Fatih Sultan Mehmet tablosu yuvasına döndü

İBB’nin İstanbul’a kazandırdığı 540 yıllık Fatih Sultan Mehmet tablosu İstanbul’a döndü. Tabloyu özel kutusundan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu çıkardı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı ile Londra'da düzenlenen bir müzayededen yaklaşık 8 milyon liraya satın alınan Gentile Bellini’nin atölyesinden çıkan Fatih Sultan Mehmet'in orijinal tablosu İstanbul'a geri döndü. Fatih'in günümüze gelebilmiş üç orijinal portesinden biri olan tablo, İBB Saraçhane Başkanlık binasında özel olarak hazırlanan salonda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından kamuoyuna tanıtıldı. İmamoğlu “Ben de çok heyecanlıyım” diyerek eldivenlerini takıp Londra'dan gelen tabloyu özel kutusundan çıkardı.

“YÜKÜ ÇOK AĞIR”

Tablo bir süre sergileneceği özel salondaki yerine asılırken bir konuşma yapan İmamoğlu, “Büyük Sultan, Fatih Sultan Mehmet'in bekli de Rönesans döneminin ilk defa kamu koleksiyonuna katılışını hep beraber izliyoruz. Her ne kadar hafif bir tablo olsa da açıkçası şu anda yükü çok ağır. Böylesi kıymetli bir tabloyu Türkiye’mize kazandırılmasına vesile olduğum için onur ve gurur duyuyorum” dedi.

Ekrem İmamoğlu, tabloyu yerine asılması için kendisi hazırladı.

İSTANBUL'UN İŞGALDEN KURTULDUĞU GÜN AÇILACAK

Tablonun, 6 Ekim’de Saraçhane'deki belediye sarayında halkla buluşacağını duyuran İmamoğlu, şöyle konuştu: “Tekrar İstanbul'un, İstanbulluların vatanıyla özgür bir şekilde buluştuğu Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'un tekrar millete ait olmasını sağladığı 6 Ekim'de burada, kıymetli İstanbullu hemşerilerimizle buluşturacağız. Çok onurluyuz, çok mutluyuz, çok gururluyuz”

“3 DEVRİMCİ”

İmamoğlu şöyle devam etti:

“Çok önemli bir devrimci, Fatih Sultan Mehmet. Yüzyılın başında çok önemli bir devrimci, Mustafa Kemal Atatürk. Benim ruhumda bir başka devrimci vardır, Hazreti Muhammed Mustafa. Milli manevi bütün unsurlarımızla, bütün devrimci unsurları taşıdığımız ve bu dünyaya kültürel izleri bu şekilde aktarmayı başarabilmemizin altını da çizmiş olalım ama hassasiyetle koruyarak… Bu topraklarda bulunan bütün kültürlerin hassasiyetlerini koruyarak ve tarihin içindeki bu tür izleri de ülkemize armağan ederek.”

“DAHA MONA LİSA ÇİZİLMEMİŞTİ”

Tablonun öyküsünü anlatan İmamoğlu “1479'da Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı-Venedik mücadelesinden ötürü bir barış antlaşması yapıyor ve Bellini'yi buraya davet ediyor sözleşme gereği. Tam o dönemde Fatih Sultan Mehmet'in portrelerini yapıyor. Henüz daha Leonardo Da Vinci, Mona Lisa'yı çizmemişti. Daha 30 yaşındaydı. Henüz Michealangelo, İstanbul'daki köprüyü hayal etmemişti. Ya da Selimiye'nin, Süleymaniye'nin  yapılmasına 80 yıl vardı” diye konuştu.

DEVLET BÜYÜKLERİ VE SALTANAT FERTLERİ DAVET EDİLECEK

İmamoğlu konuşmasının ardından soruları yanıtladı. İmamoğlu devlet büyüklerine, Cumhurbaşkanı'na yönelik tabloyu göstermek için bir davette bulunup bulunmadığı sorusuna “Hem devlet büyüklerine dönük bir takım çalışmamız olacağı gibi vatandaşımızı da ayırt etmeden saltanatın bugün yaşayan fertleri üzerinden de bir davetimiz olacak. Onlarla da bu hassasiyeti paylaşacağız. Bazı aile fertleriyle görüştük. Herkese özel anlarımız olacak. Çocuklarımıza da özel anlarımız olacak. Bu tür davetlerimizi, bu sergilenme süresince sizlerle paylaşacağız” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Beşiktaş’ın Kupa Yolculuğu: Rekorlar ve Hedefler
Bilim · Teknoloji & Gelecek Zirvesi Gençlere İlham Verdi
Vaillant Kombi Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bosch Car Service Ataşehir
İzmir İyon Böcek İlaçlama Hizmetleri