Beykoz Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü tarafından arıcılığı desteklemek, doğal ve kaliteli bal üretimini artırmak amacıyla her yıl yapılan festivalde bu yıl da arıcılardan ilgi gördü. Dün, Beykoz'da düzenlenen 7. Bal Festivali’nde 1800 adet kovan ücretsiz dağıtıldı. En kaliteli bal yarışmasında dereceye girenler ödüllendirildi, yarışmaya katılanlara sertifika takdimi yapıldı ve arıcılık ürünleri sergilendi.
Belediye Meydanı’nda düzenlenen festivale Beykoz Kaymakam Vekili ve Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, Milli Saraylar Daire Başkanı Sinan Bölek, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Keskin, Belediye Başkan Yardımcıları Salim Öztürk, Muharrem Kaşıtoğlu ve Mahmut Gülbasar, Arıcılar Birliği Beykoz Temsilcisi Adem Özkan, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, meclis üyeleri, muhtarlar, bal üreticileri ve ilçe sakinleri katıldı.
BAŞKAN ÇELİKBİLEK: “5 YILDA 15 BİN KOVAN DAĞITACAĞIZ”
Bal üretiminde birinci ilçe olan Beykoz’da arıcılığın gelişmesi için her türlü desteği sunduklarını ifade eden Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Arıcılığa verdiğimiz destekle 39 ilçe içinde birinciyiz ve yaptığımız işi en iyi şekilde yapmanın gayretindeyiz. Arıcılarımıza Türkiye’de üretilen en iyi kovanları dağıtıyoruz. Bu dağıtımı da ciddi ve adil bir şekilde yaptık. İlçe Tarım Müdürlüğü’yle birlikte hareket ettik, kovanları eğitimli ve sertifikalı olan arıcılarımıza verdik. Kestane balını bir Beykoz Markası yapmamız lazım. Bunun için balda markalaşmayı öneriyor ve son derece önemsiyoruz. Beykoz’daki arıcıların doğadan hakkını almasına arzu ediyoruz. Kovanları 5 yılda 15 bine tamamlayacağız ve ilçemiz arıcılığın merkezi olacak. 2017 yılındaki Arıcılık Kongresi’nin bir ayağı ilçemiz Beykoz’da yapılacak.” dedi.
“ÇİFTLİKTEN SOFRAYA GELEN GIDADAN, HER AŞAMADA SORUMLUYUZ”
Beykoz’da düzenlenen festivalle kestane balının tanıtılması için yola çıktıklarını ifade eden İlçe Tarım Müdürü Halil İbrahim Keskin ise: “Beykoz’da arıcılık yapan 300 işletme bulunuyor. Belediyemizin desteğiyle arıcılık son 5 yılda oldukça geliştir. İlçe tarım müdürlüğü olarak daha çok denetim çalışmalarında yer alıyoruz. Çiftlikten sofraya gelen gıdadan, her aşamada sorumluyuz. Balda da şifa alalım derken zehirlenmeler olabiliyor. Arıcılıkta sahtekârlık olmaması için bakanlığında denetim çalışmaları var. Doğru üretim için eğitim çalışmaları da yürütüyoruz. Halk Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte 1500 kişiye eğitim verdik. Arıcılığın gelişmesine katkı için son 5 yılda üretici ile tüketiciyi bir araya getiren bu festivalde biz de yer alıyoruz. Esas amacımız Beykoz’un bu güzellikle değerlendirilmesidir. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından en kaliteli bal yarışmasında dereceye girenlere ödülleri ve sertifikaları takdim edildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm arıcılara da sertifika dağıtıldı.
“En Kaliteli Bal” Yarışması’nda dereceye girenler ise şöyle;
Birinci:
2000 prolin mg bal değeriyle Hüseyin Kaya
İkinci:
1493 prolin mg değeriyle Osman Fikret Harman
Üçüncü:
1426 prolin mg değeriyle İbrahim Mumcu