Soğuk havalarda içinizi ısıtacak bir bardak bitki çayı, hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de hastalıklardan koruyor. Dr. Yonca Sevim, kış aylarında hem hastalıklardan koruyan hem de formda kalmaya yardımcı olan bitki çayları hakkında önerilerde bulundu.
SAĞLIKLI KALMAK MÜMKÜN
Dr. Yonca Sevim, havaların soğuması ve enfeksiyonların çoğalmasıyla hastalıkların arttığını belirtti. Sevim, özellikle kapalı alanlarda geçirilen uzun zamanlar, beslenme listelerinde ağırlık kazanan şekerli ve hazır içecekler de bağışıklığı zayıflattığını ifade etti. Dr. Yonca Sevim, bitki çayları hazırlayarak sağlıklı kalmanın mümkün olabileceğinden bahsetti.
“AYVA SAKİNLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞE SAHİPTİR”
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olduğunu belirten Sevim, ayvanın öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olduğunu söyledi. Sevim: “Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir. Sindirimi de kolaylaştıran ayvanın ayrıca, kanserden koruma, kilo kaybı, sağlıklı bir cilt, alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kan basıncının dengelenmesi gibi pek çok olumlu etkisi de vardır. Fakat fazla miktarda tüketilen ayva çekirdeğinin toksik etki yaratabileceği unutulmamalıdır” dedi.
Dr. Yonca Sevim, yüksek C vitamini içerdiği için portakalın tüketiminin önemli olduğunu belirtti. Sevim, beyaz maddenin de en az içi kadar önemli olduğunu belirterek, “Portakal kabuğunda bulunan esansiyel yağlar tümör oluşumu önler ve kanserden koruyucudur. Ayrıca portakal iç kabuğun beyaz maddesinde bulunan bir posa (pektin) bağırsak sağlığını olumlu etkiler, midede kıvam sağlayarak midenin boşalmasını geciktirir ve daha uzun süre tok kalınmasını sağlar” dedi.
Dr. Yonca Sevim, kış mevsiminde sağlıklı kalabilmek için bitki çayı tarifleri önerdi. İşte o tarifler;
YASEMİNLİ PORTAKAL ÇAYI
Malzemeler: Portakal, zencefil, karanfil, yasemin çiçeği
Yapılışı: Portakal kabukları, 3 halka dilim zencefil, 10 adet karanfil ve bir tutam yasemin çiçeği kaynatılmış suda ağzı kapalı olarak 10-15 dk. demlenir. Sabah, öğle ve gece yatmadan 40 dk. önce bir fincan içilir. Tatlı bir tat isteyenler içerisine 1 çay kaşığı çam balı ekleyebilir.
KUŞBURNU ÇAYI
Malzemeler: Kuşburnu meyveleri, ekinezya kabuk tarçın
Yapılışı: Kuşburnu meyveleri ağzı kapalı bir çaydanlıkta suda kaynatılır. Ocaktan alındıktan sonra içine ekinezya ve kabuk tarçın eklenip, ağzı kapalı olarak 10-15 dk. demlenir. Sabah öğle ve gece yatmadan 40 dk. önce bir fincan alınmalıdır.
Bitki çaylarının tüketimi konusunda özellikle kronik hastalığı olan bireyler, hamileler ve alerjisi olan kişiler mutlaka doktora danışmalıdır.