanbul'un başarılarını bir 'saman alevi' olarak görmek istemiyoruz.''
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.