Kat Mülkiyeti Nedir?
Kat Mülkiyeti Nedir?
Günümüzde ev arayanların çoğu yüksek binaları tercih ederken, yüksek katlı apartmanlardan daha fazla bağımsızlık aynı zamanda daha az bakım isteyen alıcılar ve yatırımcılar tarafından inşaat katları tercih edilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyeti, bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir. İnşaatı tamamlanmış bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair; örneğin bir taşınmazın bağımsız bölümleri daire, ofis, iş yeri, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanılabilir.
Kanun bazında bahsedecek olursak; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göz atmamız gerekir. Kat mülkiyeti aşağıdaki başlıklarda özel bir mülkiyet türüdür.
- Arsa payı,
- Ana gayrimenkuldeki bağlantılı ortak alanlar,
Taşınmazınızın ayrı ayrı ve tek başına kullanılmaya elverişli bölümlerine bağımsız bölüm denir. Bağımsız bölümlerin dışında kalan ama buna rağmen o bölüme ayrılmış yer ise eklenti adını alır. Kat mülkiyeti bağımsız bölümler üzerinde tesis edilen mülkiyet hakkına denir. Kat mülkiyeti hakkına sahip kişiler ise kat maliki olarak adlandırılır.
Kat mülkiyeti için neler gerekli?
Mülkiyet hakkı olan kat mülk sahibinin, mülkiyeti hangi amaçla kullanacağına dair gerekli koşulları belirleyen nelerdir? Aşağıda kısa ve öz sıralamaya gayret ettik.
- İskân belgesinin alınmış olması ilk gerekliliktir. Bu belgenin alınabilmesi içinse mutlaka inşaatın bitmiş olması gereklidir.
- Henüz tamamlanmamış binalar için kat mülkiyeti alma işlemini kimler yapıyor? Düşünülenini aksine mülk sahibi değil müteahhitlerin yapması gerekiyor. Bunu yapabilmesi için mülk sahibinin veya mülkün tüm maliklerinin imzasıyla bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu dilekçe hazır olduğunda dilekçe ile kat mülkiyetli tapu başvurusu kolaylıkla yapılabilir. Bu şekilde mülk kat mülkiyeti tapusuyla belgeleniyor.
Kat mülkiyetli tapu nedir?
Tapu çeşitleri birden fazladır. Bunlar;
- Hisseli tapu,
- Kat irtifaklı tapu,
- Kat mülkiyetli, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. En avantajlı tapulardan biri olduğunu söyleyebiliriz.
- Müstakil tapu.
Hangi tür tapu olursa olsun bu konular hakkında size danışmanlık verebilecek uzman bir faizsiz finansman şirketi ya da bağımsız bir danışman olabilecek en büyük faydayı sağlayabilecektir. Örneğin, Kat mülkiyeti için iskân belgesi şarttır. Tüm bu detayları bir uzmana başvurmanızı öneririz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.