Küresel piyasalarda yeni hafta olumlu başladı
Türkiye'de ise tahvil ihalelerinin takip edeceği güne dolar/TL 6,76 seviyesinden başlarken, euro/TL 7,64'ten açıldı.
Küresel piyasalar, geçtiğimiz cuma günü ABD'den gelen sürpriz istihdam artışı ve işsizlik oranında düşüş sonrası New York borsaları yüzde 3'leri bulan yükselişle kapanmıştı. Cumadan sarkan iyimserlik havasıyla ABD vadelileri ve Asya borsalarında sınırlı da olsa yeşil ekranlar görülüyor. Asya'da Japonya ve Tayvan borsalarındaki yüzde 1'i aşan yükselişler öne çıkıyor. ABD vadelilerinde ise yüzde 0,20-,0-30 bandında artılar yaşanıyor.
Yurt içinde ise Hazine'nin 2 yıllık gösterge tahvil ihalesi dışında çok önemli bir ajanda bulunmuyor. Bir önceki ihalede ortalama faiz yüzde 9,65 olmuştu. Dolar/TL 6,75 seviyesinden başlarken, euro/TL 7,63 seviyesinden açıldı.
OPEC+'nın üretim kısıntısını uzatması petrol fiyatlarına destek veriyor
OPEC+'nın 9,7 milyon varil/günlük üretim kısıntısını Temmuz sonuna kadar uzatma kararı almaları, Irak ve Nijerya gibi Mayıs ayında kotanın üzerinde üretim yapan ülkelerin bunu Temmuz-Eylül döneminde telafi edecek olmaları, petrol fiyatlarına destek veriyor. Mayıs ayında
Çin, 11,3 milyon varil/gün ithalat gerçekleştirdi.
Çin'in ham petrol ithalatının Mayıs'ta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması da fiyatlara destek veren bir faktör. Brent petrolün varili bu sabah 43,41 dolar seviyesine kadar yükselişin ardından düne cuma gününe göre 81 cent artışla 43,11 dolar seviyesinden işlem görüyor. NYMEX'de Batı Teksas petrolün varili de 62 cent artışla 40,174 dolar seviyesinde.
Moody's: Türkiye'nin birçok seçeneği var
Moody's, takviminde yer alan cuma günü Türkiye ile ilgili bir kredi notu değerlendirmesi yayımlamadı. Ancak Moody's iki farklı rapor ile Türkiye'yi değerlendirdi. Raporların ilkinde Moody's, Türkiye'nin negatif görünüm ile B1 olan kredi notu bir dengeyi yansıttığını ifade ederken, ikincisinde "Türkiye'nin cari dış zorlukların üstesinden gelmek için birçok seçeneği var" açıklaması yaptı.
Çin'de beklentileri aşan dış ticaret açığı
Çin'in dış ticaret dengesi ihracatta beklentilerin altında, ithalatta ise beklentilerin üzerinde düşüş yaşanmasıyla tahminlerin üzerinde fazla verdi. Çin'in ABD'den ithalatı Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 düşüş gösterdi. Aynı dönemde ABD'ye ihracatı ise sadece yüzde 1,2 azaldı.
Çin'in döviz rezervi piyasa beklentilerinin aksine artış gösterdi ve 3,1 trilyon doların üzerine çıktı.
Günün Ajandası
- Hazine, iç borçlanma maliyeti, vadesi ve borç çevirme oranlarını açıklayacak(17.30)
- Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da sanayi üretimi verisi izlenecek (09.00). Piyasa beklentisi COVİD-19'in en fazla etkili olduğu
Nisan ayında sanayi üretiminin yüzde 16,8 azaldığı yönünde.
- Fed Başkanı Jerome Powell'ın, 16 ve 17 Haziran'da yapılacak oturumlar ile Kongre'ye yarı yıl para politikası raporunu sunacağı açıklandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.