"Kazak Giyelim, 2 Milyar Dolar Tasarruf Edelim"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerinden olan Türkiye'nin giyim alışkanlıklarını değiştirerek, tahminlerin çok ötesinde 2 milyar dolar gibi bir...

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerinden olan Türkiye'nin giyim alışkanlıklarını değiştirerek, tahminlerin çok ötesinde 2 milyar dolar gibi bir tasarruf yapılabileceğini söyledi.

Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemini enerjinin oluşturduğuna dikkati çekerek

"20 milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin doğalgaz ithalatının yaklaşık 6 milyar doları ısınma amaçlı tüketiliyor. Kış aylarında kazak gibi kalın ürünler giyerek elde edilecek 2 derecelik ısı değişimi ile Türkiye'nin bütçesinden 2 milyar doların buharlaşmasını engellemiş olacağız. Böylece hem aile hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarının mümkün olabileceğini anlatacağız. Her ay ısınmaya yüzlerce lira ödeyen vatandaşlarımız daha çok kazak giyerek kış mevsiminin kabusu olan doğalgaz faturalarını düşürebilirler. Böylece hem kendileri hem ülkemiz kazanır" dedi.

Toplantıda, Enerji Bakanlığı desteğiyle, İHKİB, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB), Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) ile Bayrampaşa Belediyesi'nin birlikte hayata geçirdiği "Kazak giyelim enerjide yüzde 20 tasarruf edelim" kampanyasının 9 Şubat'ta başlayacağı açıklandı.

Kanada'da yapılan bir araştırmada ısıtıcıların dereceleri düşürülüp tasarruf yapıldığında bir günde trafikteki 300 bin aracın harcadığı enerjinin geri kazanıldığının ispat edildiğini söyleyen Tanrıverdi, ayrıca bir o kadar da zararlı gazların emilimi azaltılarak doğanın korunduğu sonucuna ulaşıldığına dikkati çekti.

"Kazak giyip yüzde 20 tasarruf edelim"

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'de doğalgaz ve merkezi ısıtma sistemlerinin yaygın kullanımı sonrasında insanların ısınmak için evlerinde kışlık giysiler giymek yerine ısıtıcılarının derecelerini yükselttiklerini kaydetti. Türkiye'nin dış alımında ilk kalemin enerji olduğunu söyleyen Gülle, herkesin enerji tasarrufunda bulunması gerektiğini ifade etti.

Gülle, şöyle konuştu:
"Yaptığımız araştırmalarda ülkemizde tüketilen doğalgazın yüzde 35'inin binalarda kullanıldığını tespit ettik. Yine binalarda kullanılan doğalgazın yüzde 85'ini ısınmak için harcıyoruz. Kazak giyip, binalarda ısınma amaçlı kullanılan kalorifer ve kombilerin derecesini 1 derece düşürerek yüzde 10; 2 derece düşürerek yüzde 20 oranında enerjiden tasarruf elde etmek mümkün. Kış döneminde ince giysiler yerine kazak giyerek sağlayacağımız 1-2 derecelik ısı ile sadece doğalgaz tüketiminden 1 milyar 200 milyon dolar tasarruf elde edebiliriz. Kış aylarında kullanılan diğer enerji türlerini de dikkate aldığımızda, ülkemizi toplamda 2 milyar dolarlık bir harcama kaleminden kurtarabiliriz."

-Dünyanın en büyük kazağı-
Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) Başkanı Doğan Bakırcı da triko üretiminin en önemli merkezinin Bayrampaşa olduğunu vurgulayarak, "Kazak giyelim yüzde 20 tasarruf edelim" kampanyasına 9 Şubat günü Bayrampaşa-da düzenlenecek defile ile start vereceklerini söyledi.
Bakırcı, "Bayrampaşalı üreticiler olarak 18 metre boyunda, bir kol ucundan diğerine 45 metre eninde olan dünyanın en büyük kazağını ürettiklerini dile getirerek, bu kazağı 9 Şubat'ta Bayrampaşa Belediye binasına asacaklarını bildirdi. Bakırcı, Guinness Rekorlar kitabına da dünyanın en büyük kazağı ile girebilmek için başvuruda bulunduklarını belirterek, "Hazırladığımız bu kazak için 500 kilogram olmak üzere 90 bin metre ip kullandık. Kazağın toplam ağırlığı 350 kilogramdan oluşuyor. Bir ayda 40 kişilik ekip çalışması ile ürettik. Sadece iplik maliyeti 5 bin dolar oldu" dedi.
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ise özellikle öğrencilere enerjinin doğru şekilde kullanılmasının öğretilmesi gerektiğini söyledi. Aydıner, israf ekonomisinden tasarruf ekonomisine geçmek gerektiğinin altını çizerek,
"Doğalgazın dışında elektrik enerjisini de tasarruflu kullanmalıyız. Türkiye'nin kaynaklarını boşuna harcamamalıyız. Kanada'da her yıl bu ve benzeri projelerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bizde de özellikle okullarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın enerji tasarrufu konusunda öğrencileri bilinçlendirmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Beşiktaş’ın Kupa Yolculuğu: Rekorlar ve Hedefler
Bilim · Teknoloji & Gelecek Zirvesi Gençlere İlham Verdi
Vaillant Kombi Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bosch Car Service Ataşehir
İzmir İyon Böcek İlaçlama Hizmetleri