Mustafa Şentop:" BDP’'nin talepleri var"

Mustafa Şentop:" BDP’'nin talepleri var"

TBMM Anayasa Uzlaşma komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, yeni anayasa sürecinde BDP’nin taleplerinin olduğunu belirterek, “Tam anlamıyla bölgesel özerklik değil, ama bölgesel yönetimler içeren teklifi var. Her partinin kendi


AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Bursa Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘yeni anayasa süreci” konulu toplantıya katıldı. Şentop, Türkiye gibi gündemin çok sık değiştiği bir ülkede belli bir konuyu her hafta gündemde tutabilmenin çok zor olduğunu söyledi.

"ANAYASANIN TAMAMLANMASINA AZ KALDI"
“Birinci sırada olmasa da yeni anayasa süreci Türkiye gündeminin ilk sıralarında” diyen Şentop, 15 aydır süren çalışmalar sonucunda 100'e yakın maddenin yazımının tamamlandığını kaydetti. Şentop, şöyle devam etti:
“2011 yılında çalışmalar başladı. Aşağı yukarı 15 aya yakındır bu çalışmalar sürüyor. Şu anda yaklaşık 100 maddenin yazımı yapıldı. Bunların hepsinde partiler mutabık değil. Yaklaşık 3’te birine yakın maddede mutabakat var. Anayasada 130 madde civarında madde olacak. Az bir şey kaldı diyebilirim. Partilerin büyük ihtimalle sürecin sonuna doğru mutabakat çerçevesini genişleteceği, madde sayısını artıracağı kanaatindeyim. Anayasa süreci ile ilgili 1-2 ay sonra daha ciddi olarak gündemde olacağını söyleyebilirim.”

“TAM MÜZAKARE OLMADAN MADDELER KOMİSYONDAN GEÇMEZ”
Bir gazetecinin “BDP’nin yeni anayasa içinde özerklikle ilgili talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Şentop, konunun anayasanın idare kısmı ile ilgili olduğunu ifade ederek, “BDP’nin talepleri var. Tam anlamıyla bölgesel özerklik değil, ama bölgesel yönetimler içeren teklifi var. Her partinin kendine göre teklifleri oluyor. Bunları komisyonda müzakere ediyoruz. Komisyonda partilerin mutabık kaldığı kısımları, mutabakatla yazıyoruz. Farklı görüşü olanları ise paranteze alarak devam ediyoruz. Bunda bir sorun yok. Ama komisyon mutabakat esasına göre çalıştığı için bütün partilerin mutabık kalmadığı maddelerin komisyondan geçmesi söz konusu değil. Biz önerimizi verdik” dedi.

MUTABIK SAĞLANAMAYAN KONULAR
Mutabık kalınmayan konular hakkında bilgi veren Şentop, yazımı tamamlanan maddelerin 30’unda mutabık sağlandığını anlatarak, “65 madde var geride. Mutabık kalamayan hususları 4 başlıkta toplayabiliriz. Birisi Türkiye’deki özellikle 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra anayasalarda yer alan bir vesayetçi ideolojiler vardı. Tırnak içinde resmi devlet ideolojisi. Bu daha çok başlangıç kısmı bunlardan birisi. Mutabık kalınmayan maddelerden birisi. Diğeri vatandaşlık maddesi. Muhtemelen burada bazı partiler mutabakata katılmazlar, katılamazlar. Üçüncüsü ise din hürriyeti maddesidir. Bunlarla ilgili büyük ihtimal CHP’nin farklı görüşü var. Diğer 3 parti birbirine yakınlaşabilir. Son olarak da BDP’nin anadilde eğitim diye önerdiği maddeler var. 4 temel başlık altındaki tahmin ediyorum 7-8 madde konusunda mutabakat biraz güç gözüküyor. Ama sağlamaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Şentop, toplantıya geçti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.