Arınç, yedeksubaylar için geçerli olan 12 aylık süre ile kısa süreli askerlik yapanlar için geçerli olan 6 aylık sürenin devam edileceğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Askerlik süresi konusunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğü ve Milli Savunma Bakanlığı ile ona bilgi sunan Genelkurmay Başkanlığı'nın taleplerinin, askerlikle ilgili ihtiyaçların dikkate alındığını söyledi. Genelkurmay Başkanlığı'nın askerlik süresinin 12 aya indirilmesiyle ilgili tarihin 1 Mart 2014'te başlamasının daha uygun olacağına ilişkin görüşünün medyaya da yansıdığını hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:
"Biz askerlik süresiyle ilgili, askerliğe yönelik tüm ihtiyaçların giderilmesiyle ilgili doğrudan sorumlu bulunan Genelkurmay Başkanlığımızın taleplerini ve isteklerini alıyoruz Milli Savunma Bakanlığımız kanalıyla ama siyasi kararın verilmesi ve sonunda bir sorumluluk üstlenecek olan hükümetin kararının belirlenmesinde elbette siyasi kararımız kanunsa kanun şeklinde, Bakanlar Kurulu kararıysa Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor. Bakanlar Kurulumuz konu üzerindeki görüşmelerini yaptı, mevcutları gördü, celpte alınması gerekli askerlik miktarına baktı. Genelkurmay Başkanlığımızın kendi içerisindeki yapılanmalarında faal askerlik hizmetini şu anda yapmayan ama onların da katılımıyla kapatılabilecek bir imkan da ortaya çıktığı görüldü ve hükümetimiz Bakanlar Kurulu kararını imzaladı. Bu imzaladığımız kararname şudur; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na tabi yükümlülerin muvazzaf askerlik süresinin 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, silah altındaki yükümlülükleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesi kararlaştırılmıştır."
"1 OCAK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE ASKERLİK SÜRESİ 12 AY OLARAK BELİRLENMİŞTİR"
Kararın, hem şu anda askerlik yükümlülüğü içerisinde bulunanlara hem de bundan sonra askerlik görevini bu doğrultuda yapacak yurttaşlara hayırlı olmasını dileyen Başbakan Yardımcısı Arınç, 1 Ocak 2014'te 12 ayını doldurmuş olan askerlerin terhis edileceğini söyledi. 12 ayı doldurmamış olan askerlerin de 12 ayı doldurulmasıyla birlikte 1 Ocak 2014'ten sonra terhis olabileceklerini söyleyen Arınç, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla kayıtlara da baktığımızda ilk askerlik süresinin kısaltılmasını 2003 olarak görüyoruz. 2003'ün ilk 6 ayı içerisinde Bakanlar Kurulu kararıyla kanunun Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkiyi kullanmak suretiyle uzun süreli askerlik 18 aydan 15 aya indirilmişti. 10 yıl bu şekilde devam etti. Şimdi biz onu 12 aya indirmiş bulunuyoruz. Yedeksubaylar için 12 aylık süre, kısa süreli askerlik yapanlar için 6 aylık süre uygulamasına devam edilecektir. Bu konu üzerinde tartışma yapılmasını, spekülasyonlar yapılmasını uygun görmüyoruz. Bu bir arz ve talep meselesidir, ihtiyaç meselesidir. Hükümetimiz 2014'ün Mart ayı olarak planlanmış olan birtakım ihtiyaçların, 2 ay daha öncesinden de giderilebileceği konusunda bir görüş birliğine varmıştır. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle askerlik süresi 12 ay olarak belirlenmiştir."
"NET BİR RAKAM VERMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, zorunlu askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik düzenlemeye göre erken terhis edilmesi beklenen asker sayısına ilişkin, "Net bir rakam vermek mümkün değil. Çünkü izin kullananlar vesairelerle terhis tarihleri değişebiliyor ama bunun 70 bin veya biraz daha üzerinde olabileceğini söyleyebilirim" dedi.
DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ KAPSAMINDA GEREKLİ YASAL ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Başbakan Yardımcısı Arınç, 30 Eyül'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi kapsamında gerekli yasal çalışmaların yapıldığını kaydetti. Söz konusu pakette yasal düzenleme gerektiren konular olduğu gibi idari kararlar, yönetmelikler ve idari düzenlemelerle hayata geçirebilecek pek çok konu bulunduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Bunlardan bildiğiniz gibi idari düzenlemelerin büyük bir kısmı yapıldı. Öğrenci andının kaldırılması, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü, Roman vatandaşlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, enstitünün kurulması ve buna bağlı olan birtakım tedbirler. Diğerleri konusunda da sadece seçim sistemindeki değişikliği ayrı tutarsak bütün yasal düzenlemeler hazır, Bakanlar Kurulumuzda imzaya açıldı, peyderpey Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, görüşmek üzere gönderilecek. Yani büyük bir süratle bunları hayata geçirmek istiyoruz. Esasen hazırlıklarımız vardı. Bunları tekrar bugün Bakanlar Kurulu'nda gözden geçirdik ve elimizde yasal düzenleme gerektiren bütün konuların Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevki içinde imzalamaya başladık. Bir tanesi ayrı demiştim. Onu biliyorsunuz hem siyasi partilerin, hem de kamuoyunun konuyu tartışması üzerine belli bir süreyle takip edeceğiz. O da mevcut sisteme alternatif olarak düşündüğümüz iki seçim sistemidir. Seçenek sunuyoruz. Hem siyasi partilere yani demokratik hayatın vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilere hem de bunu kamuoyunda nasıl karşılanacağını veya bir konsensus oluşup oluşmayacağını görmek istiyoruz. O da ya beşli, altılı milletvekilli seçim bölgeleri. Daratılmış bölgeler. Yüzde 5 barajı indirmek suretiyle bir seçenek... Tamamen dar bölge sistemine geçilerek, yüzde 10'luk barajı tamamen kaldıracak bir seçim sistemi veya bugünkü sistemin devam etmesi konusunda neler düşünüldüğünü somut önerilerle ve iyi eleştirilerle yani yön gösterici eleştirilerle duymak istiyoruz. Şu ana kadar siyasi partilerden doğrusu bu konuda ciddi bir sözün veya bu konuyu kapsayabilecek şekilde hangi seçeneği tercih edip etmediklerini henüz duymadığımızı da ifade etmiş olayım."