Öte yandan evlerdeki elektronik cihazların kontrollü bir şekilde geri dönüşümünü sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Elektronik Atık Yönetmeliği hazırladı. Bu sayede e-atıkların çevresel zararları bertaraf edilerek ekonomiye geri kazandırılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de yılda 540 bin ton e-atık ortaya çıkıyor ancak bunun sadece 20 bini koşullara uygun olarak geri dönüştürülüyor. En çok televizyon ve bilgisayar monitörü çöpe atılıyor. En fazla atık üreten şehirler ise İstanbul, Kocaeli ve Ankara olarak sıralanıyor. Türkiye’de kişi başı e-atık ortalama 7 kilogram. 2011 yılsonu itibari ile ülkemizde geri kazanımı sağlanan e-atık miktarı da 8 bin 200 kilogram.
HER YIL 10 MİLYON TELEFON
Cep telefonları da e-atıkların önemli bir kısmını oluşturuyor. Piyasada bulunan 90 milyon cep telefonuna her yıl 10 milyon yenileri ekleniyor. Ancak bu telefonların henüz yüzde 3’ü için bile geri dönüşüm söz konusu değil. Kullanılmayan cep telefonlarının yarıdan fazlası evlerde bekletiliyor ya da çocuklara oyuncak olarak veriliyor. Yüzde 15’i ikinci el olarak satılırken yüzde 25’i ihtiyaç sahiplerine iletiliyor, yüzde 6’sı ise kayıp-çalıntı olarak kayıtlara geçiyor.