Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Gençlik Merkezi'nde üniversiteye gitmek isteyen engelli öğrenciler için hazırlık kursu veriyor. Verilen eğitimde öğretmenler, işitmeye dayalı engelliler için özel akıllı tahta kullanıyor. Görme engelliler için ise gerekli konuları gerekli kaynaklardan okuyor, anlatıyor ve anlaşılmayan bölümleri de tekrarlıyor. Engellilere merkezde Matematik, Tarih, Coğrafya, Türkçe ve Felsefe dersleri veriliyor. Engellilere verilen üniversiteye hazırlık eğitimin Bakırköy Belediyesi tarafından düşünüldüğünü söyleyen Bakırköy Belediyesi Meclis Üyesi Matematik Öğretmeni Kenan Zülaloğlu, "Bakırköy Gençlik Eğitim Merkezi'nde yoksul öğrencilere üniversite eğitim kursu yapıyorduk. Sonra sadece normal öğrencilere vereceğimiz eğitimin engellilere de verilmesi gerektiğini düşünerek işitme ve görme engellilere üniversite hazırlık kursları düzenledik" dedi.
AKILLI TAHTA İLE ÇALIŞIYORLAR
6 tane engelli öğrenciyle başladıklarını belirten Kenan Zülaloğlu, iki tip engelli sınıflarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Görme engellileri ve İşitme Engellileri. İşitme engelli öğrencileri için özel bir sınıfımız var. Adı Akıllı Tahta. Görme engelliler duymadıkları için şekille gösteriyoruz. Tahtaya Türkiye haritası çizilecek ise projector ile yansıtıyoruz. Yansıttığımızda ise işitme engelliler çok daha iyi anlıyorlar. Görme engelli öğrencilerde ise ders anlatırken tahta kullanmadığımız için hem biz hem de öğrenciler zorlanıyor. Mümkün olduğunca kendi akıllarına anlattıklarımızı yazıyorlar. Bu yüzden belediye tarafından tahsis edilen ses kayıt cihazları var. Hocanın anlattığı dersleri ses kaydına alıyorlar. Evde bunları tekrar tekrar dinleyebiliyorlar. Böylece anlayamadığı dersleri tespit etme şansını yakalayabiliyorlar" Üniversite sınavındaymış gibi bir sistemi gerçekleştirdiklerini belirten Zülaloğlu, "Öğrencilerimiz üniversite sınavında iki kişi ile birlikte giriyorlar. Birisi okuyor bir diğeri de kalemle yazıyor ve sonucu söylüyor. Ona göre şıklar işaretleniyor. Aynı şekilde üniversite sınavında uygulanan aşamaları biz burada birebir uyguluyoruz" diye konuştu.
Bütün belediyelerin engellere karşı engellilere yönelik çalışılması gerektiğini dile getiren Zülaloğlu, "İstanbul'da 39 tane belediye var. Bunların tümünde herkes bu işitme ve görme engellilere böyle bir kurs yaparsa hem biz hem de engelliler çok mutlu olurlar. Bize Tuzla'dan, Kadıköy'den Çatalca'dan geliyorlar. Bunları diğer belediyeler yaparsa gerçekten çok mutlu oluruz. Bizde bu programa başlamadan önce böyle çocuklar yok gibi geliyordu. Türkiye'de de öyle görüyor. Bunu belediyelerle aşılacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.
'TÜRKÇE ÖĞRETMENİ OLACAĞIM'
Bahçelievler'den Bakırköy'e gelen görme engelli Elif Ateş, "Burada üniversite sınavına hazırlanırken görsel değil de sesli sistemlerle bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bizim için seçilmiş okunmuş kitaplar var. Aynı zamanda ses kayıt cihazlarıyla dinlediğimiz kayıtlar da var. Bu sayede üniversite sınavını kazanarak Türkçe öğretmeni olacağım" dedi.
Üniversite sınavı tercihlerini yaparken de üniversite'nin koruyup kollamasına, iyi imkanlar sunmasına birinci derecede önem verdiğini söyleyen Elif Ateş, "Sadece engelliler açısından değil hangi üniversite olursa olsun insanın psikolojik rahat olması gerekir ki o kişi verimli bir şekilde eğitim alabilsin. Yoksa ben üniversiteyi okumuşum o bölümü bitirmişim hiçbir anlamı mantığı yok" diye konuştu.
'ÖRNEK OLUYORUZ'
Tuzladan eğitim için geldiğini söyleyen görme engelli Sadettin Keköç ise şöyle konuştu:
"Biz üniversiteyi kazanalım diye birebir hocalarımız ders anlatıyor. Bu dersleri hem dinleyerek hem de katılarak üniversiteyi kazanmayı amaçlıyoruz..Puanım iyi olursa sosyal hizmetleri okumak istiyorum. Ama önünün açık olup olmadığını bilmiyorum. Sırf okumak istiyorum.Geçen gün de Bakırköy Gençlik Eğitim Merkezi'nden çıkarken amcanın biri elimde kitap gördü ve şu tepkiyi verdi: "Hayırdır" üniversiteye mi gidiyorsun? Ben de hayır ama üniversiteye hazırlanıyorum dedim. Amca da, 'sizlerin bir şeyler yapması bizlere örnek oluyor' dedi. Bu cümlesi benim çok hoşuma gitti."