İstanbul Dünya Şehri Oluyor
İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı 45’inci komite olan, Konut İnşaatı Komitesi başkanlığına kısa süre önce seçilen Şeref Ekşi, İstanbul’daki inşaat sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
26 bin 264 üyesiyle İTO ve Türkiye’nin en büyük grubu olan Konut İnşaatı Komitesi’nin üyeliğini ve yürütme görevini 10 çalışma arkadaşıyla üstlenen yeni başkan Ekşi, yaptığı açıklamada, İstanbul’da inşaat sektöründeki büyümenin altında yatan yegane nedenin, İstanbul’un bir dünya şehrine dönüşmesiyle alakalı olduğunu söyledi.
Ekşi: “İstanbul’da şu an daire konusunda çok büyük bir arz var. Bu konulardan uzak herhangi bir vatandaş; “Ne oluyor bu kadar konut yapılıyor da” diye soruyor. Bu konutların hepsi satılıyor, kimsenin elinde kalmıyor.
Peki Talep nereden geliyor? Bu talep, Türkiye’nin gelişiyor, daha doğrusu İstanbul’un bir dünya şehri oluyor olmasıyla alakalı. Dünya ülkelerindeki insanlar ve şirketler ile yapılan ticaretle birlikte İstanbul dünya merkezi oluyor; hem kültür yönüyle hem de yaşam tarzıyla.
Öyle bir şehirde yaşıyoruz ki, dünyada eşi, benzeri, emsali olmayan bir şehir. Dünya insanı da bunu yavaş yavaş keşfediyor. Dolayısıyla buradan bir yerim, bir yurdum olsun istiyor. Bu kadar konutun satılmasının altında İstanbul’un dünya kenti olması gerçeği yatıyor.
“BÜYÜMENİN DE BİR SINIRI OLACAKTIR”
“Konut sektöründeki büyümeyi de değerlendiren Ekşi, büyümenin engellenemeyeceğini ancak bir sınırı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Bu bir arz talep meselesidir. Talep oldukça isteyen oldukça arz da olacak; bu kaçınılmaz. Bu ekonominin kuraldır. Ancak büyüme her zaman bu kadar çok olacak mı, bunu değerlendirmek lazım.
İstanbul’da son 10 yıl içerisinde çok büyük projeler oluşturuldu. Böyle büyük projeler devam edecek mi diye sorarsanız; ben devam edeceğini sanmıyorum. Çünkü dünya metropollerine baktığınızda idareciler, yöneticiler frenlemeyle ilgili ne yapılması gerekiyorsa onu yapma düşüncesindeler.
İstanbul’da ki büyümeyle ilgili olarak bu hükümetin birçok düşünce ve tedbirleri var. Vergilendirme, bir yerlere girişleri ücretleri gibi. Bunlar şehirleşmeyi frenleme adına yapılıyor.”
Bir aile Anadolu’dan kalkıp İstanbul’a gelmek istiyorsa veya dünyanın herhangi bir ülkesinden bir vatandaş burada bir yer edinmek istiyorsa bunun önüne geçemezsiniz. Bu açıdan da büyümeyi engelleyemezsiniz. Ama bu kadar hızlı değil de daha ağır bir büyüme olur. Tabi bu ülkenin ekonomisi ve diğer bölgelerin kalkınmışlığıyla da ilgilidir. Ancak İstanbul’a eskisi kadar göç de söz konusu değil, bunu da belirtmek lazım.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.