Türkiye'de çeşitli tedbirlerle azaltılmaya çalışılan işsizlik yüzde 9.1 seviyesinde bulunurken, eleman açığı da yüzde 3.3'e kadar yükseldi.
Birçok işletme, aradığı nitelikte eleman bulamadığı için düşük kapasitede çalışmak zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz günlerce mermer sektörünün 'ithal işçi' getirmek için teşebbüste bulunmasının ardından dün de İŞKUR, hangi sektörlerde eleman açığı bulunduğuna dair bir araştırma sonucunu yayınladı.
Araştırmalardan derlenen bilgilere göre; birçok sektörde eleman açığı bulunurken, işletme sahipleri çalışan bilgi ve becerisinin yeterli olmadığından, çalışmak isteyenler de ücretlerin çok düşük olmasından şikayet ediyor.
53 BİN İŞYERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI
Hem eleman açığının hem işsizliğin azaltılması için çalışma yapan İŞKUR'un Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı'nın "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı İşgücü Piyasası Talep Araştırmasını tamamladık" dediği araştırma kapsamında 53 bin iş yeri ziyaret edildi.
Araştırmada, çalışanların mesleki dağılımı, ihtiyaç duyulan meslek, eğitim ve beceri durumları, işgücü piyasasındaki beklentiler derlendi. Buna göre her 100 işletmeden 15'inde açık iş olduğu, 2012 yılında her 100 iş yerinden 20'sinde eleman temiminde güçlük çekildiği belirtildi, 215 bin iş açığı tespit edildi.
ADAYLAR ÜCRETİ AZ BULUYOR
İşverenler, eleman temininde güçlük çekilmesinin sebeplerini, yüzde 54 oranında 'yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamaması' olduğunu belirtirken, yüzde 27 oranında 'teklif edilen ücretin beğenilmemesi' olarak ifade etti.
EN ÇOK İŞÇİ İHİTİYACI OLAN SEKTÖR: İNŞAAT
Yüzde 26'sı de çalışma ortamının beğenilmemesini eleman açığının sebebi olarak gösterdi. Dr. Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre, sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6.1 ile inşaat sektöründe bulunuyor.
İŞÇİ İHTİYACI OLAN MESLEKLER
Açık işlerin en fazla olduğu meslekler de beden işçisi (genel), makineci (dikiş), inşaat elemanı, satış ve pazarlama elemanı, güvenlik görevlisi, soğuk demirci, garson, temizlik görevlisi, madenci, mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, gaz altı kaynakçısı ve hemşire olarak sıralandı. Kurum, ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili kurs ve eğitim programlarına ağırlık verecek.