İstanbul Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Gülsüm Bingöl, Ramazan aylarında sıklıkla yaşanan kalp krizlerinin iftar saatlerinde meydana geldiğini belirterek konu ile ilgili çeşitli önerilerde bulundu: “Çünkü insanlar bütün gün aç kalmanın neticesinde iftarda ciddi şekilde yemek yiyip, sigara kullanıyorsa çok yoğun bir sigara içimine maruz kalıyor. Bunun sonucunda şikayetler ortaya çıkıyor. Oruç tutabilen hastalarımıza iftar saatinde dengeli beslenmesini çok hızlı bir şekilde çok yağlı ve tuzlu besinler bir anda tüketmemesini öneriyoruz. Daha sağlıklı, doymuş yağların olmadığı, pişirme tekniği olarak ızgaranın kullanıldığı daha hafif beslenmeyi ve yavaş yavaş yemeyi öneriyoruz”
İftar ile sahur arasında yeterli derecede sıvı alınması gerektiğini öne süren Bingöl, “Tabi ki ilaçlarını dengeli bir şekilde almaları gerekiyor. Oruç tutan hafif kalp hastalığı olan hastalar oruçlarını bir çorbayla açabilir, sonra sebze ve ızgara yemeklerini yiyebilirler. Buradaki ana unsur çok yağlı ve tuzlu besinleri tüketmemek, ve yemeği hızlı bir şekilde yememeleri gerekiyor. Hastalar, sahurda da yine aynı şekilde yağlı ve tuzlu besinleri yememeliler. Orada da yine hafif kahvaltı gibi çok fazla ekmek tüketmeden doyurucu, protein ağırlıklı besinler tüketsinler” dedi.
Haber Detay :