Açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan, 16. yüzyılda İtalya'da yaşayan mimar ve sanatçı Leonardo Da Vinci'nin çizdiği Haliç Köprüsü'nün de yapılacağını açıkladı.
Erdoğan,"Pek çok kişi Haliç'ten umudunu kesmişti. Akademisyenlerin bize tavsiyeleri Haliç'i toprakla doldurmaktı. Bu işi çok iyi bildiklerini söylüyorlardı. Eğer Haliç'i boşaltırsanız iki yaka bir araya gelir diyorlardı. Bize bunu söylüyorlardı.
İMAN TEKEDEN BİLE SÜT ÇIKARTIR"
Ama biz inanmıştık, biz Haliç'i kurtaracağız. Burayı tekrar Altın Boynuz haline getireceğiz dedik, kolları sıvadık. Affınıza sığınıyorum atalarımızın güzel bir sözü vardır. İman öyle güzel bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır.
O azimle bu yola girdik. Tarama gemileriyle Haliç'in zeminini kaplayan tarama gemileriyle Haliç'in altından çamuru çıkardık, borularla Alibeyköy'e götürdük. 650 bin metrekarelik bir alan çıkardık ve olmaz denilen oldu.
ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCE MERKEZİ GELİYOR
Erdoğan; ‘Şimdi orada çocuklar için çok büyük bir eğlence merkezi hazırladık, 23 Nisan'da orayı açacağız.
Haliç'in bir tarafına bakın ne hale geldi, yeşillendi. Feshane sular altındaydı, Türkiye'nin o büyük patronları Feshane'yi su altından kurtaramadı. Verdik parasını biz aldık, bugünkü haline getirdik ve Feshane'de her türlü etkinlik yapılıyor.
Haliç Kongre Merkezi neydi? İstanbul'un mezbahanesiydi. Oradan çıkan bütün atıklar Haliç'e akıtılırdı. Bütün sakatat orada işlenirdi, araçla bile geçilemezdi. Şimdi o mezbahane ne oldu? Uluslararası bir kongre merkezi oldu. Onun çevresinde yapılanma değişti, çünkü yöneticiye düşen istikamet vermektir ve arkadan kitleleri çekmektir. Allah'ın verdiği aklı ilimle bütünleştireceğiz ve bu adımları atacağız.’ dedi.
KASIMPAŞA'YA İKİ TÜNEL
Proje ile ilgili Başbakan; ‘Kasımpaşa'dan Hasköy istikametine gelirken, şimdi orada bir tünel kazılıyor. Artık oradaki trafiği rahatlatacağız, çift gidiş çift geliş iki tünel.. Trafiği rahatlatacağız. Hasbahçe artık çok başka bir işlev görecek. Bu tünel bittiği anda benim vatandaşım aracıyla beraber gittiğinde sahil boyu duble yolda gidecek. Bu bir azmin işaretidir. Orada bir kültür merkezi olacak, alışveriş merkezleri olacak, mabetler olacak. Bütün bunların yanında şu anda Boğaz'dan gelen suyla birlikte suyun rengi değişmeye başladı.’ Açıklamalarında bulundu.
"DA VİNCİ'NİN KÖPRÜSÜNÜ DE YAPACAĞIZ"
Erdoğan; Leonardo Da Vinci’nin geçmişte Haliç'le ilgili bir köprü projesi var. Orası da yapıldığı anda, Haliç’in bir yakasından diğer yakasına yürüyerek geçme imkanı bulacağız.
"HALİÇ'TE 48 ÇEŞİT BALIK VAR"
Haliç'te kaç çeşit balık var desem bana ne cevap verirsiniz? Arkadaşlarımdan aldığım bilgi şu: Haliç'te tam 48 çeşit balık var ve bu sirkülasyon arttıkça buradaki süreç çok daha farklı hale gelecek. Mevcut adacıklar tarih oldu. Şimdi bir tane tapulu ada var. İnşallah o adayı da alacağız.
"İSTANBUL'U DÜNYANIN EN TEMİZ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ HALİNE GETİRDİK"
Fakat aslolan İstanbul kirli havayla boğuşuyordu. Ona da doğalgazı getirerek çözüm bulduk. İstanbul tertemiz oldu. Çöp dağlarından da İstanbul'u kurtardık ve dünyanın en temiz şehirlerinden biri haline getirdik.
Evlerde su yoktu, Istranca Dağları'ndan tüneller açarak su getirdik ve İstanbul'un su sorununu da çözmüş olduk. Bunlar dev projeler..
"HALİÇ'E 260 BİN METREKÜP SU TAŞIYACAĞIZ"
Bugün açılışını yaptığımız bu projede, bu sistemle Haliç'e 260 bin metreküp su taşıyacağız.
"PROJENİN TOPLAM MAALİYETİ 758 MİLYON DOLAR"
Türkiye'de bu projenin şu anda bir başka örneği yok. Dünyada da sadece su yönlendirmesi şeklinde bazı çalışmalar var. Projenin maaliyeti 44 milyon lira, 95'ten itibaren başlayan bu projenin toplam maaliyeti ise 758 milyon doları buluyor. İstanbul'u dünya çağında bir marka şehiri yapmamızın değeri yok.
Bunlarla bitmiyor. Buralarda yapacağımız daha çok iş var. İstanbul'un zenginliklerine başka projelerle zenginlik katacağız.
KİRLİLİK YÜZÜNDEN SANDALLAR İLERLEMİYORDU
* Sarıyer'den alınan deniz suyunun, tünel ve terfi merkezleri ile Haliç'e ulaştırılması projesi 44 milyon liraya mol oldu. Haliç'i temizlemek için bugüne kadar toplam 758 milyon dolar harcandı.
* Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasındaki 5 kilometre uzunluğunda 2.2 metre çapında tünel yapıldı. Deniz suyu 21 metre derinlikten Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılacak ve günde 260 bin metreküp suyu Haliç'e aktaracak. Haliç Çevre Koruma Projesi'nin son etabının maliyeti ise 434 milyon TL.
* Islah çalışmaları başlatıldığında, suyun derinliği 50 santime kadar düşmüştü. Kirlilik yüzünden sandallar ilerlemiyordu.
* Haliç Çevre Koruma Projesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde yani 1995'te başlatıldı.
* İlk olarak Haliç kıyısındaki sanayi tesisleri kaldırıldı. Haliç'in her iki yakasındaki atıksu toplama kollektör ve tünelleri yapıldı.
* Haliç dibinden, koku yapan 5 milyon metreküp çamur çıkartıldı. Çamurun depolandığı 180 bin metrekarelik alanda Disneyland benzeri bir tema park kuruluyor.
* Kirlilik sebebiyle durmuş olan deniz taşımacılığı yeniden başladı. Çamur içine batmış Feshane restore edilerek hizmete sunuldu. Bahariye Mevlevihanesi restore edildi. Tarihi Rami Kışlası restore ediliyor.
* Kentsel SİT alanı ilan edilen Sadabad mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapı yeniden canlandırılacak.