Kış aylarında neler içmeli?

Kışın gelmesiyle en büyük problemlerden biri su içmenin geri plana atılması ve hatta unutulmasıdır.

Kış kelimesinin kulağımızdaki tınısı bile içimizi üşütmeye yeter. Kış mevsiminde olabildiğince katı ve sıcak yiyecekler, olabildiğince yoğun ve sıcak içecekler arar, tatlıya karşı her zamankinden daha istekli oluruz. Kışın gelmesiyle en büyük problemlerden bir tanesi su içmenin geri plana atılması ve hatta unutulmasıdır. Kış mevsiminde su ihtiyacı yaza göre nispeten azalır, ancak bol miktarda su içmeye devam etmeliyiz. Ve öyle içecekler içmeliyiz ki vücudumuzdaki su dengesini sağlamakla birlikte metabolizmamızın kışa uyumunu kolaylaştırsın, kış hastalıklarına yakalanma ve kilo alma riskimizi azaltsın. 


Su: Suyu aralarda, öğünde, yemek öncesi, yemek sonrası, az az veya çok çok, lıkır lıkır bol miktarda içelim. Her gün en az 1,5 litre (8 bardak) su içelim.

Ayran: Yoğurt ve suya tuz ilavesiyle yapılan ayran, besin değerinin yüksek olması ve yoğun mineral içermesi dolayısıyla yaz kış vazgeçilmez içeceğimiz olmalıdır. Öğlen ve akşam yemeklerinde içecek sevenlerin, değişmez içeceği ayran olmalıdır.  

Doğal maden suyu: Zengin mineral oranı ve asit içeriği ile vücudumuzun mineral dengesini sağlayan doğal maden suyunu, sade içebileceğimiz gibi, bol miktarda taze limon suyu ilave ederek de içebiliriz. Ayrıca ayran ile karıştırarak içmek de farklı bir lezzet yaratır.

Limonata: Limon içerdiği yoğun C vitamini ve folik asit sayesinde metabolizmamızın hızlı çalışmasına destek verdiği gibi bağışıklık sistemimizi de güçlendirir. Taze limonu suya ilave edip içine tatlandırmak için bal karıştırarak yaptığınız limonata; besin değeri yüksek, sağlığınıza maksimum destek sağlayan, doğal, keyifli bir içecek olur.  

Pekmezli şurup: Pekmezi sadece tatlı kaşığıyla ilaç gibi veya tahine karıştırılarak ya da sade olarak ekmekle tüketilen sağlıklı bir yiyecek olarak düşünmeyin. 1-2 yemek kaşığı pekmezi, 1 su bardağı soğuk veya sıcak su ile karıştırarak keyifli, sağlıklı ve güçlü bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu içecek çocuklarınız içinde sağlıklı bir meşrubat olarak da düşünülebilir.

Süt: Süt tüketmemiz gereken temel besin grubu yiyeceklerden biridir. Soğuk kış gecelerinde sıcak sütü sade olarak tüketebileceğiniz gibi içine çok az bal, tarçın ilave ederek de farklı ve sağlıklı bir lezzet oluşturabilirsiniz. Ayrıca kahve ile karıştırdığınızda da içimi güzel ve sağlıklı bir içecek olur.

Kekik çayı: Kaynamış su ile küçük bir çaydanlıkta karıştırarak ve demlenmesi için 5- 10 dakika bekletilerek yapılan kekik çayı, kışın mide problemleri ile başa çıkmamızı sağlayan lezzetli bir içecek olur. Kekik çayı yaparken kekiği kaynatmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü kekiği kaynatır ve yüksek ısıya maruz bırakırsanız tadı acı olur ve içmek zorlaşır.

Tarçın çayı: Tarçını diğer bitki çaylarına tatlandırmak için kullanabileceğiniz gibi çubuk tarçını üzerine kaynar su ilave edip biraz dinlendirdikten sonra hafif lezzetli bir çay oluşturarak tüketebilirsiniz.

Ihlamur çayı: Ihlamur kış mevsiminin yumuşak ve keyifli bir içeceğidir. Doğal ıhlamur yaprağını çaydanlıkta demleyerek hazırlayarak en sağlıklı ıhlamur çayını yapmış oluruz.    

Türk kahvesi: Kahve içerdiği kafein ile günü daha enerjik ve konsantrasyonu yüksek geçirmemize yardımcı olur. Ayrıca içeriğinde bulunan flavonoidler de anti kanserojen etki göstermektedir. Her gün 1- 2 fincan Türk kahvesi içmek istediğimiz etkiyi gösterir; ancak daha fazla tüketmek vücudunuzu yormanıza neden olur.  

Siyah çay: Uyarıcı etkisi ile çay toplumumuzun vazgeçilmez içeceğidir.  Klasik olarak çaydanlıkta hazırlanan, iyi demlenmiş çayın içimine doyum olmaz. Çayın çok fazla beklememesi, demliğin direk kaynatılmaması gerekir. Açık siyah çayı taze limon suyu ilave ederek tüketmek, sağlığımız açısından tam puan alan bir içecek olur. Şekersiz olarak çayı daha fazla tüketebilmekle birlikte,  şeker kullanıyorsanız şeker tüketiminde dikkatli olmalı, günde 1-2 tatlı kaşığı şekerden fazlasını kullanmamaya özen göstermelisiniz. 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Evde Kan Alma Hizmetiyle Hangi Testler Yapılabilir?
Lazer Teknolojisi İle Yara İzlerine Son