Çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının da kış döneminde sık görüldüğünü belirten Uz. DR. Nihal Madak Binboğa: “Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilmektedir. Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmediğinden, ilk senelerde daha sık hastalanmaları doğal bir durumdur.” dedi.
“ÇOCUĞUNUZUN DEMİR VE D VİTAMİNİ DÜŞÜKSE DAHA SIK HASTALANIR”
Binboğa, çocukların kalsiyum ürünlerini, protein ürünlerini ve karbonhidratlı besinleri dengeli şekilde tüketmesi, bunun yanı sıra meyve ve sebzelerden yeterli vitamini almaları gerektiğini vurguladı. “Demir ve D vitamini eksikliği olan çocuklar hastalıklara daha yatkındır.” diyen Binboğa ekledi: “Çocuk bunları beslenme ile yeteri kadar alamıyorsa doktora danışılarak takviye yapılmalıdır. Çocuğun haftada 1-2 defa balık yemesine özen gösterilmelidir. Çocuklar; abur cubur ve şekerli gıda yeme alışkanlığından uzak tutulmalı, meyve sebze tüketimleri artırılmalıdır. Çocukların bal, zencefil, zerdeçal, kekik, soğan, sarımsak gibi doğal koruyucu besinleri dengeli şekilde tüketmeleri sağlanmalıdır.”
AŞILARINI EKSİKSİZ YAPTIRIN
Kızamıktan suçiçeğine, sonbahar ve kış aylarında artış gösteren döküntülü ve bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yolunun aşıdan geçtiğini ifade eden Binboğa: “6 aydan büyük çocuklara grip aşısı yapılabilir. Özellikle alerjik hastalığı veya astımı olanlara, kalp hastalığı bulunanlara mutlaka aşı yapılmalıdır.” dedi. Çocuğun her gün 8-10 saat uyumasını sağlamak gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Nihal Madak Binboğa yorgun ve uykusuz olunan dönemlerde çocukların daha sık hastalandıklarını kaydetti.