Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği'nde ilgili firmalara verilen 3 aylık süre sona erdi. İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de bu kapsamda denetime çıktı. 39 ilçede 500 personelle gerçekleştirilen denetimlerde mevzuata uymayan iş yerlerine ve üretici firmalara ceza kesildi.
Üsküdar’da da ekipler et ve et ürünleri satan yerleri gezdi. Özellikle etiket, üretimde kullanılan hammadde, üretim araçlarının özellikleri gibi konular titizlikle araştırıldı. Kriterlere uymayan iş yerlerine ceza yağdı.
Denetimlerle ilgili açıklama yapan Veteriner Azmi Yüksel, 500’den fazla personelle denetime çıktıklarını hatırlattı. Yüksel, “Kontrollerde, yeni düzenlemelere uyum gösterip göstermediği kontrol ediyoruz. Yürürlüğe giren mevzuata uygun olamayan ürünlerin tespit edilmesi durumunda hem üretim yerlerine hem satış yerlerine ayrı ayrı 12 bin 800 lira para cezası uygulanıyor.” dedi.
Denetimlerde bazı olumsuzluklarla karşılaşıldığını anlatan Yüksel, “İçerik bilgileri etikette yer almalı. Menşeinin hangi ülke olduğu bulunması gerekiyor. Yağ oranıyla, alerjen varsa etikette bildirilmesi gerekiyor. Artık kıymaya ve köfteye soya türevleri yok. Kırmızı et ürünlerine kanatlı et ürünlerinin katılması söz konusu değil. Ancak kanatlı ete belli uygulamalarla kırmızı et katılabilecek.” İfadelerini kullandı.
Yüksel, tüketicilerin de her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda ilgili kurumlara ve Alo 174’e şikayette bulunmasını istedi