Mide şikayetleri kanser belirtisi olabilir

Mide şikayetleri kanser belirtisi olabilir

Karnın üst orta kesiminde ağrı, halsizlik, iştahsızlık ve özellikle geceleri gelen mide şikayetleri mide kanserinin habercisi olabilir.

Memorial Hizmet Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ömer Necip Aytuğ, yaptığı açıklamada, erken dönemde teşhis ve tedavisi büyük önem taşıyan mide hastalıklarının, dikkat edilmediği takdirde kansere yol açabileceğini kaydetti. Sigaranın ülsere neden olduğu, aşırı tuz ve konserve yiyeceklerin mideye zarar verdiğine dikkati çeken açıklamada Aytuğ'un şu ifadelerine yer verildi: 

"Mide, vücut dokusu için zararlı olan asit maddesinden mide bezlerince salgılanan ve mide dokusunun iç yüzünü film tabakası gibi kaplayan müküs tabakası ile korunmaktadır. Müküs tabakası, asitle mide dokusu arasındaki teması keserek mideyi korur ve asidin zararlı etkilerini engeller. Sigara içmek müküs yapımını azalttığı için özellikle mevcut ülserin tedaviye olan cevabını geciktirmekte iyileşme sürecini uzatmaktadır. 

Mide ülserleri en sık ve toplum da çok sık görülen bir bakteri ile oluşmaktadır. Çevre hijyeni iyi olan, temiz su kaynağı, yaygın kanalizasyon ve arıtma sitemi olan ülkelerde düşük oranda görülürken; diğer bölgelerde daha yoğun saptanmaktadır. Bu mikroorganizma özel savunma sistemi ile mide asidinden korunurken, özel ayaksı tutmaçları ile mide hücrelerinin üzerine yapışmaktadır. Salgıladığı bir takım maddeler yolu ile mide duvar bütünlüğünü bozup, müküs tabakasını tahrip ederek, asitle mide duvarının temasını sağlamakta ve ülsere yol açmaktadır. 

Yaptığı tahrişin ve mide duvarında meydana gelen tahribatın arttığı bazı ileri durumlarda mide kanserine yol açabilmektedir. Ancak sık görülen bir mikroorganizmanın ülser yapma yeteneği fazla olmasına rağmen bu mikrobu taşıyan her bireyde ülser ve kanser görülmemektedir" 

Beslenme şekli ve mide rahatsızlıkları arasında bağ olup olmadığının bilinmediğini belirten Aytuğ, bu bağın kesin olmamakla birlikte, mide dokusunun konserve ve aşırı tuzlu yiyeceklerden olumsuz etkilendiğini ifade etti. 

'YAĞLI YİYECEKLERDEN UZAK DURMALI'


Aytuğ, sağlıklı bir midenin, içindeki gıda maddelerini ortalama üç saatte, on iki parmak bağırsağına tamamen boşalttığını belirterek, aşırı yağlı yemeklerde sürenin 5-6 saate kadar uzayabildiğini, bunun da reflü ataklarını çoğaltma riskini barındırdığını bildirdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.