Yayınlanan genelge ile taşımacılıkta römorkların tonajdan sayılması uygulamasına son verilirken, taşımacılık belgeleri iptal edilen nakliyatçılar uygulama ile ilgili kendilerine geç haber verildiğini ve belgelerini geçen yıl yenilediklerini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Karayolları Taşıma Yönetmeliğine göre K Belgesi, eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere veriliyor.
K1 Yetki Belgesi ile ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, şirketler için 75 ton taşıma kapasitesi verilirken şahıslar için 25 ton kapasite şartı uygulanıyor. Yayınlanan yeni genelge de ise kamyon arkasındaki ek çekiciler ise taşımacılık yapan şirketlerin taşıma kapasitesinden sayılmıyor. Belgelerini geçen yıl yenileyen ve taşımacılığın yeni şartına göre iki ayrı araç alarak yeterliliğini tamamlayan nakliyatçı Seyfi Sarıkaya, araçlarını değiştirdiklerinde römorkların taşıma kapasitesinden sayılmayacağını, kendilerine durumun bildirilmediğini ve hiçbir uyarı yapılmadan yetki belgelerinin iptal edildiğini söyledi. 2011 yılında yetki belgesi almak için 150 bin TL masraf yaptığını söyleyen Sarıkaya, "K1 yetki belgesini bize 2005 yılında verdi. 2010 yılında süresi bitiyordu. Bize sürenin bir yıl uzatıldığını ve 2011 de biteceğini söylediler. 1 yıl sonra gittik bize dendi ki siz limitet şirketisiniz limitet şirketlerinin taşıma kapasitesi 75 bin olacak dediler. Bizde gittik araştırdık iki tane kamyon bulduk ve ruhsat fotokopilerini gösterdik. Araçları alarak şirketimize dahil ettik. Belgemizi de 29.12.2011 yılında yeniledik. Belgemizin süresi de 2016'ya kadar geçerli. Tüm bu işlemler sırasında da araçları alarak 150 bin liralık masrafımız oldu. Şimdi bize bir ay süre verilmiş ve yeterliliğimizi tamamlamamızı istiyorlar. Her belge aldığımızda yeni şeyler çıkıyor, bunlara yetişemiyoruz. Nakliyatçılık, kamyonculuk sahipsiz meslek sahip, çıkanımız yok mağdur olduk" dedi.
Genelge yayınlanmasından kendilerinin haberinin olmadığını ve uygulama ile ilgili yeterli süre tanınmadığını söyleyen Sarıkaya, "Adana'da ceza kesilse en geç 10 gün içinde ceza adrese ulaşıyor. Ama bu genelgeden bize haberverilmedi. Genelgelerine saygı duyuyorum. Yayınlamışlar değişmiş ama biz çalışan insanlarız çocuğumuzu sevmeye vakit bulamıyoruz. Resmi gazeteyi nasıl takip edelim. Daha önce nasıl yeterlilik için araç istediler biz aldık. Eksiğimizi giderdik. Yine önceden haber versinler ve zaman tanısınlar eksiğimizi giderelim. Belgemizi vermişsiniz, yarışa çıkmışız at değiştirmemizi istiyorlar. Böyle bir haksızlık yok. Bu belge 15 bin 700 lira belgeyi yenilerken iki tanede araç aldık maliyeti 150 bin lira oldu. Şimdi bunu iptal ettiler. Kolay para kazanamıyoruz. Yeni belge içinde bir araçla alacağımız belgenin maliyeti 80 bin lira" şeklinde konuştu. Kendilerine verilen ve daha sonra iptal edilen belgeye ihtiyaçları kalmadığını söyleyen Sarıkaya, "Ulaştırma bakanlığını protesto ederek yakıyorum. Araçları da 1. Bölge Müdürlüğü önüne bırakacağız onlar çalıştırsın" dedi.
Uygulama nedeniyle çalışamadıklarını ve kontak kaptıklarını söyleyen Sarıkaya, "Kontak kapattık. Çalışamayacağız belgeyi de alamıyoruz. Daha geçen yıl aldığımız araçların kredilerini ödüyoruz. Gücümüz kalmadı. Yeni belge içinde araçla beraber 90 bin 100 bin TL arasında para gerekiyor. Geçen yılda 150 bin TL kredi aldık. Şimdi limitlerimiz dolu olduğu için bankalarda kredi vermiyor. Bu ülke çalışılmadan nasıl yürüyecek. Çalışamadığımız için elimizde kalan arabaların anahtarını sallayarak geziyoruz. Yapacak bir şeyimiz kalmadı" ifadelerini kulandı.