AB ile İngiltere, Brexit de denilen İngiltere'nin AB'den ayrılması konusunda uzlaştı. Brexit konusunda süren müzakereler sonucu gümrüksüz ticaret, İngiliz mallarının AB'ye satışında sınır getirilmemesi, balıkçılık, enerji, ulaşım, adalet ve güvenlik konularındaki karşılıklı işbirliği konularında anlaşmaya varıldı.
Anlaşmaya ilişkin İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Nihayet özgürüz” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Tarihi bir anlaşma” ifadesini kullandı.
ESKİYE BENZER ŞEKİLDE
İngiltere ile AB arasında, Ocak 2021 itibarıyla ilişki “eskiye benzer” şekilde devam edecek. Ekonomik bir kırılma yaşanmayacak. Gümrük Birliği’ni de içeren bu geniş kapsamlı ticaret anlaşması, karşılıklı olarak “adil rekabet koşulları”nı öngörüyor. Anlaşmayı 27 AB üye ülkesinin onaylaması gerekirken, İngiltere anlaşmayı meclise sunacak. Anlaşma gereğinde İngiliz malları, kalite veya ekstra AB koşulları aranmaksızın AB'ye gelebilecek. AB ise eşit rekabet koşullarında İngiltere'ye mal-hizmet sunabilecek. Böylece İngiltere bir AB üyesiymiş gibi, çevresel, sosyal ve sübvansiyonel olarak ortak standartlarda hareket edecek. AB balıkçılarının İngiltere sularına erişimi konusunda da anlaşmaya varıldı. Et ve süt ürünlerinin AB'ye getirilmesinde, AB koşulları geçerli olacak.
EVCİL HAYVANLARA ÖZEL RAPOR
Brexit'in bazı yan etkileri de olacak. İngiltere zaten AB vatandaşlarına vize uygulamıyordu ama bazı ürünlerde veya hayvanlarda ek şartlar gelecek. İngiltere'deki örneğin “mavi” evcil hayvan pasaportu geçerliliğini yitirecek. AB'ye ait olan ve kedi- köpek gibi ev hayvanları için hazırlanan mavi pasaportun yerine, İngiliz sağlık sisteminden alınmış sağlık raporu, kuduz aşısı, mikroçip ve tenyalara karşı tedavi edildiğini gösteren en fazla 10 gün tarihli rapor gerekecek. Aksi halde, İngiltere'den alınan kedi ve köpekler AB'ye sokulamayacak.