İTO’nun havacılık ve savunma sanayi için düzenlediği tedarikçi haftalarından sonra Ulaştırma Sanayi Tedarikçi Haftası kapsamında, ilk olarak Metro İstanbul A.Ş. ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), yan sanayi firmaları ile bir araya geldi. Geçen hafta ise Alstrom Türkiye, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. ve Otokar, yan sanayicilerle buluştu. Ulaştırma sanayinin devleri yaptıkları sunumlarda yan sanayicilere, “Hem sizden ürün tedarik edelim hem sizi ihracatçı yapalım” mesajı verdi.
SAVUNMADA KARA ARAÇLARINDA LİDER
Otomotiv ve savunma sanayi alanında Türkiye’nin öncü şirketlerinden Otokar, geçtiğimiz günlerde İTO Türk Yan Sanayi Borsası (TYSB) üyesi firmalarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdi. Otokar Tedarikçi Geliştirme Birim Yöneticisi Yener Okçuoğlu, katılımcı firmalara Otokar’ı anlattı. Yerli firmalarla önümüzdeki dönemde yapılabilecek potansiyel işbirlikleri konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
YÜZDE 100 YERLİ
Otokar’ın yüzde 100 yerli sermayeli bir kuruluş olduğunu ve fikri mülkiyet hakları kendisine ait ürünlerle faaliyet gösterdiğini belirten Okçuoğlu, “Otokar olarak müşteri ve kullanıcı odaklı yaklaşımımızla, kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarına uygun ürünler geliştirmek ve sunmak önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi. Okçuoğlu, şunları söyledi: “Bu nedenle, Ar-Ge’ye özel önem veriyoruz. Bu alanda düzenli yatırım yapıyor, faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ciromuzun her yıl yüzde 4’ünden fazlasını Ar-Ge’ye ayırıyoruz. Türkiye patent liginde üst sıralarda yer alan şirketlerden biri oluşumuz da ayrıca gurur verici. Bunun yanında, Avrupa’nın sayılı test merkezleri arasında yer alan test merkezimizde, araçlarımızı test ediyoruz. Şirketimiz, 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor, yüzde 100 yerli bir firma olarak yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil ediyor.”
Otokar, bugün 40’tan fazla ülkede milyonlarca yolcu taşıyor. Ticari araçlarda, hafif kamyon ve treyler üretimi de yapan Otokar, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun geniş ürün gamıyla dikkat çekiyor.
Otokar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de kara araçları tedarikçisi konumunda.
ÖZEL OLARAK DESTEKLİYOR
Tedarikçi seçimlerine değinen Yener Okçuoğlu, “Rekabetçi yapıda, kaliteli üretim yapan ve sürekli kendini geliştiren tedarikçilerle çalışmaya özen gösteriyoruz. Tedarikçi firmalarımızın gelişimine destek sağlıyoruz. Özellikle üretim ve ürün geliştirme süreçlerimizde tedarikçilerimizle birlikte çalışmaya önem veriyoruz” dedi.
ALTAY TANKINDA ANA YÜKLENİCİ
Otokar’ın 30 bine yakın aracı 5 kıtada 30’dan fazla ülkenin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor. Otokar, Türkiye’nin milli ana muharebe tankı Altay Projesi’nde ana yüklenici olarak görev alıyor.
YERLİ ÜRETİMLE 100 MİLYON DOLAR TASARRUF YAPTI
İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), daha fazla yerli üretim için İTO Türk Yan Sanayi Borsası’na (TYSB) üye yan sanayicilerle bir araya geldi.
İkili görüşmeler öncesi yan sanayici firmalar için düzenlenen bilgilendirme seminerinde sunum yapan İDO Satın Alma ve Sözleşmeler Müdürü Mehmet Toykan, “2005’ten bu yana yerli imalatçılarımızı desteklemek, teşvik etmek için çalışıyoruz.
12 gemimizin yapımındaki yerlilik oranını artırarak 100 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağladık. Arabalı vapur, hızlı feribot ve deniz otobüsü ile taşımacılık hizmetleri veriyoruz” dedi.
KLAS SERTİFİKALI
Toykan, deniz araçlarında kullanılan malzemenin, ‘ulusal ve uluslararası kurallara uygunluğu belgesi’ anlamını taşıyan ‘Klas Sertifikalı’ olduğunu söyledi. Toykan, “Yerli üreticilerimizden de bu belgelere sahip olmalarını istiyoruz. Hedefimiz, şirketimizin en büyük gider kalemlerinden olan teknik parçaları yerli temin etmek. Yüksek teknolojili cihazların da çok yakın zamanda ülkemizde üretileceğine ve büyük katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
SERTİFİKA YARDIMI
Ürünlerde ve işçilik hizmetlerinde de Klas Sertifikası aradıklarına dikkat çeken Toykan, “Kullandığımız ürün ve hizmetlerin yerli piyasadan temini için sertifika konusunda yerli üreticiye bilgimizi aktarıyoruz. İhtiyaçları varsa yardım ediyoruz” dedi.
TEDARİK SAHALARI
İDO, tamir ve havuzlama tersaneleri ile çalışıyor. Dizel makineleri bakım ve onarım şirketleri, tamir şirketleri en yoğun iş yaptıkları yerli tedarikçiler arasında. İDO; pnömatik, hidrolik donanımları, köprü üstü navigasyon ve elektrik sistemleri, elektronik sistem üretimlerini iç piyasadan karşılıyor.
ATÖLYELERİ GEZİN
Mehmet Toykan, TYSB üyesi firmaları atölyelerine davet etti. Toykan, “Bakım onarım tesislerimizi, şamandıradaki depomuzu gezin, görün” dedi. Yedek parçaya ve motora ihtiyaç olduğunu söyleyen Toykan, bu parçaların hepsini yurt dışından ithal etmekle beraber motorların yedek parçalarını yerli üretimden aldıklarını anlattı. Toykan, yan sanayicilere, “Yatırım yapmak isteyen tedarikçilerimize yardıma hazırız” dedi.