Çanakkale Resim Sergisi Maslak'ta

“Yedinci Çanakkale Resim Yarışması” İstanbul Sergisi; Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul’da yapılan törenle açıldı.

Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü, Galeri Işık-İstanbul’da yapılan törenle, Genel merkezi Avustralya Sidney’de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve Avustralya Hükümeti işbirliğiyle ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi katkılarıyla bu yıl yedincisi düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

SERGİYE AVUSTRALYA KONSOLOSU DA KATILDI

Serginin açılışına FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i temsilen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit , Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Avustralya İstanbul Başkonsolosu Lino Strangis ve Avustralya Sidney Eski Başkonsolosu Niyazi Adalı katıldı.

"İNSANLIK TARİHİ SAVAŞLARLA DOLUDUR"

FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak törende, “İnsanlık tarihi, savaşlarla doludur. Ancak en vahşi, en unutulmaz, insanlığa  en büyük zarar vermiş savaşlar söz konusu olduğunda  son yüzyıl içerisindeki iki Dünya Savaşı önceliklidir.” dedi. Rektör, “Hiçbir felaket dünyada, savaşlar kadar toplumlara zarar vermemiştir.” diyerek Çanakkale Savaşı'na da vurgu yaptı.


"ÇANAKKALE SAVAŞI BİR BAŞLANGIÇ SEMBOLÜDÜR"

FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak; “ I. Dünya Savaşı'na geldiğimizde, bu sergi çok şey ifade ediyor. Kazananların sevinci kadar, kazanan ve kaybedenlerin dostluğuyla sonuçlanmış bir savaş ve Çanakkale 1915 her iki toplumun başlangıç sembolüdür. Çanakkale 1915, Türkiye için çok önemli. Modern Türkiye’nin temellerinin atıldığı bir olay. Avustralya için çok önemli çünkü, dünyanın her tarafından Avustralya’ya gelmiş olan insanları, bir ulus haline getirmiştir.” diyerek devam eden Kıyak, "I. ve II. Dünya Savaşları, insanlığa karşı çok büyük suçlar işlemiş ve bu iki savaşın tesirleri, insani değerlere önem vermemiz gerektiğini göstermişler ve gördüğünüz sanat yapıtlarıyla bütünleşmiştir. Sanatın, gerçekten burada çok büyük bir önemi, rolü var. Şimdi bizler hepimiz, geride bıraktığımız bu insanların mirasçıları olarak buradayız. Ve sanatın kalıcılığına başvuruyoruz. Geçen sene buradaydık. Bu sene de buradayız. Ve gelecek sene de burada olacağız. Ve savaşla başlayan dostluğu, sanatla yaşatmak için, etkin kılmak için, ölümsüz kılmak için buradayız.” dedi.

SAVAŞTAN DOĞAN DOSTLUK

Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, "Yarışmaya katılan sanatçılar, sadece savaşın acısını değil; aynı zamanda savaştan doğan dostluğu da çok iyi yansıtabildikleri ve bu ortak dostluğun sonucunda, çok önemli paylaşımları ortaya koyabildikleri için çok kıymetli eserlere imza atmış oluyorlar.” şeklinde konuştu.


10 YILLIK ESERLER SERGİLENECEK

Üniversite tararından Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşecek son Çanakkale Resim Yarışması ile projenin tamamlanmasından sonra, 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 eserin, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da açılacak çeşitli sergilerle sergilenmesi hedefleniyor. 

Yedinci Çanakkale Resim Yarışması’nda ödül kazanan isimler ise şöyle: Birincilik Ödülü: Bülent Ufuk Çamlıbel, Çanakkale Valilik Ödülü: Süheyla Karaloğlu, Avustralya Büyükelçilik Ödülü: Selçuk Başaran, Rektörlük Ödülü: Gamze Soykan, Jüri Özel Ödülleri: Deniz Gökduman ve Tayfun Gülnar. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri