İstanbul'da Son 6 Yılın En Yüksek Enflasyonu

İstanbul perakende fiyatlar aylık yüzde 1.12 oranında artış göstererek Mayıs ayları itibariyle son 6 yılın en yüksek enflasyon oranı oldu.

İstanbul Ticaret Odası’nca İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 1.12 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran Mayıs ayları itibariyle son 6 yılın en yüksek enflasyon oranı oldu. Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0.08 oranında artış gösterdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul’un Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. İTO tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 1.12, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0.08 oranında artış gösterdi. Söz konusu bu oran Mayıs ayları itibariyle son 6 yılın en yüksek enflasyon oranı oldu.

En Yüksek Artış Kültür, Eğitim ve Eğlence Harcamalarında

Mayıs ayında, Kültür, Eğitim ve Eğlence Harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerin yanı sıra Ev Eşyası grubunda yer alan dayanıklı tüketim mallarındaki maliyet kaynaklı fiyat hareketleri ile Gıda grubunda mevsimsel özelliklere ve girdi maliyetlerine dayalı fiyat artışları bu ayki enflasyon üzerinde etkili oldu.

Kültür, Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 9.13, giyim harcamalarında yüzde 2.26, ev eşyasında yüzde 0.91, gıdada yüzde 0.81, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0.77, konutta ise yüzde 0.60 oranında artış izlenirken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubu yüzde -0.89 oranında azalış gösterdi.

Perakende Fiyatlar Artış Eğilimini Sürdürüyor 

2011 yılı Mayıs ayında yüzde 5.92 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2012 yılının aynı ayında bir önceki yıla göre yüzde 10.57 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise 2011 Kasım ayından sonra girdiği artış eğilimini devam ettirerek 2012 Mayıs ayında yüzde 8.28 olarak gerçekleşti.

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2012 Nisan ayında yüzde 0.33 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi Mayıs ayında yüzde 0.08 oranında artış gösterdi.

Madenler ve Gıda maddeleri gruplarında yer alan ürünlerin yurtiçi ve yurt dışı borsalarına bağlı olarak kaydedilen fiyat artışları bu ayki genel indeks artısının ana nedenlerini oluşturdu.
Mayıs ayında, madenlerde yüzde 0.91, gıda maddelerinde yüzde 0.76 oranında artış kaydedilirken, işlenmemiş maddelerde yüzde -1,12, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde -0,85, inşaat malzemelerinde yüzde -0,38, kimyevi maddelerde yüzde -0,30 oranında azalış izlendi.

Mensucat grubunda ise Mayıs ayında fiyat değişimi olmadı. Yıllık fiyat artış oranı, 2012 yılı Mayıs ayında bir önceki yıla göre yüzde 10.09, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12.89 olarak gerçekleşti. 
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri