Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tedavilerinde endikasyon olarak karşımıza çıkabilecek çikolata kistlerinin tanı ve tedavisini hastanın şikayetlerini göze alarak planlıyor. Örneğin bebek isteği olup olmadığına,hastanın yaşına vs gibi…
Yumurtalıklar pek çok hormon salgılarlar. Halk arasında çikolata kisti olarak adlandırılan endometrioma yumurtalıklarda bulunması yumurtalığı olumsuz yönde etkilemektedir.
endikasyonlrı arasında yer alan Endometrioma, rahmin iç tabakasında gelişmesi gereken bir dokunun rahmin dış kısmında gelişerek büyümesi durumudur. Örneğin yumurtalıklarda. Rahmin iç yüzeyinde gelişmeyen bu doku ne yazık ki kan ile vs atılamaz. Genellikle ağrıya yol açmaktadır. Bir de bebek isteyen çiftlerin, tüp bebek tedavisi için yola çıkmış çiftlerin önünde bir engel olarak kalabilmektedir. Çoğunlukla 4-6 cm boyutlarında olup sağ ve sol yumurtalıklara tutunurlar.
Ne gibi belirtiler verir? ;
- İnfertilite
- Sürekli devamı gelen halsizlik, yorgunluk
- Kanamalı idrar
- Ağrılı idrar
- Cinsel ilişkide ağrı
- Pelvik ağrı
- Şiddetli regl ağrıları
- Adet düzensizliği
- Karın ve kasık ağrısı
TANI ;
Çikolata kisti yani endometrioma tanısında transvaginal ultrason ile tanı koyulabilecektir. Ultrasonda gözlenen endometriomanın kötü huylu olup olmadığı ise kan testleri ile anlaşılabilmektedir. Tümör markerları dediğimiz, CA125 ve HE4 testleri alınarak tanı koyulabilmektedir.
TEDAVİ ;
Endometrioma tedavisi ilaçla yapılıp yapılamaycağına ancak hekim karar verebilmektedir. Tüp bebek tedavisi için çiftin bebek sahibi olmasına engel durumun ortadan kalkması için hastanın ameliyat olması gerekebilir. Ameliyat olma durumu ise, kapalı olarak yapılabilmektedir. Hem sonuçlar için hemde hasta konforu açısından laporoskopik olarak yapılması daha avantajlı olacaktır. Ameliyat esnasında yapışıklıkları açıp, yumurtalıklara zarar vermeden hastayı hazırlayabiliyoruz.
Yumurtalık kalitesine ve yumurtalıklarına zarar vermemek için işlem boyunca dikkatli oluyoruz.
Ca125 ve HE4 değerinin yüksek olması ile birlikte eğer kistin yani endometiromanın çapı 5 cm den daha fazla ise ameliyat düşünülebilir. Daha doğrusu düşünülmesinde ısrarcı olunabilir.