165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan 1500 yıllık tarihi Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Devrin ardından sessiz sedasız tarihi kuleyi müzeye çevirmek için restorasyon çalışması başlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün başlattığı ve E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktı.
Tarihi duvarların yıkım anının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, “İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” dedi.
“KUŞ EVLERİ” KAPATILINCA TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Tarihi kuledeki restorasyon çalışması temmuz ayında da gündeme gelmişti. Kulenin etrafına kurulan iskele, birçok tarihi yapıda örneği görülen “kuş evi” olarak kullanılan duvardaki oyukları kapatınca “Galata Kulesi restorasyonu ebabilleri öldürmesin” sloganı ile imza kampanyası başlatılmıştı.
Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanılığı, restorasyon çalışmasının ertelendiğini açıklayarak “Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz” demişti.
İBB’DEN SUÇ DUYURUSU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda suç duyurusunda bulduklarını açıkladı.
Olgun’un açıklaması şu şekilde:
* Galata Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon görünümlü faaliyetlerden yansıyan bu görüntüler içimizi yaktı.
* İBB olarak sıralı tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz yıl İBB'nin iptal olan seçim nedeniyle kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB'nin uhdesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti.
İBB'nin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada tarihi kulenin 3.kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulmuştu. Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı, 6 Nisan 2020 tarihinde tahliye işlemi başlattı. Mahkeme süreci devam ederken yaklaşık 165 yıldır İBB uhdesinde olan tarihi kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Tarihi yapıda apar topar restorasyon çalışması başlatıldı.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat daha önce yaptığı açıklamada İBB'nin tarihi kule için önceki dönemde başlayan bir müze projesi bulunduğunu belirterek “Proje 2016 yılında başlamış, bizim dönemimizde Anıtlar Kurulu'ndan onay aldı.
Restorasyon projesine 894 bin 845 TL, müze fikir projesine 75 bin 600 TL ödenmiş. Şu hali ile bu para çöpe gidecek. Şu an tahliye sonrası bakanlığın burayı hemen yarın müzeye dönüştürmesi, bakanlığın korumakla yükümlü olduğu mevzuat hükümleri gereği mümkün değildir.
Kuleyi müzeye dönüştürmeye dair başlamış bir plan ve projeleri yok. İBB'yi kuleden çıkarmaya odaklı bir süreç yaşandı” demişti.