HAYTAP'ın sorusuna karşılık Sarıyer Belediyesi açıklama yayınladı

Kısa adı HAYTAP olan Hayvan Hakları Federasyonu’nun resmi internet sitesinde de “Sarıyer Kısırkaya Bakımevi’nde kaybolan köpek Postal” başlığı ile yer alan habere yönelik açıklama yayınladı.Açıklamayı aşağıda yayınlıyoruz.

Sarıyer bir dünya kenti yapma vizyonu ve iddiasıyla yola çıkan ve yaşamın her alanındaki projeleri bu vizyonun içini doldurmaya yönelik olarak çalışan İnşaat Mühendisi Şükrü Genç’in başkanlığındaki Sarıyer Belediyesi ne yazık ki, aslı astarı olmayan haber ve yayınlarla bir yıpratma kampanyasıyla karşı karşıyadır.
Son olarak sözde “Hayvan Hakları Savunucuları”nın asılsız ve dedikoduya dayanan iddiaları bu kampanyanın son ayağını oluşturmaktadır.

Zaman zaman kurumumuzu ve Veteriner İşleri Müdürlüğümüzü hedef alan, somut dayanaklardan yoksun, teyide muhtaç ve gerçeklerle uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan, çalışanlarımızı aşağılayan,onur ve  itibarını küçük düşürücü hakaret ve ifadeler içeren  yazı ve e-postalar  gerek sosyal paylaşım sitelerinde  gerek bir çok kurum ve kuruluşa iletilmektedir. Sarıyer ilçesi yıllardan beri kimi ilçe belediyelerinin istenmeyen sahipsiz sokak hayvanlarını getirip bıraktıkları bir ilçe olmasından dolayı sahipsiz hayvan sayısı oldukça fazladır. Hayvan sayısının fazla olmasına paralel olarak hastalıklı ve tedaviye ihtiyacı olan hayvan sayısı da oldukça fazladır. Belediyemiz bu hayvanlara çağdaş bir anlayışla hizmet vermektedir. Ama ne yazık ki hangi amaca hizmet ettikleri belli olmayan, sözde hayvan haklarını savunmak iddiasıyla kamu yararına kurulmuş olan bir STK kuruluşunun bazı yöneticileri ve üyeleri gerçeklerle bir ilgisi olmayan ve tamamıyla karalamaya yönelik gayretleriyle yapılan çalışmaları gölgelemeyi kendilerine görev edinmişlerdir. Bu da hayvanlara ve hayvan haklarına son derece önem veren Sarıyer Belediyesi’nin ilgili çalışanlarını son derece üzmektedir. Yıllar önce provakatif amaçlı olarak kendileri hasta hayvanların bulunduğu bölmelere temizlik yapılmadan önce çalışanların uyarılarını dikkate almadan kuru mama dökerek çektikleri fotoğrafları, her karalama kampanyalarında aynı görüntüleri kullanıp yayınlamaktadırlar.

Bu asılsız iddiaların sahiplerinin bir kısmı Sarıyer ilçesi dışında ve hatta kimileri İstanbul dışında ikamet etmektedirler.
Sarıyer Belediyesi, yukarıda ifade edilen vizyon ve anlayışla yaşamın her alanına dokunma gayret ve çabası içinde olmakta kararlıdır.
İnsanı hedef alan, insan odaklı katılımcı yerel yönetim anlayışı ile hareket eden Sarıyer Belediyesi’nin sokak hayvanlarına karşı duyarlılığı yaşamın har alanına dokunma vizyonumuzun bir parçası ve olmazsa olmazıdır.
 
İŞTE İDDİALAR VE GERÇEKLER!
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’ne göre sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili yasal sorumluluklar yerel yönetimlere verilmiş ve belediyelere geçici bakım merkezi kurma hakkı tanımıştır.
Öncelikle Sarıyer Belediyesinin Kısırkaya’da sahipsiz sokak hayvanlarına hizmet sunan merkezi, bir HAYVAN BARINAĞI DEĞİL, adı üzerinde HAYVAN KISIRLAŞTIRMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİDİR. Yani Sarıyer ilçesi içerisinde bakıma muhtaç, hasta sokak hayvanlarının hastalıklarının tedavi edilmesi amacı ile getirilip tedavi süresince geçici olarak kaldıkları bir merkezdir. Tedavi edilen sokak hayvanları yasa gereğince tedavileri bittikten sonra alındıkları ortamlarına geri bırakılmaktadır. Dolayısı ile bu merkezde özellikle tedavi amaçlı hasta hayvanların bulunması doğal bir durumdur, çünkü zaten merkezin kuruluş amacı da budur. Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından 2012 yılında toplam 984 sahipsiz hayvan tedavi edilmiştir.
Karalama 1: Hayvanların bir kısmı hiç hava almayan, asitli idrar kokusu ve pisliklere karışmış yemekler ile fayans odalardan oluşan hangar denilen ve gönüllülere giriş yasağı olan ölüm hücrelerinde yaşamaktadırlar.
Gerçek: Kısırkaya Rehabilitasyon Merkezi tamamen yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmıştır. Yani hayvanların bulundukları bölmelerin rahat temizlenebilir, yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmış olması şartını birebir yerine getirmektedir. Hayvanların hava almayan, idrar kokulu bölmelerde bulunduğu doğru değildir! Aksine, bölmelerin birçoğu dışarıya açık alanına açılmaktadır. Yani hayvan istediği zaman açık alana çıkabilme, istediği zaman da kapalı bölmesinde kalabilme imkânına sahiptir. Ayrıca, merkezin hiçbir bölümüne giriş yasağı bulunmamaktadır. Dileyen hayvan sever haftanın 7 günü saat 12.00 ile 14.00 arası gelip merkezi ziyaret etme özgürlüğüne sahiptir. Söz konusu geçici bakım merkezi hayvan barınağı olmadığından ve tedavi amaçlı hayvanların kaldığı yer olduğu için temizlik saatlerinde ve tedavi saatlerinde ziyarete açık olmaması olması gereken bir durumdur. Her türlü hastalığa maruz hayvanlar tedavi altında olduğu için insanların bu hastalıklı ortamlara girmesi sağlık açısından da sakıncalıdır. (özellikle zoonoz hastalıklar açısından) Söz konusu merkezle ilgili asılsız iftiralarda bulunan şahıslar merkezi hayvanat bahçesi gibi görüp gün boyu ziyaretçilere serbest bir yer olarak hizmet vermesini istemektedirler.
Karalama 2: Dışarıda toprak yapılan alanda ise, kisin dondurucu soğukta, yazın ise bizzat tarafımızdanresimlendiğiüzere, bos su kapları ile güneşaltında susuz yasamaya mahkûmedilmişlerdir.
Gerçek: Kısırkaya Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezinin doğal yaşam alanları, mevcut yasal düzenlemeler gereği sakat, yaşlı, agresif, evden atılmış ve yasaklı hayvanların barındırılması için oluşturulmuş yerlerdir. Bu alanlar özellikle denizden gelecek olan soğuk rüzgardan hayvanların korunması için üç tarafı ve üstü kapalı bölmelerden oluşmaktadır. Ayrıca hayvanların olumsuz hava şartlarından korunmaları için oluşturulan alanda yeterli sayıda kulübe ve palet bulunmaktadır. Ama daha önce de söylediğimiz gibi bu hayvanların kapalı alanda veya açık alanda bulunmaları kendi tercihleridir. Bu alanda otomatik suluklar bulunduğundan hayvanların susuz kalmaları söz konusu değildir. Geçici Hayvan Bakım Merkezi’mizde 24 saat görevli çalıştığı için bu hayvanların susuz veya aç kalmaları mümkün değildir. Görüntülenen kapların boş olması tamamen rastlantısal bir durum olup yıllar öncesine aittir ve gerçeği yansıtmamaktadır.
Karalama 3: Hayvanlarınçoğu uyuz ve hastadırlar. Veteriner hekim tek başına artik yetişemediğini bizzat itiraf etmektedir.
Gerçek: Yazının girişinde de söylediğimiz gibi Kısırkaya HAYVAN BARINAĞI DEĞİL, bir HAYVAN KISIRLAŞTIRMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİDİR. Bakıma muhtaç, hasta sokak hayvanlarının hastalıklarının tedavi edilmesi amacı ile kurulmuş ve bu amaç doğrultusunda hizmet vermektedir. Uyuz, sokak köpeklerinde sıklıkla rastlanan paraziter bir hastalık olup sadece 2012 yılında yaklaşık 130 civarında uyuz vakası görülen sahipsiz sokak köpeği merkeze getirilip tedavi edilmiştir. Şu anda da 20’ye yakın uyuz vakası bulunan hayvan merkezimizde tedavi altındadır. Dolayısı ile bu merkezde sadece hasta hayvanlar bulunduğu doğrudur, çünkü zaten merkezin kuruluş ve hizmet amacı da budur.

Karalama 4: Barınaktaki yer paletleri ve kulübelerin hemen hepsi, hayvanlar buzlu betondan kurtulsun diye gönüllüler tarafından alınmıştır. Su anda belediye gönüllülere inat olarak barınağa KULUBE kabul etmemektedir.
Gerçek: Kısırkaya Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan tüm yer paletleri Sarıyer Belediye’sinin kendi imkânları ile alınmıştır. Merkezimize nakdi yardım hariç, ayni yardımlar kabul edilmektedir.  Merkezimizde bulunan kulübelerin 40 adedi HAYTAP Sarıyer temsilcileri tarafından gönüllülerin bağışlarıyla yaptırıp merkezde bulunan sahipsiz hayvanların yararlanması amacıyla tedarik etmişlerdir.
Karalama 5: Belediye Veteriner Müdürü Ayhan Akbulut, bu zulme karsı çıkanlara, saldırgan ve aşağılayanyazılarla cevap vererek sindirmektedir. (elimizde bu yazılar mevcuttur). Bunu da belediye başkanınındesteği ve onayı ile yaptığınıaçıkçasöylemektedir.
Gerçek: Sarıyer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ayhan Akbulut hiçbir şekilde saldırı veya hakarette bulunmamıştır. Kişiliği gereği insanlara karşı saygılı ve duyarlıdır. Zaten Belediye Başkanının böyle bir tavrı kabul etmesi mümkün değildir. Eğer gerçekten bununla ilgili bir yazı bulunmakta ise yargı yolu açıktır.
Karalama 6: Aşağıda, iki vatandaştan gelen şikâyetyazısı da, bu tespitleri doğrulamakta, barınakta ki hayvanların pislik içinde uyuz olduğunu, veterinerin hiç bir şekilde ilgilenmediğini, hangardan gelen kopek ağlama seslerine rağmen hangara girişin yasak olduğunu, Veteriner Müdürü Ayhan Akbulut tarafından azarlandıklarını ve kaybolan POSTAL kopek içinönce burada denip sonra kaçtığının söylendiğini açıkça belirtmektedir.
Gerçek: Kısırkaya Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi kurulum amacına uygun olarak rehabilitasyona ihtiyacı olan sahipsiz sokak hayvanlarını tedavi etmekle yükümlüdür. Uyuz sokak köpeklerinde sıklıkla rastlanan bulaşıcı ve zoonoz bir hastalıktır. Hayvan bakım merkezimizde sadece 2012 yılında yaklaşık 130 civarında uyuz vakasıyla gelen sahipsiz hayvana tedavi hizmeti verilmiştir. Şu anda da 20’ye yakın uyuz vakasına da merkezimiz  tedavi uygulamaktadır. Şahsın iddia ettiği gibi uyuz hastalığı pislikten geçen bir hastalık olmayıp temas yolu ile buluşan paraziter bir deri hastalığıdır. Merkez’de tedavi amacıyla bulunan hayvanların bazıları hastalığının ağırlık derecesine bağlı olarak zaman zaman ağlamaları veya inlemeleri mümkündür. Veteriner hekimlerimiz barınak hekimliği konusunda tecrübeli olup hayvanların en etkin ve en uygun yöntemlerle tedavi edilmelerini sağlamak amacıyla ellerinden geleni yapmaktadır. Şikayetleri HAYTAP’a ilettikleri ve Veteriner İşleri Müdürüyle yapılan görüşmelerde müdür tarafından azarlandıkları şeklinde ifadeler yer almaktadır. Söz konusu şahıslardan sadece Şahsene Aycibi adlı şahısla bir defa telefon görüşmesi yapılmış şahsın talebi üzerine. Telefon görüşmesinde nezaket kuralları çerçevesinde durum izah edilmiş ve şahısta olumlu karşılamıştır. Diğer şahısla hiçbir şekilde herhangi bir iletişim yoluyla irtibat gerçekleşmemiştir.
Karalama 7: Postal köpek nerede? Öldürüldü mü? Niçin barınak veterinerinin kaçtığından haberi yok?
Gerçek: Bahsi geçen köpek, Hayvan Rehabilitasyon Merkezimize müdürlükle telefonla yapılan görüşmeler sonucu kısa bir süreliğine getirilip bırakılma sonucu bakım altına alınan bir köpektir. Teslim edildiğine dair hiçbir tutanak bulunmamaktadır.  Kendisine iki sahipsiz sokak hayvanını merkeze bırakılması esnasında hayvanların merkezden kaçmaları veya ölmeleri halinde bir sorumluluk kabul edilemeyeceği söylenmiştir. İlgili şahısta sorun yok diye bir ifade kullanmıştır. Merkezimizde herhangi bir köpeğin öldürülmesi asla söz konusu değildir. Böyle bir iddia ile hiçbir zaman karşılaşılmamıştır. Bahsi geçen köpek merkezimizde diğer sahipsiz hayvanlarla birlikte yaşadığı ortamdan kaçıp merkez çevresinde serbest olarak yaşayan diğer sokak köpekleri ile birlikte yaşamaktadır. Aynı ortamda barınan birçok köpek aynı eşgale sahip olduğundan merkez çalışanları ve ilgili şahıs teshis edememiştir. Uyuz denilen diğer köpek ise daha önce geldiği yerde aynı amaçla uzun süre tedavi görmüştür. Koronikleşen bir hastalık durumu mevcut olduğundan merkezde kaldığı süre içerisinde zaman zaman hastalık nüksü durumunda tedavi edilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri