İstanbul’da yılda 2 bin ton bal üretiliyor

İstanbul’da yılda 2 bin ton bal üretiliyor

İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk, İstanbul il sınırları içerisinde kayıtlı 150 bin arı kovanında yılda 2 bin ton bal üretildiğini söyledi.

Onur Çilenk, çarpık kentleşmeye ve nüfusun 13 milyonu aşmasına rağmen İstanbul’daki floranın, arıların bal yapması için ideal bir ortam sunduğunu vurguladı. İstanbul’da kayıtlı bin 200 arı yetiştiricisi olduğunu kaydeden Çilenk, mega kentin yaklaşık 2 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de 7. sırada olduğunu ifade etti.

İstanbul Arıcılar Birliği, şehirde arı yetiştiriciliğini teşvik ve geliştirmek için üniversitelerle işbirliği yapıyor. Birlik, arıcılık kurslarının yanı sıra bal üreticilerine makine ekipman desteği sağlıyor. Kuruluş bal festivalleri ve eğitim kursları da organize ediyor.

GEZGİN ARICILAR

Türkiye’deki arıcılık faaliyetleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliklerle sürdürülüyor. Gezginci arıcılıkla ilgili bölümde, arıların çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde yerleşim yerleri dışında bir yere yerleştirilmesi isteniyor. Yönetmelik kapsamında, belirlenmiş bölgede konaklayacak gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahısla, köy tüzel kişiliği sorumluluğunda arazi ise köy muhtarlığıyla, diğer tüzel kişiliklere ait arazi ise yetkililerle, devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri ile anlaşma yapıyor.

Yönetmelikte 22 Mart 2012’de yapılan değişiklikle; alınacak ‘ Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu’nda belirtilen adresten farklı bir adreste usule aykırı yerleşen arıcının arıları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçelerdeki birimlerinin talebi ile mülki amirlik kontrolünde güvenlik güçleri tarından bulunduğu yerden kaldırılıyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.