'Sahte hasar' yolsuzluğu!
Sigorta tazminat taleplerinin yüzde 7.5’i ‘sahte hasar’
İstanbul Ticaret Odası Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Levent Korkut, sigorta suistimallerinin sektörü zor duruma düşürdüğünü söyledi.
Suistimallerin sektöre maliyetini tam olarak belirlemenin çok güç olduğunu, Türkiye’de tüm hasar tazminat taleplerinin yaklaşık yüzde 7.5’inin sahte hasar talebi olduğunu ifade eden Korkut, “Bu rakam dünya çapında yüzde 5-15 arasında değişmektedir” bilgisini verdi.
Korkut, sigorta suistimallerinin en çok yapıldığı alanlara ilişkin de, “Suistimaller genelde motorlu araçların trafik ve kasko branşlarında, makine kırılması ve elektronik cihazların sigorta branşlarında, konut ve işyeri hırsızlık hasarlarında ve özel sağlık sigortalarında yapılıyor” dedi.
Nisan 2008’de yürürlüğe giren ‘oto kaza tespit tutanağı’ uygulamasından sonra oto hasar suistimallerinin oldukça arttığını ileri süren Levent Korkut, hasar tutanaklarında özellikle ehliyetsiz ve alkollü araç kullanma oranlarının adeta sıfır noktasında olduğunu söyledi. Korkut, şöyle konuştu: “Özellikle organize olmuş kişi ve tamirhaneler tarafından kurgulanan hasar senaryoları ve kaza tespit tutanakları ile sigorta şirketlerinden sahte hasar talepleri artmış olup, şirketler bu taleplerle ilgili olarak savcılık makamlarına suç duyurularına başlamışlardır. Diğer bir husus da, konut ve işyeri hırsızlık hasarları. Burada da hırsızlık süsü verilerek yapılmış gibi gösterilip tutanak tutturulmakta, çalınan mal ve eşyaların miktarı, cinsi ve değeri farklı belirtilerek sigorta şirketlerinden fazla tazminat talep edilmektedir.”
Levent Korkut, suistimallerin yoğun yaşandığı diğer bir branşın da makine kırılma ve elektronik eşya sigortası olduğunu belirterek, “Önceden hasarlı veya teminata girmeyen bir arızanın teminat kapsamında gibi gösterilmeye çalışılması ile özellikle taşınabilir cihazların tam ziya gibi gösterilerek daha komplike ve daha tekabül etmiş cihazlarla değişimini sağlamak için yapılan sahtekarlıklardır” diye açıkladı. Sektörün en önemli sahte hasar kaçaklarının özel sağlık sigortasında olduğunu vurgulayan Korkut, burada da teminata girmeyen hastalıkların teminata giren hastalık şeklinde gösterildiğini dile getirdi.
SİSTEMATİK MÜCADELE
Komite Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Hilmi Orbay da, sigorta sektörü paydaşlarının suistimallerle mücadele etmek için çeşitli eylemleri devreye soktuklarını hatırlatarak, bu çalışmaları şöyle özetledi:
1. SİSBİS Projesi (Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi)
2. Hatmer Uyarı Sistemi: Hatmer tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde sigorta şirketleri bilgilendiriliyor.
3. Yanlış Sigorta Uygulamalarının Tespiti, Bildirimi, Kaydı ve Bu Uygulamalarla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
4. Yanlış Sigorta Uygulamalarıyla Mücadele Merkezi Projesi
Orbay, ortak çalışma ortamının, sigorta suistimalleriyle sistematik mücadelenin en önemli dinamiği olduğunun altını çizerek, “Bu nedenle geçmişte test niteliğinde kurulan teknolojik altyapılar, çıkan yönetmeliğin de getirdiği yükümlülükler ve verdiği destekle bu mücadelenin ana araçları olacak. Önümüzdeki dönem, uluslararası know-how ve işbirlikleri ile mücadelenin sistematik olarak yürütüleceği bir süreç yaşanacak” diye konuştu. FAHRİ SARRAFOĞLU
* * *
Bir yıllık bedeli 800 milyon TL
İTO Meclis Üyesi Akif Metin Bengi, Türkiye’de ve dünyada sigorta suistimallerinin rakamsal değeri hakkında, “Kesin olmayan ancak çeşitli kaynaklardan ifade edilen bilgilere göre, ABD’de 1 yıllık sigorta suistimali 141 milyar TL, İngiltere’de 5.5 milyar TL, bizde ise 800 milyon TL civarında“ bilgisini verdi.
Yetkili sigorta acentelerine başvurun
Sigorta yaptırmak isteyenlere öncelikle yetkili sigorta acentelerinden sigorta yaptırmalarını ve yetkili olmayan kimseleri aracı olarak kullanmamalarını öneren İTO Meclis Üyesi Hasan Usta, sigortalıların yasa dışı yollara tevessül etmemelerini vurguladı. Usta, “Bir şey olmaz, kim tespit edecek düşüncesiyle tevessül edilen bu eylemler, dolandırıcılık ve sahtecilikten ağır ceza mahkemelerinde yargılanaca davalara dönüşebilir” uyarısında bulundu.
Suistimallerle mücadelede yeni bir dönem
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su, sigorta suistimalleri ile mücadelede yeni bir döneme girildiğini bildirdi. Sigorta şirketlerini yanıltmanın suç olduğunun altını çizen Su, şöyle konuştu: “Bu alanda yasal, teknolojik ve idari altyapının oluşturulması, elde edilen veriler ışığında sigorta şirketlerinin şüpheliler hakkında işlem yapılabilmesi için ağır ceza mahkemelerinde dava açabilmesi ile ilgili çalışmalar hızla sürdürülmektedir. Sigorta şirketini yanıltarak haksız tazminat almanın suç olduğu unutulmamalı. Masum gibi görünen davranışlar bile ciddi hukuki sonuçlar doğurabilir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.