Karlı ve kuru havada cildi koruyacak öneriler
Karlı, soğuk ve rüzgarlı hava, ciltte kalınlaşmaya, kurumaya, çatlak ve kanamalara, kan dolaşımının bozulmasına ve bunlara bağlı kırışıklıkların artmasına yol açıyor.
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Kürşat Derici, cildin nem oranının mevsimlere göre değiştiğini belirterek, yaz aylarında UV ışınlardan etkilenen cildin kış geldiğinde renginin koyulaştığını, kuruyup, kırıştığını ve cildin içerdiği su miktarının hızla düştüğünü söyledi. Derici, rüzgarın soğuk havanın etkisini artırarak egzama gelişmesine de yol açtığını anlattı.
Soğuk havanın olumsuz etkisini azaltmak için cilt bakımına önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Derici, su bazlı nemlendiriciler yerine yağ içeriği ve onarıcı özelliği yüksek ürünlerin kullanılması gerektiğini anlattı. Derici, bu mevsimde ciltte kırışmanın artmaması için gün içinde nemlendirmenin ve haftalık bakımın ihmal edilmemesi gerektiğine işaret etti.
Yaşlanmış ya da kırışmış ciltler için antioksidan özellikli gece kremlerinin, maske ürünlerinin ve cilt kalınlığını azaltmak için tedavi yöntemlerinin tercih edilmelidir. Derici, cilt kalınlığını azaltmada en etkili yöntemin peeling tedavisi olduğunu ve kimyasal peeling yapılması gerektiğini ifade etti.
Kimyasal peelingin kırışıklıkları, güneş ışınlarıyla oluşmuş pigmantasyonları ve akneyi azalttığını, cilde canlı şeffaf bir görüntü verdiğini anlatan Derici, "Her mevsim öncesi, cildi etkileyen hava koşullarına göre gerekli tıbbi ve kozmetik tedavi yöntemlerini uygulamak ve uygulatmak, hem oluşabilecek hasarları önler hem de sürekli sağlıklı ve genç bir cilde sahip olunmasını sağlar" dedi.
"Vücut sıcak suyla yıkanmamalı"
Estetisyen Tuğba Deveci de karlı ve soğuk havalarda, ısınmak amacıyla vücudun sıcak suyla yıkanmasının "yanlış" olduğunu vurgulayarak, "Çok sıcak suyla yıkamak yüzü kurutarak matlaştırır. Cilt sağlının yanı sıra sıcak su saç kırılganlığını da artırır, saçı kurutur ve matlaştırır" diye konuştu.
Banyodan sonra aloe vera, hindistan cevizi ve susam yağı içerikli nemlendiriciler kullanılmasını, cildi nemlendirilirken gece krem ya da balsam, gündüz ise losyon tercih edilmesini öneren Deveci, şunları kaydetti:
"Cilt fırçası kullanılarak ölü cilt hücrelerinden arınılmalı, kan dolaşımı hareketlendirilmeli. Cilt fırçasıyla dairesel hareketler yapılarak ayaklardan başlanarak tüm vücut fırçalanmalı. Sabunlu sıcak su ciltteki doğal yağları tükettiğinden su mutlaka ılık olmalı, kimyasal içeren köpük banyoları kullanılmamalı.
Dışarıya çıkmadan önce ellere nemlendirici, geceleri de ayaklara nemlendirici sürülmeli. Dudaklara nem vermek için nemlendirici özellikli dudak balsamı kullanılmalı. Dudaklardaki ölü deriyi atmak için haftada bir kez diş fırçasıyla fırçalanmalı."
"Hava koşulları cildin çatlaması ve kanamasına yol açar"
Dermatoloji Uzmanı ve Kozmotolog Dr. Ekrem Civaş da cilt sağlının korunmasında düzenli bakım yapılmasının önemine dikkati çekerek, "Periyodik cilt bakımı yapılmadığında hava koşulları zamanla ciltte çizgilerin ve kırışıklıkların belirginleşmesine neden olur. Cildin çatlaması, kabuklaşması, kuruması hatta kanamasına yol açar" diye konuştu.
Özellikle soğuk ve rüzgarlı havada cildin iyi korunması ve bakımının artırılması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:
"Her gün 5-10 dakika duş alınmalı; daha fazlası cildin kurumasına yol açar. Banyo yaparken ortamdaki nemin artması için kapı kapalı tutulmalı. Temizleyici olarak sabun, deodorant ve alkol içeren ürünler cildi kurutacağından tercih edilmemeli, kokusuz hassas temizleyiciler kullanılmalı. Banyo veya duştan 3 dakika sonra nemlendirici kullanılmalı. Havayı nemlendiren cihazlar kullanılmalı. Yünlü ve sert dokulu kumaşlar giyilmemeli. Nemin azalmasına engel olmak için özellikle kışın dışarıda eldiven, kaşkol, bere kullanılmalı."
"Vitamin ve mineral desteğiyle cildi güçlendirin"
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opt. Dr. Esra Çelik de cilt sağlının korunmasında beslenmenin önemine işaret ederek, özellikle mineral ve vitamin desteğinin cildin pürüzsüz ve parlak görünmesine yardımcı olduğunu söyledi.
A, C, E vitaminleriyle taze havuç, kayısı ve domateste bolca bulunan Beta karotenin özellikle kış aylarında bol tüketilmesini tavsiye eden Çelik,"Antioksidan değeri yüksek vitaminler, soğuk havadan tahriş olan cildi onarır" dedi.
Uzman hekimlerin önerdiği ürünlerin kullanılması ve duruma göre ilaç içerikli kremler sürülmesini öneren Çelik, ayrıca çeşitli laser uygulamalarının, kanın içindeki yenileyici faktörlerin ayrıştırılıp serum haline getirilen PRP’nin, radyofrekans yönteminin, hazır dolgular veya yağ enjeksiyonun da cildin sıkılaşması ve yenilenmesi için kullanılabileceğini kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.