İstanbul'un ilk Nüfus Defteri ve Vefatının 100. Yılında Ahmet Mithat Kitabı Beykoz'da Yayınlandı

İstanbul'un ilk Nüfus Defteri ve Vefatının 100. Yılında Ahmet Mithat Kitabı Beykoz'da Yayınlandı

Beykoz Belediyesi’nden Kültür Dünyamıza 2 Armağan -Beykoz Belediyesi Kültür Yayınlarından 2 Seçkin Eser -Vefatının 100. Yılında Ahmet Mithat Efendi’den Armağan -İstanbul’un İlk Nüfus Defteri Beykoz’da Yayınlandı

Beykoz Belediyesi’nin kültür yayınları arasında hazırladığı “Vefatının 100. Yılında Ahmet Mithat Efendi Armağanı” ile “Beykoz Nüfus Defteri” düzenlenen programla araştırmacı ve edebiyatçılara sunuldu.
 
Türk Edebiyatı’nda roman türünün öncülerinden, gazeteci, tiyatrocu, yayıncı ve müteşebbis Ahmet Mithat Efendi’nin 100. vefat yıldönümü vesilesiyle hazırlanan “Vefatının 100. Yılında Ahmet Mithat Efendi Armağanı” adlı kitap ile İstanbul’da yayınlanan ilk nüfus defteri olma özelliği taşıyan “Beykoz Nüfus Defteri” düzenlenen programla tanıtıldı.
 
Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım programına Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, Yazar Fatma Barbarosoğlu, Araştırmacı-Yazar Dursun Gürlek, Yazar Vahap Aktaş, İrfan Dağdelen ile araştırmacı ve akademisyenler katıldı.
 
Edebiyatımıza 200’den fazla telif eser kazandıran, Ahmet Mithat’ın 100. vefat yıl dönümü dolayısıyla Mustafa Miyasoğlu tarafından yayına hazırlanan “Ahmet Mithat Efendi Armağanı” adlı kitap yazarın, hayatı, eserleri, yaşam felsefesi ve müteşebbis kimliğine dair kapsamlı bir bakış sunuyor.
 
1834 yılında yapılan ilk resmi nüfus sayımından kaynağını alan İrfan Dağdelen’in hazırladığı “Beykoz Nüfus Defteri” kitabında ise ilçenin o yıllara dair kişi bilgileri ile sosyal ve ekonomik yapısına dair bilgiler yer alıyor.
 
Ahmet Mithat Efendi’nin Beykoz’a hizmet etmiş önemli bir şahsiyet olduğuna değinen Başkan Yücel Çelikbilek; “Kendisi okuma ve yazmaya çok önem vermiş hayatını buna vakfetmiş bir şahsiyet. Sadece toplumda okuma yazmayı yaygınlaştıran bir yazar değil hür teşebbüse de inanmış, Beykoz’da ticari girişimlerde bulunmuş. Biz de belediye olarak çocuklarımızın kitapla tanışması için 13 bin 500 kitaplık bir kütüphane kurduk.
 
Çocuklarımızın eğitimi için kültür ve eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz, kendisini rahmetle anıyoruz.” dedi.
 
“Ahmet Mithat Efendi Armağanı” kitabına katkı sunan Vahap Aktaş ise yazarın çok yönlü kişiliğine değinerek “Beykoz’la bütünleşmiş, edebiyatımızın en renkli en canlı şahsiyeti. Halka okumayı yazmayı sevdirmeyi başarmış, bu amaçla yazmış, gelenekten kopmadan yeniliklere imza atmış, gazetecilerin ‘Efendi Babası’, çok yönlü bir isimdir. Sırmakeş suyunu şişelemiş, Beykoz Spor Kurucuları arasında yer almış” diyerek yazarın farklı yönlerini anlattı.
 
Araştırmacı-Yazar Dursun ise Cemil Meriç’le uzun süre birlikte bulunduğunu belirterek Meriç’in ‘Edebiyatımızda iki Ahmet vardır, biri Ahmet Mithat biri Ahmet Cevdet Paşadır’ diyerek bu iki isme dikkat çektiğini hatırlatarak yayınlanan kitap vesilesiyle memnuniyetini dile getirdi.
 
Nüfus defterlerinin insan-mekân ilişkisinin kurulduğu, yerel tarihe ışık tutan önemli kaynaklar olduğunu belirten ve çalışma hakkında bilgi veren İrfan Dağdelen; “Beykoz Balıkçılığıyla ünlü bir ilçedir fakat o yıllara ait nüfus bilgilerine baktığımızda kayıkçıların sayıca daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu da o dönemin nüfus bilgilerinin yanı sıra ilçe ekonomisi hakkında da bize bilgiler veriyor” dedi.Yayınların incelendiği toplantının sonunda günün anısına fotoğraf çekildi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.