Türkiye'nin sorunlarının başında işsizliğin geldiğini vurgulayan Begüm Özdoğularlı, konuşmasına şöyle devam etti: "Bir taraftan milyonlarca gencimiz iş ararken öbür taraftan sanayicimiz, esnafımız, tüccarımızın her gün gazetelerde çarşaf çarşaf, boy boy eleman ilanlarını görüyoruz. Bir tarafta işsizler ordusu diğer tarafta birçok alanda işçi arayan işletmemiz var. Bu da bizim mesleki eğitim konusunda yetersizliğimizi ortaya koyuyor. Bu da iş arayan insanlarımızın bir mesleki eğitiminin olmadığından kaynaklanıyor.
Bu doğrultuda şuan 43 alanda mesleki eğitim veren ‘Focus mesleki eğitim merkezinin’ kurucusu olan Begüm Özdoğularlı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk özel mesleki teknik kursunu başlatan bir girişimci olma özelliğine de sahip.
Ara Eleman Sıkıntısını Çözüyoruz
Tekstilden İnşaat Sektörüne kadar bir çok alanda ara eleman sıkıntısının yaşandığını belirten Begüm Özdoğularlı, eğitimdeki ilk okul döneminde mesleki eğitim kurumlarına ilginin az olması sebebiyle öğrencileri mesleki eğitim almaya ikna etmekten zorlandıklarını dile getirdi.
Çözüm ortaklığı yaptıkları sektör ve firmalardan örnek veren Özdoğularlı şunları söyledi: Örneğin x bir inşaat firmasını ele alalım. Müteahhitler işleri alıp, iyi niyetli bir şekilde şantiyeyi kuruyor. Malzemeyi alıyor fakat işi ekonomik yapmak için yetişmiş kaliteli eleman ve özellikle ara eleman olmaması maliyeti artırıyor, kaliteyi düşürüyor. Şu anda sadece alaylı yetişmiş ara elemanlar bulunabiliyor. Teknik okul mezunu ara eleman bulamıyorlar. Bu doğrultuda devreye biz giriyoruz. Firmayla anlaşıp işsiz kişiyi önce mesleki eğite tabi tutuyoruz. Uygulamalı olarak da eğitimi bu süreçte devam ediyor. Gerekli testlerden geçtikten sonra da donanımlı bir şekilde mezun olup sertifikasını alan işçi firmaya teslim ediliyor, istihdamı sağlanıyor.
Avrupa Standartlarında Mesleki Eğitim Modeli
Kurumlarında çalışan öğretim görevlilerini yurt dışında (İspanya) anlaşmalı oldukları mesleki eğitim kurumuna gönderdiklerini belirten Begüm Özdoğularlı, eğitimcinin almış olduğu eğitim sonucu, ‘Avrupa standartlarında teknik mesleki eğitim modelleri’ çıkardıklarını ve Türkiye’deki firmalarda bu modelleri uygulayıp hayata geçirdiklerini bildirdi.
Sektörün Önündeki En Büyük Problem Birlikte Hareket Edememek
Mesleki eğitimin bir düzene doğru yol alabilmesi için kurum ve kuruluşların tek başlarına değil, bir bütünlük içerisinde ortak aklın projelerini uygulaması ve hayata geçirmesinin hayati önem taşıdığının altını çizen Begüm Özdoğularlı, özel firmaların yada Focus Eğitim olarak kendilerinin gerçekleştirdiği projelerin tek başına çözümün sonucu olamayacağını, bu problemin ortak bir problem olduğunu ve ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
OSB’lerin Kurtuluşu Kadın Girişimcilerde
Dudullu OSB Kadın Girişimcileri Komisyonu Başkanı olan Begüm Özdoğularlı, bünyelerinde bir işçisi olan kadından yüz işçisi bulunan kadına kadar farklı meslek dallarında işletmecilerin olduğunu söyleyerek, yaklaşık bir buçuk yıllık zaman sürecinde bu kadınların el ele verip ortak projelerin altına imzalarını atarak Dudullu Organize Sanayi Bölgesine çığır atlattıklarını ve sanayinin yüzünü değiştirdiklerini ifade etti.
OSB’lerin kurtuluşunu bu kadın girişimcilerin sayılarının artmasına bağlayan Özdoğularlı, kadınlardan oluşan bu komisyonun toplumun temeli olan kişisel gelişim, aile, sağlık, eğitim gibi sosyal sorumluluklar, bölge çalışanları ve kadın girişimciler için faaliyetlerde bulunup düzenlemiş olduğu panel ve seminerlerle de bölgenin vizyonunu her geçen gün ileriyi taşıdığını,birkaç kişiyle başlayan bu serüvende bugün 43 girişimci kadına ulaştıklarını ve 8 kişilik bir yönetim kurullarının olduğunu belirtti.