Bebeğinizin daha zeki olmasını istiyorsanız

Nişantaşı Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hande Yağmur, gebelik süresince folik asit, demir ve omega-3 takviyelerinin alınmasının anne ve bebek sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti

Nişantaşı Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hande Yağmur, kadınların sadece gebelik boyunca değil, gebe kalmaya karar verdikleri andan itibaren kullandıkları tüm ilaçlara dikkat etmeleri gerektiğinin önemini vurguladı. Op. Dr. Yağmur, “Ömürleri boyunca hipertansiyon, sara hastalığı gibi kronik bir hastalık nedeniyle ilaç kullanmak zorunda olan kadınlar, çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde hem gebeliğin hastalıkları açısından risklerini öğrenmek hem de ilaç tedavilerinin düzenlenmesi açısından doktorları ile görüşmelidir. İlaç kullanmanın yanı sıra gebelikte bitki çaylarını bile içerken dikkatli olmak gerekiyor. Bitkisel diye çayların bile özellikle fazla miktarlarda tüketilmesi etkileri ve içerikleri net olarak bilinmediğinden güvenli değil” dedi.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ OMURGA AÇIKLIĞININ NEDENİ
Bir kadının gebe kalmadan önce folik asit takviyesi almaya başlaması gerektiğini, folik asit eksikliğinin bebekte felç, idrar ve dışkı tutamama gibi sorunlara neden olan omurga açıklığına yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Yağmur, “Gebe kalınmadan önce başlanmasını tavsiye ettiğimiz folik asit, bebeğin omurgasının gelişiminin devam ettiği gebeliğin ilk 3 ayı içinde de kullanılmaya devam edilmeli. Özellikle önceki çocuklarında omurga açıklığı olan kadınların ve sara hastalığı için ilaç kullanan kadınların daha yüksek dozda folik asit alması gerekir’’ şeklinde konuştu.

Op. Dr. Yağmur, sözlerine şöyle devam etti:
“Folik asit dışında bir gebenin sadece beslenmeyle ihtiyacını karşılayamayacağı bir mineral de demir. Hem bebeğin ihtiyacı hem de annenin artan kan hacmi nedeniyle artan demir gereksinimi, demir içeren kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ekmek ve kuru meyve tüketiminin arttırılmasının yanında günde 30 mg demir desteği alınmasını gerektiriyor. Böylece annenin demir depolarının boşalmasını ve demir eksikliğine bağlı kansızlık gelişmesini önleyebiliyoruz. Sağlıklı beslenemeyenler, çok genç anne adayları, çoğul gebeliği olanlar, yoğun sigara içicileri, alkol ve madde bağımlılarında ise folik asit ve demirin yanında diğer vitamin ve mineral takviyelerini de başlıyoruz.”

BALIK YAĞI BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Omega-3 yağ asitlerinin bebeğin beyin ve göz gelişimi için çok önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Yağmur, “Gebelikte bebeğin büyümesinin ve özellikle beyin ve göz gelişiminin desteklenmesi için annenin omega-3 yağ asidi ihtiyacı artar ve bunun için haftada yaklaşık 340 gram, diğer bir deyişle iki porsiyon balık yemek gereklidir. Yapılan çalışmalar, gebelerin çoğunun düzenli olarak haftada iki porsiyon balık yemediklerini, hatta hiç deniz ürünü tüketmediklerini göstermektedir. Bu nedenle omega-3 takviyeleri özellikle bu grup gebede gereklidir“ diye konuştu.

Haftada iki porsiyondan fazla balık tüketmenin de balıklarda biriken civa gibi toksik maddeler nedeniyle gelişmekte olan bebek üzerine zararlı etkilerine değinen Dr. Yağmur, civa içeriği yüksek olan büyük ve dip balıklarından kaçınılması gerektiğini, kullanılan balık yağı takviyelerinin de toksik maddelerden arındırılmış olmasına, A vitamini içermemesine ve balık karaciğerinden yapılmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Evde Kan Alma Hizmetiyle Hangi Testler Yapılabilir?
Lazer Teknolojisi İle Yara İzlerine Son