Küçük bir çay ocağından Boğaz'a
Paşabahçe'deki eski Tekel İçki Fabrikası arazisi artık Torunlar Gayrimenkul'ün. Peki 355 milyon liraya bu araziyi alan Torunlar nasıl doğdu, nasıl büyüdü?
Boğaz kıyısında bulunması nedeniyle İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Paşabahçe'deki eski Tekel İçki Fabrikası’nın ihalesini Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kazandı.
Torunlar GYO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, ihalenin ardından yaptığı açıklamada, "Oluşan yüksek bir rakam. Daha önce 300 milyon TL gibi bir fiyata ihale edilmişti. Ancak, İstanbul'un incisi olan bir yerde burayı almak istedik. Fazla büyük bir kar gözetmeden istanbul'a yakışan bir proje hedefliyoruz. Turizme yönelik bir proje düşünüyoruz... Buraya ödediğimiz kadar da bir yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.
Peki bu Torunlar nasıl bir şirket?
HİKAYE KARAKÖY'DE BAŞLADI
Torunlar Gayrimenkul'ün hikayesi 1958 yılına dayanıyor. O yıllarda Erzincan'dan İstanbul'a göç eden aile, Karaköy'de ufak bir çay ocağı ile işe başlıyor.
Torunlar GYO'nun ortaklarından Aziz Torun'un daha önce anlattığına göre bu çay ocağı bir hanın çatı arasında, gaz ocağı ile ısınılan, kapısı olmayan bir yer.
1962 yılına gelindiğinde ise aile bir bakkal dükkanı açıyor. Aziz Torun da bir taraftan okuluna devam ederken bir taraftan da babası ile birlikte çalışıyor.
Üniversiteyi İstanbul Üniveritesi'nde okuyan ve iktisat eğitimi alan Torun, mezun olduktan sonra ticaret yerine memuriyeti tercih ediyor ve Çalışma Bakanlığı'nda müfettiş yardımcısı olarak çalışmaya başlıyor. Yine kendi ifadesine göre burada çalıştığı yıllarda bürokrasiyi iyi bir şekilde tanıma şansı elde ediyor.
ÖNCE ŞEKER TOPTANCILIĞI, ARDINDAN İTHALAT
Torun, 1980'li yıllarda ise abisi ile birlikte şeker toptancılığına başlıyor. Memuriyetten de istifa edip tamamen ticarete yöneliyor.
1990'lı yıllarda ilk defa şeker ithalatına izin verilmesi, ailenin dönüm noktalarından biri oluyor. Kredi almak için Demirbank'ın patronu Halil Cıngıllıoğlu'nun kapısını çalıyorlar ve hikayelerini anlatıyorlar. Cıngıllıoğlu da 'Ben sizi sevdim' diyerek krediyi veriyor. Böylece işler büyümeye başlıyor...
Aile 1999'a kadar ithalatla işlere devam ederken, tekrar marketçilğe yönelme kararı alıyor. Satışa çıkan Gima'yı almak istiyorlar, ancak sonra vazgeçiyorlar. Onun yerine bir alışveriş merkezi kurmaya karar veriyorlar ve Bursa Zafer Plaza`nın yerinin belediye tarafından ihaleye çıktığını öğreniyorlar.
AVM İŞİ BURSA'DAN BAŞLADI
Torun, Akşam Gazetesi'ne verdiği röportajda o dönemi, "Aslında orası çok zor bir yer ama biz bir cahil cesareti ile ihaleye girmeye karar verdik. Bizden başka ihaleye giren yoktu. Tabii biz yaparız, satarız diye düşünüyorduk. İşi bilmiyoruz diye biraz danışmanlık aldık. Baktık ki yapıp satmak olmayacak, işletelim dedik. Zafer Plaza`yı açtık. Çok şükür başarılı olduk. O süreçte Ankara`da Ankamall ile ortak olduk. Arkasından Deepo, Korupark geldi" diye anlatıyor.
Torunlar'ın adını en çok duyuran proje ise Haramidere'deki Torium AVM oldu. İçerisinde kar parkı yer alması nedeniyle büyük ilgi gören Torium'u yine dev bir karma proje olan Mall of İstanbul takip etti.
Büyük bir dönüşüm projesi olan 350 milyon dolarlık Mall of İstanbul'un yapımı halen sürüyor. Bittiğinde içerisinde alışveriş merkezi, ofisler, rezidanslar ve bir otel yer alacak.
Torunlar'ın aynı zamanda Samsun'da da Bulvar Samsun isimli yapımı süren bir AVM projesi daha bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.