Dr. Erol Yıldırım, kızamığın virüslerin yaptığı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Anne sütünün 6 aya kadar kızamıktan koruduğunu ifade eden Yıldırım, “Genellikle bir yaşından önce nadir görülür. 6 aydan sonra görülme ihtimali vardır. 1 yaşından sonra çocukluk çağının her yaşında mikropla karşılaştığında kızamık olabilir. Kızamık mikrobu bulaştıktan 12-14 gün sonra hastalık ortaya çıkar. Hastalığın başlangıcında bir nezle gibidir. Burun akıntısı, gözlerde sulanma, hapşırık ve öksürük tarzında başlar. 3 gün sonra özellikle vücutta kulak arkaları ve yüzden başlayarak yukarıdan aşağıya ayaklara kadar yayılır. 3 gün içerisinde de üst kısımdan başlayarak aşağıya doğru solar. 6 gün süren hastalık döneminde öksürük, burun akıntısı şeklinde seyredebilir. Yüksek ateşi olur” dedi.
KIZAMIK HASTALIĞINDA YANLIŞ BİLİNENLER
Yıldırım, kızamık hastalığına yakalanan bir kimsenin mutlaka hekime götürülmesi gerektiğini belirterek, “Kızamıkta antibiyotiğin bir faydası yoktur. Antibiyotik ancak başka bir enfeksiyon ilave olduysa faydası olur. Çocuğu serin tutmak, sulu gıdalar yedirmek lazım. Vücut destekleyici vitamin türevi şeyler vermek gerekir. Ağır olanlar hastaneye yatırılarak hekimler tarafından tedavi edilir. Halk arasında kızamıkta bilinen yanlışlar var. Çocuğun üzerini iyice örterler kızamığı iyi döksün diye. O yanlıştır. Çünkü çocuğun ateşini çıkartıp, özellikle küçük çocuklarda havaleye sebep olabilir. Tatlı, şekerli gıdalarda verilmemelidir. Ateşin yükselmesine sebep olur. Vücuda bir şey sürülmemesi gerekir, faydası yoktur” diye konuştu.
Kızamıktan sonra en çok komplikasyonlar önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, “Çocuklarda kulak iltihabı peşinden zatüre, seneler sonra çıkabilen beyin etkilenmesi, vücudun direnci düştüğü için başka enfeksiyonlar önemlidir. Yoksa kızamık ortalama 8-9 gün sonra hafif kahverengi lekeler kalarak vücuttan gider. Ama o dönem ağır bir enfeksiyon olduğu için çocuklar açısından sıkıntılı bir dönemdir. Kızamık için güzel korunma aşıdır. Aşıda en ideal olanı 9 ayda kızamık aşısı yapılması. Ama 9. ayda yapılan kızamık aşısı tam koruyucu değildir. 15 aydan sonra tekrarı gerekir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
YETİŞKİNLERSE KIZAMIK GEÇİREBİLİR
Yetişkinlerde kızamık geçirebileceğini belirten Yıldırım, ikinci doz aşının 15. ayda yapılırsa ömür boyu koruyuculuğu yüzde 99’un üzerinde olacağına dikkat çekerek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu koruyuculuk olmadığı zaman insan her yaşta mikropla karşılaştığı vakit kızamık geçirebilir. Çok yakın temas etmesi değil aynı ortamı paylaşması bile kızamık için bulaşma açısından yeterlidir. O nedenle 30-40-50 yaşında ne zaman karşılaşırsanız kızamık mikrobu ile o zaman geçirebilirsiniz. İleri yaşlarda geçirilen kızamık ağır seyredebileceği için peşinden zatüre, boğaz enfeksiyonu, kulak iltihabı vb hastalıkların gelişme gibi riskleri var.”