ŞİŞLİ GAZETESİ’NİN İDDİALARI GERÇEK OLDU
Emir Sarıgül’e bağlı Kültür Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu Ramazan İftarları organizasyon işini, 274 bin nüfuslu Şişli’de 300 bin kişiye yemek verileceğini daha ihale gerçekleşmeden bu ihaleyi de Şişli Gazetesi’nde A46 firmasının 4,5 milyon liraya alacağını iddia etmiştik. Yapılan ihaleden sonra tüm iddialarımızın gerçekleştiği görüldü.
Emir Sarıgül Şişli Belediye Başkan Yardımcısı olduğu günden buyana Şişli Belediyesinde sansasyonlar eksik olmadı. Son olarak ta Ramazan Ayı’ndaki Sokak İftar Organizasyonun ihale süresince yapılan hatalar ve ihale sonrasındaki yaşanan olaylar nedeniyle gerekli yerlere yapılacak şikâyet ve itirazlarla önümüzdeki günlerde Şişli Belediyesi’nde büyük sıkıntıların yaşanacağı iddia ediliyor.
İHALEYİ YILLARDIR AYNI FİRMA ALIYOR
Şişli’de Ramazan Sokak iftar organizasyonunu, 2011 yılından bu yana sürekli aynı firma olan A46’nın 2014 yılındaki ihaleyi de alması, bu ihaleyle ilgili şaibelerin olduğu iddialarının tekrar gündeme gelmesine neden oldu.
Şişli Belediyesi’ne yakın ilçelerde benzeri sokak iftar ihalelerindeki sonuçlarla Şişli’deki sonuçları karşılaştırdığımızda şaibe iddialarının nedenleri daha net anlaşılıyor.
Diğer ilçelerde 1 kişilik yemek ücretinin 6-7 lira iken bu rakamın Şişli Belediyesi’nde 15 liraya kadar yükselmesi de bu ihale ile ilgili şaibelerin gündeme gelmesine neden olmuştu.
BU İHALE MERCEK ALTINA ALINMALI
İhaleye katılan firma yetkililerinin ifadelerine göre Emir Sarıgül’ün ekibinin bu ihalenin teknik şartnamesini hazırlarken ihaleyi A46 firmasının alması yönünde duruş sergilediklerini iddia etmişlerdi.
Ramazan sokak iftarlarına katılan ve işi de sadece yemekçilik olan firmaların bu ihalenin teknik şartnamesindeki işlerin ihaleyi alan firmanın verdiği fiyatlarla yapılmasının mümkün olmayacağını iddia etmişlerdi. Bunun üzerine Şişli Gazetesi olarak Şişli’de iftar kurulacak sokakların fotoğraf ve videolarını görüntüleyerek iddiaların peşine düştük. Ortaya çıkan tablo ise korkunç boyutları gün yüzüne çıkarttı.
1.GÜN 10 SOKAK YERİNE 3 SOKAKTA MASA KURULDU
10.000 KİŞİ YERİNE 1.000 KİŞİYE YEMEK VERİLDİ
Ramazan’ın Ayı’nın ilk gününde Şişli’de sadece Türkbeyİ, Cin Deresi ve Çobanoğlu sokak olmak üzere üç sokakta iftar masaları kuruldu. Bu sokaklarda da Şişli Belediyesi’nin teknik şartnamesinde olan birçok kural ihlal edildiği tespit edildi. Bunlardan en önemlisi bu sokakların toplamında da 1.000 kişiye iftar verildi. Şartnamede ise günde 10.000 kişiye iftar yemeği verilecekti. Şartnamede günde 10 sokağa iftar masaları kurulacaktı ama 3 sokağa iftar masaları kuruldu.
2. GÜN YİNE 10 SOKAK YERİNE 3 SOKAKTA MASA KURULDU
10.000 KİŞİ İFTAR YERİNE 750 KİŞİYE İFTAR VERİLDİ
İkinci gün ise yine 10 sokakta kurulması gereken iftar masaları sadece 3 sokakta kuruldu. Bu sokaklar Kutlubey, Civelek ve Kahraman Bey sokakları oldu. Verilmesi gereken 10.000 kişilik iftar yerine de yine kurulan sandalye sayısından anlaşıldığı üzere 750 kişilik olduğu tespit edildi. Civelek sokakta ise katılımın yok denecek derecede az olması nedeniyle masaların erken kaldırıldığı ifade ediliyor.
3 KİŞİLİK SANATÇI GRUBU OLMALI
Teknik şartnamede her bir sokakta en az 3 kişiden oluşan sanatçı grubu iftar öncesinde ve sonrasında canlı performans ile ilahiler okuması gerekirken böyle bir etkinliğe rastlanmadı. Yine sanatçılar için de 3x2 metre ebadında 40 cm yüksekliğine platform kurulması zorunluluğu varken bunların hiçbirinin olmadığı görüntülerle ispatlandı.
Bu da kanunen ciddi bir suç teşkil ediyor. Şartnameye uymayan firma da şartnameyi yerine getirtmeyen belediye yetkilileri de büyük bir suç işlemektedir.
3 MACUNCU 5 ŞIRACI OLMALI
Şartname de yine her bir sokakta 5 adet şıracı ve 3 adet macuncunun olması gerekirken böyle bir uygulamanın da olmadığı yine yapılan çekimlerde net olarak görülüyor.
HER CAMİDE TERAVİ’DEN SONRA TATLI İKRAMI OLMALI
Şartname de Ramazan Ayı boyunca Şişli’de bulunan camilerde günde en az 3.500 kişiye teravih namazı sonrasında tatlı ikram edilme şartı bulunmasına rağmen yine böyle bir uygulamanın olmadığı görülmektedir.
İHALEYE FESAT MI KARIŞTIRILIYOR?
İhaleye katılan firmaların iddiaları işte burada devreye giriyor. Şartnamedeki tüm standartların yapılması halinde de bu firmanın bu rakamların altından kalkmasının mümkün olmadığını söylemelerinin arka planında karşılıklı bir anlaşma olduğu iddialarını gündeme taşıyor. Belediye yetkilileri şartnamedeki standartların tamamını uygulanıp uygulanmadığını incelemez ve görmezden gelirse büyük tehlikenin olduğunu gösterir. Bu da ihaleye fesat karıştırıldığı anlamına gelir ve bunun altından kimse kalkamaz.
Dolayısıyla Şişli Belediyesi’nin acilen bu kargaşaya ve bu iddialara bir açıklık getirmesi ve bu şartnamedeki standartların yerine getirilmesini sağlaması gerekir.
Onun için de Emir Sarıgül bir açıklama yapması gerekir. Şişli’de her gün açılacak 10 sokağın ismini vermeli. Şartnamedeki standartların neden yapılmadığının da izahını vermeli.
SOKAKLARDA KARGAŞA YAŞANDI
Ayrıca hangi sokaklarda iftar masalarının kurulacağının belli olmaması nedeniyle ciddi karışıklıkların yaşandığı ifade ediliyor. İftar masalarının kurulduğu sokaklarda da araçların anons edilmeden çekiciler vesilesi ile çekilmesi de tepkilere neden oldu.
4 MİLYON LİRA BİRİLERİNİN CEBİNE Mİ GİRECEK?
Şişli’de günde 10 sokakta kurulması gereken iftar masalarının sadece 3 sokakta kurulduğu ortaya çıktı. Bu da günde 10.000 kişiye iftar yemeği verilmesi gerekirken sadece 1.000 kişiye iftar yemeği verilerek günde 135.000 liranın buharlaşmasına neden oldu. Bu uygulamanın 30 gün devam etmesiyle de Şişli’nin 4.050.000 lira parasının birilerinin cebine gireceği anlamına geleceği belirtiliyor.
Şişli Belediyesi’nin iftar etkinliklerinin hangi gün ve nerede olacağını kamuoyuna açıklamamalarının altında da bu rant iddialarının yatması olarak yorumlanıyor.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ’Nİ SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR
Gerek gerçekleşen bu ihale ile ilgili gerekse de alınan hizmetle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı dolayısıyla de önümüzdeki günlerde de Şişli Belediyesi’nde ciddi sıkıntıların yaşanılabileceği ifade ediliyor.