Tüm dünya 2019 yılının sonundan beri koronavirüs pandemisiyle mücadele etse de, kanser hala çağımızın hastalığı olmaya devam ediyor. Dünyada her yıl 8 milyon insanın kanserden hayatını kaybettiği biliniyor. Bu kişilerin yaklaşık üçte biri ise önlenebilir kanserlerden ölüyor. Kanserde genetik etkenler yüzde 5-10 arasında sorumlu olsa da, hastalık yüzde 90-95 oranında çevresel faktörlerden etkileniyor. Bu çevresel faktörlerin yüzde 30’unu da beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor. Bu yüzden sağlıklı ve iyi beslenmek, kanserle savaşta büyük rol oynuyor.
İşte kansere karşı koruyan 10 besin…
1 – SOĞAN VE SARIMSAK
Doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak ve soğan, kanser düşmanı besinlerin başında geliyor. Bu sebzelere kokusunu veren içerdikleri biyoaktif sülfür bileşikleri kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Özellikle gastrointestinal bölgedeki kanserlere karşı koruyucu olduğu biliniyor.
2 – TURP
Turp çeşitlerinin, antioksidan açısından zengin olduğu biliniyor. Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağlıyor. 1 kase turp rendesi tüketildiğinde günlük posa ihtiyacın yüzde 25’i karşılanmış oluyor.
3 – ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM
Antioksidan açısından en güçlü meyvelerden olan siyah üzüme ilişkin yapılan çalışmalar; özellikle akciğer, kolon ve pankreas gibi türlerde kanserli hücreleri etkisiz hale getirdiğini gösteriyor. Uzmanlar, taze siyah üzümü çekirdekleriyle günde 1 salkım tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Aynı şekilde çekirdekli kuru üzüm de tavsiye ediliyor.
4 – BALIK
Uskumru, somon gibi yüksek omega 3 içeriğine sahip balıklar, özellikle göz ve beyin hücrelerinin korunmasında etkili rol oynuyor. Birçok çalışma meme, prostat ve bağırsak kanserlerinde koruyucu etki gösterdiğini de kanıtlıyor.
5 – ISPANAK
Ispanak, içeriğindeki önemli vitaminlerden folik asit ve karotenler ve lutein gibi fonksiyonel bileşenler ile kansere karşı güçlü bir silah görevi görüyor. Çalışmalarda özellikle ağız, özefagus ve mide kanserine karşı koruyucu olduğu görülüyor.
6 – PANCAR VE SİYAH HAVUÇ
Antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun birçok kanser hücresini baskıladığı, üremesini engellediği ve bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor. Kırmızı pancar ise çok önemli kanser önleyici antioksidanlar olan betanin ve vulgaxanthin içeriyor. Ancak pancarın etkinliği uzun süre kaynatıldığı zaman büyük oranda azalıyor. Bu yüzden pancar ve havucu birer tane sıkıp içmeye dikkat edilmeli.
7 – YEŞİL ÇAY
Yeşil çayın içindeki epigallokateşin gallat’ın kansere karşı potansiyel bir önleyici etkisi olduğuna dair ciddi çalışmalar yer alıyor. Ayrıca zengin polifenol içeriği sayesinde de kansere karşı koruyucu etkisi bulunuyor.
8 – DOMATES
Domatesin kırmızı rengini veren bir karotenoid türü olan likopen kanser hücrelerinin büyümesini durduruyor. Özellikle rahim ağzı kanserine karşı koruyucu etki gösteriyor. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında likopen içeriği daha yüksek olduğu için sofralarda domatese daha fazla yer verilmesi konusunda uyarıyor.
9 – SOYA FASULYESİ
Soya, kansere karşı koruyucu etkisini içeriğindeki izoflavonlardan alıyor. Daha fazla soya tüketen Asya toplumlarında meme kanserinin daha az olduğu biliniyor. Günde bir fincan pişmiş soya fasulyesinin meme kanserine karşı koruyuculuğu olduğuna dikkat çekiliyor.
10 – ZEYTİNYAĞI
Akdeniz tipi beslenmenin vazgeçilmezi olan zeytinyağı, yüksek miktardaki tekli doymamış yağ asitleri, tokoferol ve fenolik bileşikleriyle kansere karşı koruyucu etki görevi görüyor. Zeytinyağı, günlük beslenmede olması gereken yağların başında geliyor. Zeytinyağı aynı zamanda karaciğeri temizleyici ve sindirimi düzenleyici etkisiyle de biliniyor.