İstanbul'un özel görevi

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'un Türkiye'nin AB yolunda özel bir görevi olduğunu kaydederek, "İstanbul, Doğu ile Batı'nın ahenginin bir delili. Bu kültür başkenti, kültürler ve dinler arası yüz yıllık ilişkiyi yansıtıyor" ifadesini kul

 İngiliz Guardian gazetesinde Bağış'ın "İstanbul'un Türkiye'nin AB'ye uyumundaki özel görevi" başlıklı makalesine yer verildi.

Türkiye'nin AB'ye katılım başvurusundan bu yana 25 yıl, tam üyelik müzakerelerinin başlamasından bu yana ise 7 yıl geçtiğini belirten Bağış, "Çıktığımız uzun bir yol, sürecin zaman alacağını her zaman biliyorduk. Ancak, Türklerin AB üyeliği fikrinden uzaklaşıyor olduğu ya da Avrupalıların Türkiye'deki ilgiyi kaybettiği doğru değildir. Durum bunun tam tersidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunda her gün önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Bağış, AB'ye ilgiyi artırmak için ulusal bir program oluşturduklarını ve bu programla AB reform süreci konusundaki farkındalığı artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bağış, Türkiye'de her ilde AB birimleri oluşturulduğunu ve bu birimlerle benzer özellikte olan AB şehirleriyle ilişki kurulmasının hedeflendiğini belirterek, şehirler arası kurulacak ilişkilerin insanları daha da yakınlaştıracağını ve ortak anlayışı geliştireceğini yazdı. Bu projenin sadece Türkiye'nin 81 ilini kapsamadığını, ilçeleri de kapsadığını bildiren Bağış, halihazırda 1,103 ilçenin AB'deki karşılığıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

"AB ORTAKLARIMIZDAN DA AYNI KARARLILIĞI BEKLİYORUZ"
İstanbul'un ise Türkiye-AB sürecindeki değerine dikkati çeken Bağış, her yıl daha fazla Avrupalının İstanbul'u ziyaret ettiğini, "Skyfall", "Argo", "Taken 2" gibi birçok Hollywood filminin İstanbul'da çekildiğini belirtti. Bağış, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul aynı zamanda bana göre daha büyük bir önemi olan, yüksek sanatsal ve kültürel değerleri temsil eden bir şehir. Şehir, Doğu ile Batı'nın ahenginin bir delili, bu nedenle Türkiye'nin AB yolunda özel bir görevi var.

İstanbul, insanlığın geçmişi ile ülkenin geleceğinin bir yansıması. Ekonomisi, ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) beşte birini üretiyor. Avrupa ile Asya'yı bağlıyor, Türkiye'yi AB ile bağlıyor. Şehir, Türkiye'nin ahengini ve çeşitliliğini temsil ediyor. Bu kültür başkenti, kültürler ve dinler arası yüz yıllık ilişkiyi yansıtıyor."

Bağış, İstanbul'un "kardeş şehirler" projesi çerçevesinde dünyadaki 200 şehirle ilişkisi olduğunu belirterek, bu şehirlerden 65'inin AB şehirleri olduğunu kaydetti.
Bakan Bağış, İstanbul'un geçen aylarda Köln şehri ile kültürel projelerde işbirliği yaptığını, Barselona ile iş platformu paylaştığını ve Kopenhag ile sürdürülebilirlik zirvesi gerçekleştirdiğini yazdı. Egemen Bağış, makalesine şu ifadelerle son verdi:

"AB, Türkiye olmadan tamamlanmayacak büyük bir barış projesidir. AB, sosyal uyum, tolerans ve ahenkle ilgilidir. Bu değerleri biliyoruz ve bunların bölgedeki barış ve refaha katkısının farkındayız. Tam bir başarı için ihtiyacımız olan, açık ve tarafsız bir vizyon ile karşılıklı kararlılıktır. Türkiye, taahhütlerini yerine getirmek için uzun bir yolda seyahat ediyor. AB ortaklarımızdan da aynı açık kararlılığı ve vizyonu bekliyoruz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri